*Nettavisen* Nyheter.

- Han knipset i fingrene og sa «gi meg telefonene deres»

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Den medtiltalte fortalte at han måtte le da den hovedtiltalte 18-åringen ranet mobiltelefoner.

04.07.14 09:42

- Hvorfor det skjedde, det vet jeg ikke. Det bare skjedde, sa 18-åringen som er tiltalte nummer 1 i den omfattende barneran-saken i Oslo tingrett. Tirsdag formiddag forklarte han seg om de mange ranene og tyveriene han gjennomførte alene eller sammen med andre sommeren 2013.

- Jeg er veldig, veldig lei meg for det som har skjedd, og jeg angrer veldig på mine handlinger (...) De må ha hatt en fryktelig dårlig følelse. De må ha hatt det forferdelig. Det kunne vært meg også. Det var veldig dårlig gjort av meg, sa 18-åringen i retten tirsdag.

- Så slo jeg
Like ydmyk var han ikke våren og sommeren 2013 ranet han til seg en rekke mobiltelefoner sammen med kameratgjengen i Groruddalen. En 15 år gammel medtiltalt fortalte hvordan 18-åringen hadde gått fram under et av ranene i skateparken på Haugenstua.

- XX (18-åringen) knipset med fingrene når han sto midt i skateparken og sa «opp med telefonene deres». Jeg begynte å le for jeg syntes det var en morsom måte å gjøre det på, sa han i retten.

Selv hadde 15-åringen slått til et av ofrene for å få mobilen.

- Vi hadde spurt om mobiltelefonen noen ganger og han hadde sagt nei. Han ville jo ikke gi fra seg mobilen hvis vi spurte flere ganger, så jeg slo til ham og tok mobiltelefonen, sa 15-åringen i retten.

Den 18 år gamle hovedtiltalte hadde omtrent samme forklaring.

- Jeg gikk bort til vedkommende og sa jeg ville ha telefonen. Så ville han ikke gi telefonen. Jeg sa til NN (den 15 år gamle kameraten som er medtiltalt nummer 2. Se oversikt her) at han ikke ville gi meg telefonen. Da kom det et slag fra NN og han ga meg telefonen.

- Jackpot
I retten fortalte 18-åringen at mobiltelefonene ble solgt i eller ved en kafé i Brugata i Oslo, og pengene ble fordelt mellom de som hadde deltatt i ranet. 18-åringen fortalte at de fikk 1500 til 2000 kroner for hver mobiltelefon.

I en Facebook-samtale mellom 18-åringen og hans 19 år gamle venn sa 19-åringen:

«Jeg er sulten på jackpot».

18-åringen svarte:

«Ja, jeg også».

Politiet mener at ordet «jackpot» i dette tilfellet viser til en mobiltelefon det gikk an å selge for mye penger i Oslo sentrum.

- Det var jo snakk om raske penger, og det var ikke så mange som takket nei til det. I alle fall ikke jeg på den tiden, sa en 15 år gammel kamerat av 18-åringen som var med på flere av ranene. Han er tiltalt nummer to i saken.

Her får du oversikt over de ulike ranene og tyveriene, og de tiltalte: Nå skal barneranerne stilles for retten

Erkjente straffskyld
Den 18 år hovedmannen erkjente straffskyld for det ene forholdet etter det andre etterhvert som de ble gjennomgått i Oslo tingrett. Ved flere tilfeller hadde han overfalt unge mennesker og ranet mobiltelefonene deres.

Rolig og lavmælt svarte han på alle spørsmål der han sto i vitneboksen med mørk bukse, hvit skjorte under lysegrå ullgenser. Det mørke håret var kjemmet pent i sidesleik. Han så langt fra så truende ut som mange av barna og ungdommene må ha opplevd ham da de i sommer ble fraranet sine mobiltelefoner.

Han fortalte om ranene uten følelser, og uten den dramatikken som må ha utspilt seg under hendelsene.

- Jeg vil ikke gjøre dere vondt
30. mai tok 18-åringen kontakt med to 12 år gamle jenter ved boligfeltet Tokerud på Stovner. Jentene delte ut brosjyrer og brukte mobiltelefoner som GPS. 18-åringen gikk bort til de to jentene og sa:

- Jeg vil ikke gjøre dere noe vondt, men vær så snill å gi meg telefonen. Jentene har også forklart at han truet med å slå hvis han ikke fikk mobiltelefonene. Den ene jenta hadde tatt vekk sin mobil, men den andre jenta holdt mobilen i hånda. Tiltalte dro mobilen ut av hånda hennes og løp avgårde, men kom tilbake med den kort tid etterpå.

- Skjermen var knust så det var ikke noe vits å ta den. Den hadde ikke noe verdi, forklarte han i retten.

Kjørte kneet opp i mellomgulvet på offer
Om et overfall fortalte 18-åringen hvordan en hadde holdt det unge offeret mens en annen hadde kjørt kneet opp i mellomgulvet hans for deretter å lete fram mobiltelefonen i lommen til det sårede offeret.

Ved et annet tilfelle ble to gutter på ni og ti år overfalt i en undergang. 18-åringen var i området ved Stovner skole da de så guttene i en undergang.

- Først gikk vi forbi dem, og så gikk vi tilbake til dem, så startet vi bare å rane dem, sa 18-åringen. Han nektet likevel for at han hadde brukt vold mot guttene slik de har forklart til politiet.

Gjorde du deg noen tanker om guttenes alder? ble 18-åringen spurt i retten.

- Nei, svarte han.

Bistandsadvokat Eitya Rehman ønsker ikke å fortelle hvordan det har gått med de mange unge ofrene som hun representerer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Det er noe de vil fortelle under sine forklaringer, sier hun til Nettavisen.

For noen av de tiltalte så kan det vente fengselsstraff for ugjerningene, men for mange av dem vil påtalemyndigheten legge ned påstand om samfunnsstraffer.

Årsaken er at mange av de tiltalte er under 18 år og skal derfor i utgangspunktet ikke dømmes til fengsel.

Til sammen tre personer forklarte seg i Oslo tingrett tirsdag. Alle erkjente forholdene de var tiltalt for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.