RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han har gravd sin egen grav

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Terrorekspert Magnus Ranstorp sier at pågripelsen av mulla Krekar var det eneste rette, og at han nå bør holdes fengslet.

Ved 14-tiden tirsdag ble Krekar pågrepet av væpnet politi på Tøyen i Oslo, der har han bodd på hemmelig adresse.

Pågripelsen skjedde dagen etter at mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel for å ha fremmet drapstrusler en rekke ganger.

- Han gjør det jo vanskelig for seg selv
En av verdens fremste terroreksperter, Magnus Ranstorp ved Forsvarets högskola i Stockholm, følger utviklingen som nå skjer rundt mulla Krekar i Norge.

- Han gjør det jo vanskelig for seg selv. Når han har blitt dømt for drapstrusler, og nå har kommet med nye trusler, så må man ta i med hårdhanskarna. Sånn kan man ikke ha det. Her må man jo tiltale ham for disse nye truslene, TV 2 må anmelde angrepet fra Krekar, og domstolen bør ta en ny vurdering på om han skal varetektsfengsles fram til dommen er endelig. Man kan ikke bare sitte stille og vente på at en fengselsplass skal bli ledig, sa Ranstorp kort tid før Krekar ble pågrepet.

Les: Mulla Krekar pågrepet av PST

- Eneste rette
- Dette var det eneste rette og helt forventet. Det er totalt uakseptabelt slik han har holdt på – både rettslig og moralsk.

Ranstorp sier at den store dobbeltmoralen til Krekar er at han vil ha retten til å omprøve tingrettens konklusjon gjennom å anke dommen, samtidig som han ignorerer det domstolen sier ved å fortsette med sine trusler.

- Han gravde sin egen grav på mange måter. Jeg er ikke jurist, men det er jo rimelig å tro at en slik kontant reaksjon betyr at man nå finner grunn til å holde Krekar varetektsfengslet til dommen mot ham er rettskraftig. Jeg vil minne om at det ikke er noen liten dom Krekar har fått. Fem år er lang tid.

Etter at Krekar ble dømt til fem års fengsel for drapstrusler og terrortrusler mandag har nye trusler blitt kjent, og mandag kveld gikk han til personlig angrep på en TV 2-ansatte

Les også: Krekar fortsatt på frifot og Ikke første gang Krekar angriper fotograf og Nye trusler fra Krekar

Ikke mange som Krekar
Verken Danmark eller Sverige har noen «mulla Krekar» selv. Derfor er det vanskelig å si hvordan politi og rettsvesen i disse landene hadde reagert.

- Det finnes ikke så veldig mange som åpent truer og oppfordrer til vold på denne måten, så dette er en spesiell sak, sier han og fortsetter.

- Jeg tror nok at i de fleste land hadde mulla Krekar blitt arrestert og fengslet med en gang. Ulike land har ulike måter å håndtere dette på. I Storbritannia, som har hatt lignende tilfeller, har man strengere lover. De siste 10 årene er 235 mennesker dømt for hele spekteret av terrorvirksomhet. Italia har deportert sine problemer. Jeg tror at Nicolas Sarkozy forsøker å innføre en lignende praksis i Frankrike, sier Ranstorp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere