RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han har aldri ment at han har en krone på hodet

Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Gruppeleder Arnhild Flikke ved Ila skrøt av Anders Behring Breivik og sa han ikke er psykotisk.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Teamlederen på Ila fengsel mener at massemorderen har narsisistiske trekk, men at han ikke er gal. Arnhild Flikke leder Ila-teamet av psykologer og psykiatere som snakker med Anders Behring Breivik i fengsel.

Hun var svært overrasket Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte med at Breivik var psykotisk.

- Har dere hørt om da han la puslespill med 1000 brikker? spurte hun i retten mandag.

- Når jeg hørte at han hadde klart å legge 1000 brikker ganske raskt, så sier det meg noe om hans kognitive evner, fortsatte psykiateren, som mente at konklusjonene om at Anders Behring Breivik er psykotisk, er feil.

- Hvis jeg sier deg at Knights Templar ikke eksisterer, sa aktor Bejer Engh til Arnhild Flikke.

- Hvis du var Gud, da, svarte Flikke kjapt tilbake. Overfor bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen utdypet hun svaret.

- Man kan kalle det løgn, men hvis du ser på det psykologiske i det, om han har møtt personer og selv har funnet på alle kleskodene, så er det ikke løgn. Hvis han hadde stemmer i hodet, da hadde jeg tenkt, «oi, han er psykotisk», sier Flikke som aldri har trodd at Breivik har vært psykotisk

Synne Sørheim og Torgeir Husby har gitt Anders Behring Breivik denne diagnosen blant annet på grunn av Breiviks angivelige store visjoner om seg selv som fremtidig leder. Flikke mener at rettspsykiaterne har misforstått Breivik.

Han har aldri trodd at han har krone på hodet. Jeg har hatt mange pasienter som mener de har en krone på hodet

- Min opplevelse er at han er både fotsoldat og regent, men ikke i psykotisk forstand. Alle dagdrømmer, så kanskje han har sett for seg at han blir regent eller statsminister. Jeg ser mer for meg at han kanskje har sittet og dagdrømt. Han har aldri trodd at han har krone på hodet. Jeg har hatt mange pasienter som mener de har en krone på hodet, sier Flikke som mener at Breivik ikke har vrangforestillinger i psykotisk forstand.

- Han vil redde nasjonen og alle han kjenner (...) Han ønsker virkelig å bli stor, virkelig bli en helt og den største etter 2. verdenskrig. Han ønsker å få til noe som det står om i avisene, og noe alle vet om, og det har han jo fått til, sier hun.

Vanskelig
Hun sier at de på Ila har brukt, og bruker, mye tid på å finne ut om Breiviks bisarre tankeverden gjør ham utilregnelig eller ikke.

- Han er jo veldig vanskelig, akkurat som mange ville sagt om Hitler og Stalin. Så det er spesielt vanskelig i denne saken, sa Flikke.

- Når dere hører alle ekspertene som har uttalt seg, så får dere jo veldig mange forskjellige versjoner. Det er ekstremt vanskelig, men det har vi prøvd å ta innover oss hver fredag. Hva er det å være bisarr? Og hva er det å være gal? Jeg kan føle meg gal av og til jeg, sier hun.

Alle psykologene som har vitnet i Oslo tingrett fredag har vært uenig i konklusjonene til Synne Sørheim og Torgeir Husby .

Les. - Han ble litt høy på seg selv og Dag 34 i 22. juli-rettssaken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere