- Han fikk panikk og ville ut

Vold mot politiet

Vold mot politiet Foto: (Politiet/Nettavisen)

Bare minutter etter at han hadde drapstruet politikvinnen, forsøkte han å ta sitt eget liv på cella. Nå kjemper forsvareren hans igjen for å holde ham ute av forvaring.

25.10.10 11:20

Etter en svært turbulent barndom, og et ungdomsliv som kasteball i barnevernet, har 20-åringen nå blitt dømt til fem års forvaring med minstetid på to år i Oslo tingrett.

Det betyr at den unge mannen kan bli sittende i fengsel på ubestemt tid.

I dommen konkluderer psykologene med at han trenger mellom fem og ti år med tvungen behandling for å kunne returnere til samfunnet.

Årsaken er en svært turbulent oppvekst med mye konflikt. Det hele toppet seg med angrepet på en politibetjent i politiarresten i Oslo som Nettavisen viste bilder av i forrige uke.

Les også: Her går fangen til angrep

I denne dommen ble 20-åringen også kjent skyldig i blant annet ran, trusler og spytting på en fengselsbetjent.

Mener sikkerheten sviktet
Mannens forsvarer, Ann Turid Bugge, sier til Nettavisen at hendelsen i arresten i Oslo aldri burde ha skjedd.

- 20-åringen var livredd for å sitte innesperret og alene. Han fikk panikk og ville ut, sier Bugge. Hun mener også at sikkerheten i politiarresten sviktet da det skjedde.

- Det tok sju minutter før noen kom politibetjenten til unnsetning, og det med 200 videokameraer i arresten. Likevel så ingen det, sier Bugge.

Hun forteller videre at han minutter etter hendelsen forsøkte å ta sitt eget liv på cella, men ble reddet av politiet som da oppdaget hendelsen på video.

Da var heldigvis sikkerheten slik den skulle ha vært også da politibetjenten ble angrepet.

- Han er ikke voldstypen
- Han er en gutt som har slitt med store problemer på grunn av en forferdelig oppvekst, men til tross for det har han mange positive trekk. Mitt inntrykk er at han ikke er voldstypen som slår deg ned på gata. Det er skadeverk og truende oppførsel som har vært problemet, sier hun.

At den unge mannen har gode kvaliteter konstaterte også Lillesandprosjektet der han var i 2005. "...har mange sosiale ferdigheter. Han er hyggelig, imøtekommende, har sans for humor og masse godt humør, er tidvis svært aktiv."

Oppholdet endte likevel med en episode med kniv, der han også tente på institusjonen.

"En 16-åring gikk amok med en brødkniv, gjorde store ødeleggelser i et hus, for så å tenne på det samme huset" skrev ANB den gang. (les sak på siste.no).

Historisk dom
I 2006 ble den da 16 år gamle gutten historisk da han ble den yngste i Norge som mottok en forvaringsdom av Oslo tingrett. Dommen ble senere omgjort til vanlig tidsbegrenset straff.

Tingrettsdommen fikk han for å ha tent på et barnehjem to ganger, truet barnevernsansatte og gjennomført to ran.

De rettssakkyndige psykologene skrev den gang: "...mønsteret av normbrytende atferd går som en rød tråd fra tidlig barndom til i dag. Det har utviklet seg dramatisk fra 14-15 års alderen og omfatter nå en rekke kriminelle forhold som han dels er dømt for og dels er siktet for. Det dreier seg om vinningsforbrytelser, trusler, fysisk vold, skadeverk, brannstiftelse. Dette mønsteret er så vidt gjennomgripende at det nå, da observanden er 16,5 år nærmest er blitt uløselig innvevet i hans samlede personlighet og atferd."

I den dommen går det også fram at guttens problemer var tydelige allerede i barnehagealder. Årsaken mener psykologene er de første leveårene som gutten levde i et svært konfliktfylt hjem. Fem år gammel tok barnevernet over omsorgen.

Lite stabile forhold
Psykologene konstaterer at den unge mannen trenger behandling under stabile forhold. "De institusjonelle rammer må være karakterisert av stabilitet, struktur og vedvarende, strukturerende tiltak..." skriver de rettssakkyndige.

Forsvarer Bugge sier at den unge mannen aldri har fått oppleve stabile og trygge forhold rundt seg over lengre tid. Han har alltid blitt flyttet rundt. Noe av dette ser man også ut fra dommen.

"Tiltalte påbegynte soning 21. desember 2006. Under soningen var tiltalte plassert på Ila landsfengsel frem til 12. juli 2007, hvoretter han ble overført til Hamar kretsfengsel, Kongsvinger fengsel, Hamar kretsfengsel, Kongsvinger fengsel, Ila landsfengsel og Kongsvinger fengsel for en rekke kortere opphold og til slutt til Bergen landsfengsel, hvor han sonet fra 22. desember 2007."

Har fått institusjonsplass
Bugge sier at han også i barnevernet ble flyttet mye rundt.

- Det er ingen tvil om at han trenger profesjonell hjelp, og han ønsker også å motta slik hjelp. Nå har han fått tilbud om en helhetlig behandling fra Helse Øst. Istedenfor velger retten å sende ham tilbake til Ila, sier Bugge.

Forvaringsdommen fra Oslo tingrett er nå anket til lagmannsretten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag