RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

- Han er en grinebiter som brummer over de som er litt for rike

Sist oppdatert:
- Han tilhører det sosiale sjikt på Ullern som ikke lykkes, sier samfunnsdebatant Erling Fossen om Ben McPherson.

Urbanist og samfunnsdebatant Erling Fossen sier at det er noe sant i eder og gallen som Ben McPherson kastet over Ullern.

- Han tilhører det sosiale sjikt på Ullern som ikke lykkes. Derfor blir han en grinebitter som brummer over de som er litt for rike, sier urbanist og samfunndebatant Erling Fossen om den britiske journalisten Ben McPhersons kommentar om trofékoner, pengejag og uvennlige pensjonister i bydelen Ullern i Oslo.

Les: «Det er et Norge som jeg ikke liker, og som ikke liker resten av Norge»

Det er bra å få bæsjen på bordet, så kan folk på Ullern selv vurdere hva de vil mene om den

- Men han har jo litt rett også, fortsetter Fossen som mener det er en befrielse av utlendinger som McPherson kan beskrive Oslo fra utsiden uten å tenke på hva naboen vil si.

- Det er bra å få bæsjen på bordet, så kan folk på Ullern selv vurdere hva de vil mene om den, sier han.

Problemet
- Det er et problem at man ikke har noen møteplasser på Ullern. Kjøpesenteret CC Vest, Bakkekroa på Smestad er ikke noen skikkelige møteplasser, sier Fossen som også mener at bydelen lider av for små levekårsforskjeller.

Han mener at offentlige rom gjør at folk møter mennesker som er annerledes enn seg selv, og at man i dette rommet ikke skiller mellom høy og lav. På Ullern finnes ikke slike rom.

Oslo er en av verdens rikeste byer, og folk flokker seg jo sammen med likesinnede

- Dermed blir du opptatt av deg selv og hagen din. Det gjør at folk blir litt eklere enn andre som ferdes i det offentlige rom, sier Fossen.

Han mener at problemet til Ullern også er høyblokkene som dominerer Groruddalen glimrer med sitt fravær. På Ullern er det for mange store boliger som gjør at bare de med god økonomi har råd til å bo der. Dermed flokker også de vellykkede sammen og en kultur som kan virke noe avskrekkende på folk som ikke når opp.

- Oslo er en av verdens rikeste byer, og folk flokker seg jo sammen med likesinnede. Slik er det også i andre bydeler, sier Fossen og legger til.

- Men du skal ikke reise langt for å få inn mangfoldet. Selv bor jeg på nedre Montebello. Rett overfor oss holder alle de polske håndtverkerne i Oslo til, og her er det også to asylsøkerboliger, sier han.

På toppen av Oslo
Bydelen Ullern er den bydelen i Oslo har den suverent laveste andelen av personer som mottar sosiale stønader, og har lavest andel barn med tiltak fra barnevernet. På Ullern har 40-åringene en gjennomsnittlig inntekt på 770.000 kroner i året - bare slått av Vestre Aker som ligger nord for bydelen. Ullern er også en av de mest etnisk norske bydelene, med bare 4719 innvandrere, noe som er lavest i Oslo. De fleste innvandrerne kommer fra Vesten og svært få fra Afrika. Dette viser tall fra SSB og Oslo kommune for 2010.

Ullern troner også over alle andre bydeler over andel av befolkningen med høyere utdannelse. Hele 60,5 prosent av mennene, og 56,7 prosent av kvinnene har gått på universitet eller høyskole. De er også flinkest til å ha fullført utdanningen. Ikke uventet bor også flere av Høyre-toppene i Oslo rådhus på UIllern og de andre bydelene på Vestkanten.

- Jeg hadde en veldig god barndom og oppvekst. Jeg husker at det var veldig mye aktiviteter for barn og unge - idrett, korps og korsang - og det er det nok i dag også, sier Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland som vokste opp på Ullern.

I en publikumsundersøkelse fra 2010 gjort av Oslo kommune er Ullern-innbyggere også blant dem med høyest trivsel og følelse av tilhørighet blant bydelene. Bare Vestre Aker (igjen), Østensjø og Nordstrand scorer noe høyere.

- McPherson har noen morsomme observasjoner men etter min mening ender han opp som en fordomsfull grinebiter som neppe snakker på vegne av veldig mange flere enn seg selv. Det blir for dumt å hate Ullern for ikke å være urbant, og CC Vest for å være et kjøpesenter. Da har du ikke forstått noen ting, sier Rune Dahl (51) som er Fabian Stangs politiske rådgiver. Selv bor han på Vestre Aker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere