*Nettavisen* Nyheter.

- Han hater fattige folk

Valérie Trierweiler og François Hollande avbildet under den franske valgkampen i 2012. Trierweiler har vært Hollandes partner fra 2006 til januar 2014.

Valérie Trierweiler og François Hollande avbildet under den franske valgkampen i 2012. Trierweiler har vært Hollandes partner fra 2006 til januar 2014. Foto: Lionel Cironneau (Ap)

En offentlig hevn mot president Hollande, skriver franske aviser om ekskjærestens bok.

03.09.14 21:27

Valérie Trierweiler (49) var sammen med Frankrikes president i om lag syv år. I januar ble det fremmet påstander om at president François Hollande var utro mot henne.

Nå kommer den tidligere «førstedamen» med en ødeleggende bok som fremstiller sosialistpresidenten som en utro løgner og en venstrepolitiker som hater fattige.

I boken, som har fått navnet «Merci pour ce moment» (takk for dette øyeblikket», går hun knallhardt ut og angriper presidenten.

«Han stilte til valg som en mann som misliker de rike. I virkeligheten misliker presidenten de fattige. Han, mannen av venstresiden, kaller dem for de tannløse,» skriver hun ifølge et utdrag som er gjengitt i den franske avisen Le Monde.

Offentlig hevn
Le Monde skriver at boken er en «offentlig hevn … en 330 sider lang respons til de 18 iskalde ordene som presidenten anvendte i et kommuniké … for å kunngjøre at han hadde forlatt sin kompanjong».

- Når han informerer om bruddet gjennom en kort melding som er ganske kald og følelsesløs, så oppfatter en del kvinner denne meldingen som krenkende. Jeg har notert meg at det har vært en del kvinnelige kommentatorer og journalister som er i sjokk over måten det ble gjort på, uttalte Frankrike-ekspert Franck Orban til Nettavisen den gang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Presidenten skal ha vært utro med den franske skuespilleren Julie Gayet (bildet). Foto: Gabriel Bouys (Afp)

Selvmordsforsøk
I boken kommer det også fram at hun forsøkte å ta sitt eget liv etter at forholdet mellom presidenten og skuespilleren Julie Gayet ble offentlig kjent via media. Det var magasinet Closer som avslørte den angivelige utroskapen.

«Nyheten om Julie Gayet var hovedoppslag i morgennyhetene. Jeg var knust. Jeg tålte ikke å høre om det. Jeg gikk på badet. Jeg tok tak i en pose med sovemedisiner,» skriver hun ifølge utdrag som er gjengitt i Paris Match.

«François fulgte etter meg. Han forsøkte å ta fra meg posen. Jeg løp inn på soverommet. Han tok posen og rev den i stykker. Pillene lå strødd utover sengen og gulvet. Jeg fikk tak i noen og svelget dem. Jeg ønsket å sove. Jeg ønsket ikke å gjennomleve de neste timene. Jeg følte stormen som skulle gå løs på meg, og jeg hadde ikke krefter til å stå imot. Jeg ønsket å flykte. Jeg mistet bevisstheten.»

Fraktet til sykehus
Hun ble fraktet til sykehus hvor hun tilbrakte en uke. Ifølge den formelle versjonen trengte hun hvile. Deretter kunngjorde presidenten at det formelt var slutt mellom dem.

Allerede i desember måned skal Hollande a benektet utroskapsryktene overfor Trierweiler.

Kilder: The Guardian, The Times.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.