*Nettavisen* Nyheter.

- Han har overbevist mange om at jenta har kokt sammen en løgnhistorie

Bistandsadvokaten mener Rune Øygard har omtalt seg som en slags omsorgsperson og gitt foreldrene inntrykk av at han tok godt vare på datteren deres. Les oppsummering av rettsakens siste dag.

02.11.12 17:51

HTML EMBED

LILLEHAMMER (Nettavisen): Prosedyrene om skyld og straff ble avsluttet torsdag ettermiddag, med at partene ba om henholdsvis full frifinnelse og fire års fengsel.

Fredag var det bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal sin tur til å argumentere for hvorfor et relativt høyt erstatningsbeløp på 260.000 kroner er rimelig for jenta.

- Kokt sammen en løgnhistorie
Hun vektla i starten blant annet hvordan Rune Øygard har opptrådt etter at jenta anmeldte ham, blant annet gjennom medieopptredener, og hvordan det angivelige mektige nettverket rundt ham har framstått.

Videre trakk hun fram hvordan saken har påvirket lokalsamfunnet.

- Rune Øygard har overbevist mange om at jenta har kokt sammen en løgnhistorie. Saken er heller ikke tatt ordentlig opp med elevene på skolen. I stedet har bygdesladderen rådet. Hun er blitt avvist når dette er tatt opp med skolen og hun har vært redd for å bli oppfattet som sytete. Samtidig føler elevene på skolen seg som landets verste mobbere. Alt dette har vært en stor belastning for jenta, sa Hjortdal.

Trekk av manipulasjon
Bistandsadvokaten mente Rune Øygards måte å tilnærme seg jenta viser klare trekk av manipulasjon.

- Hun fikk turer, klær og sko. Ting som kanskje ikke var like tilgjengelig i en hennes egen familie med flere andre barn.

Videre mente Braathen Hjortdal at Øygard la skylda for det seksualiserte innholdet i Skype-meldingene på jenta.

- Det er trist at en jente på 14 år skal være ansvarlig for dette, sa hun.

Les også disse relaterte sakene:

HTML EMBED

Delte voksne erfaringer
Bistandsadvokaten understreket videre i sin prosedyre at Rune Øygard er 36 år eldre enn jenta.

- Hun trodde det å være ordfører var noe stort. Hun fikk være med kjæresten Rune Øygard. En kjæreste som tok henne inn i en voksen verden. Han delte erfaringer med henne, også voksne erfaringer som ikke hører hjemme i verden til en mindreårig jente, beskrev bistandsadvokaten.

Videre fortalte Braathen Hjortdal at Øygard har misbrukt sin stilling.

- Han har levert regninger for turene han har hatt henne med på. Det har vært forretningsreiser. Han har gitt skinn av å være i en omsorgsrolle. Dette har også foreldrene trodd. Mange har gitt uttrykk i retten for at de har sett på ham som en reservefar, sa hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Krever 260.000 i erstatning
Kravet om erstatning til jenta er på inntil 260.000 kroner.

- Jeg er klar over at dette er i overkant av hva som følger av rettspraksis, men dette er en ekstraordinær sak. Jeg greier ikke finne rettspraksis som passer denne saken, men har noen dommer som kan gi veiledning, sa bistandsadvokaten og leste fra en del rettspraksis.

Medforsvarer for Rune Øygard, Martin Eiebakke, var naturlig nok uenig i erstatningskravet og mener at retten må se bort fra de forholdene som bistandsadvokaten har vist til.

- Tiltaltes jobb som ordfører kan heller ikke vektlegges ut fra den paragrafen som bistandsadvokaten har valgt å bruke for sitt oppreisningskrav, sa han.

Eiebakke mente størrelsen på oppreisningskravet på 260.000 kroner er for høyt og har ikke noe støtte i rettspraksis. En av dommene som bistandsadvokaten har vist til er knyttet til forhold der strafferammen er 21 år, sa han og la ned påstand om at tiltalte frikjennes for oppreisningskravet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

Får kommentere hverandres prosedyrer
Rettssaken ble avsluttet med at aktørene fikk muligheten til å kommentere hverandres prosedyrer.

Både fornærmede og tiltalte har rett til å få ordet en siste gang før saken tas opp til doms, men det var torsdag usikkert om noen av dem ville benytte seg av den muligheten.

Hverken tiltalte eller fornærmede ønsker å gi sluttkommentarer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.