*Nettavisen* Nyheter.

- Han fikk telefon først etter at bin Laden var død

Foto: JONATHAN ERNST (Reuters)

Reagerte med forskrekkelse og stillhet på nyheten om Osama bin Laden.

09.05.11 21:31

USA gjennomførte aksjonen mot Osama bin Laden forrige søndag uten å varsle pakistanske myndigheter i forkant av operasjonen.

The Wall Street Journal skriver at Pakistans president Asif Ali Zardari ble oppringt av USAs president Barack Obama først etter at aksjonen var overstått.

Zardari var forskrekket og stille i et øyeblikk, før han til slutt gratulerte presidenten, skriver avisen.

- Svært misfornøyd
Videre skriver avisen at stabssjefen for den pakistanske hæren, general Ashfaq Parvez Kayani, skal ha blitt svært misfornøyd da han fikk beskjed om aksjonen. Men påstanden har blitt benektet av amerikanske myndigheter.

Den arabiske avisen al-Arabiya skriver at Pakistans innenriksminister Rehman Malik ble informert om aksjonen allerede 15 minutter etter at den startet. Hele aksjonen varte i mindre enn 40 minutter.

Aksjonen mot bin Laden er en flau affære for pakistanske myndigheter fordi det viser enten at landets etterretningstjeneste ikke ante at Al-Qaida-lederen holdt seg i skjul i en pakistansk garnisonsby, eller at personer i det pakistanske sikkerhetsapparatet har beskyttet terrorlederen.

Avviser kjennskap til skjulested
Innenriksminister Malik avviser påstanden om at personer i det pakistanske statsapparatet har bistått og beskyttet Osama bin Laden.

- Det gir ingen mening. Hvordan kan vi gjøre det for en person som vi mener er involvert i attentatet mot tidligere statsminister Benazir Bhutto, sier han til avisen.

Dette er imidlertid første gangen at pakistanske myndigheter knytter Osama bin Laden opp mot drapet på Bhutto.

Bhottu ble skutt og drept under et folkemøte i Pakistan i romjulen 2007. Pakistanske myndigheter har så langt ikke maktet å løse drapssaken.

Kommenterer aksjonen
President Barack Obama sa i en TV-tale i helgen at Osama bin Laden må ha fått en form for støtte og hjelp i Pakistan, og oppfordret pakistanske myndigheter til å etterforske saken.

Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani kommenterte aksjonen mot Osama bin Laden under et møte i nasjonalforsamlingen mandag ettermiddag, og omtalte beskyldningene som absurde.

Les også: - Dette er absurde beskyldninger

Vil avhøre enkene
Tre av bin Ladens enker er i pakistansk varetekt, og amerikanske myndigheter ønsker å avhøre alle tre. USA håper enkene kan avsløre hvem som har bistått og hjulpet bin Laden med å skjule seg i garnisonsbyen Abbottabad de siste fem-seks årene.

Men en offisiell tjenestemann sier pakistanske myndigheter først trenger tillatelse av enkenes hjemland før de kan la kvinnene bli avhørt av amerikanerne, skriver Washington Post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.