*Nettavisen* Nyheter.

- Han er veldig overrasket

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Terrorsiktet kurder nektet straffskyld i det over ni timer lange avhøret.

15.07.10 13:14

Onsdag ble kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak (37) utlevert til Norge, etter at han i forrige uke ble pågrepet i Tyskland, mistenkt for terrorplanlegging i Norge.

Bujak ble hentet av Politiets sikkerhetstjeneste på Gardermoen, og ble kjørt rett til politihuset i Sandvika, der det første avhøret av ham startet umiddelbart.

Mannens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, sier avhøret gikk greit.

- Det gikk greit. Han hadde ønske om å forklare seg så mye han kunne, og det gjorde han til de grader, sier Sjødin til Nettavisen torsdag morgen.

- Nekter straffskyld
Avhøret startet klokken 14.30, og ble avsluttet først etter midnatt.

- Han har forklart det som har vært beskrevet tidligere, det at han ikke har noe kjennskap til det som er siktelsen i saken, og han benekter straffskyld i relasjon til det, sier Sjødin.

- Har han noen formening om hvorfor han er trukket inn i saken?

- Nei, ikke noe annet enn at han kjenner den ene av de andre siktede, ighuren, sier advokaten, som av etterforskningsmessige hensyn ikke kan si noe mer om hva som kom fram i avhøret.

Bujak har kjent den medsiktede ighuren, Mikael Davud (39), en god stund.

- Tar det med fatning
37-åringen kom til Norge i 1999, og fikk norsk statsborgerskap i 2007.

Mens de to andre siktede i terrorsaken ble pågrepet i Oslo, ble Bujak torsdag i forrige uke pågrepet i Tyskland i samarbeid med tysk politi.

- Han er veldig overrasket over den behandlingen han fikk i Tyskland, sier Sjødin.

- Hvordan går det med ham?

- Han tar det med fatning, og er rolig. Det han ønsket var å gi en forklaring til politiet, som han mener vil frita ham fra de mistankene som er rettet mot ham, sier advokaten til Nettavisen.

- Er det planlagt nye avhør?

- Han har sagt seg villig til å møte i nye avhør dersom det skulle bli aktuelt, sier Sjødin, som selv skal møte Bujak til nye samtaler senere torsdag.

- Skulle skje i Norge
Mandag ble de to andre siktede i saken, usbekeren David Jakobsen (31) og uighuren Mikael Davud (39), varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøkskontroll. To av ukene skal de sone i full isolasjon.

Les egen sak: Terrorsiktede i full isolasjon

Ifølge PST har de tre hatt kontakt med personer i utlandet med forbindelse til terrornettverket Al-Qaida, og at saken har koblinger til USA og Storbritannia.

PST mener at de planla et terrorangrep på norsk jord, med en bombe laget av det kjemiske stoffet hydrogenperoksid.

Les egen sak: - Angrepet skulle skje på norsk jord

Fredag vil 37-åringen trolig bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Annonsebilag