*Nettavisen* Nyheter.

- Han kan skade forholdet mellom Norge og USA

Mannen som er nominert som USAs neste ambassadør i Norge, George Tsunis, ga inntrykk av å ha begrensede kunnskaper om Norge og et heller negativt syn på Frp da han ble grillet i Kongressen. Foto: Senatet (USA).

Stadig flere politikere stiller seg bak kravet om å vrake USAs nominerte norgesambassadør.

07.06.14 23:50

Tidligere denne uken skrev amerikanske medier at to senatorer i delstaten Minnesota ønsker å vrake president Barack Obamas nominerte ambassadør til Norge, George James Tsunis.

Senatorene Al Franken (D) og Amy Klobuchar (D) sier de begge vil stemme nei når Senatet skal ta endelig stilling til nominasjonen.

Nå har enda flere politikere fra Minnesota sluttet seg til kritikken av Tsunis, som tabbet seg kraftig ut da han ble utspurt om Norge i Senatets utenrikskomité tidligere i år.

Kongressmedlemmene Betty McCollum (D) og Erik Paulsen (R) er begge medlemmer av «Friends of Norway Caucus», som er en interessegruppe i Representantenes hus, som jobber for å styrke båndene mellom USA og Norge.

- Kan ødelegge båndene
Ettersom de ikke er senatorer, kan de heller ikke delta i Senatets avstemning over Tsunis’ ambassadørnominasjon. Men kongressmedlemmene har likevel en klar oppfordring til Obama.

- Mens ambassadørposter gjerne knyttes til politisk støtte til presidenten, så viser den nominerte George Tsunis med sine svar at han helt klart ikke er kvalifisert til denne posisjonen og kan skade viktige internasjonale bånd om han blir godkjent, sier Paulsen til Star Tribune.

Tsunis finansierte Obama-kampanjen med nesten én million dollar i valgkampen i 2012. Han ble nominert som ny norgesambassadør for ni måneder siden.

- Vi forventer at den neste amerikanske ambassadøren skal ha ekspertise om, og sette pris på, Norge og dets folk. Dessverre når ikke den nåværende nominerte opp til denne standarden. Jeg oppfordrer president Obama til å trekke nominasjonen umiddelbart, og istedenfor finne en ny nominert som vil gjøre norskamerikanere stolte, sier McCollum til samme avis.

- Hvor dum kan du være?
Obamas utnevnelse har høstet kritikk fra mange hold. Diplomatenes fagforening i USA, American Foreign Service Association (AFSA), kom med en uttalelse i mars hvor de oppfordret senatorer til å avvise Tsunis som ny norgesambassadør.

Spaltist i Bloomberg News, Margaret Carlson, har skrevet en svært kritisk kommentar om Tsunis. Kommentaren har fått følgende tittel: «Hvor dum kan du være, og likevel bli ambassadør?»

Utspurt av John McCain
Utspørringen av Tsunis i Senatets utenrikskomité fant sted i begynnelsen av januar. Tsunis ga inntrykk av å ha begrensede kunnskaper om Norge og et heller negativt syn på Frp da han ble grillet av blant annet tidligere presidentkandidat John McCain (R).

Han klarte blant annet å referere til Norges president gjentatte ganger. I tillegg maktet han å si at Norge var «raskt ute med å fordømme Fremskrittspartiet». Den påtroppende ambassadøren hadde tydeligvis ikke fått med seg at Frp sitter i regjering.

- Man burde vite hva slags styreform landet man skal til har, uttalte USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen den gang.

Du kan se høringen her. Utspørringen av den påtroppende ambassadøren starter cirka 60 minutter inn i høringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag