*Nettavisen* Nyheter.

- Han kunne ikke si «mamma»

Foto: (Kjetil Mæland)

Mamma Svetlana Datsik opplever at sønnen har blitt friskere i norsk fengsel, og håper at han får bli i Norge.

14.02.11 18:25

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mammaen til Vjatsjeslav Datsik, alias Røde Tarzan, forteller Nettavisen om sønnens torturering i russisk fengsel, og hvordan han nå blir frisk i Norge.

Den kriminelle russiske høyreekstremisten fikk lite støtte av justisminister Knut Storberget i Oslo tingrett mandag. Ministeren var klar på at Datsik skal ut av Norge.

Les: – Han skal ut

Tror han blir drept
Før Storbergets klare tale hadde russeren fortalt om tortur i russiske fengsler. Datsik har hele tiden hevdet at han er en politisk flyktning som vil bli drept hvis han returnerer.

- Jeg er ikke redd for å komme tilbake til Russland. Jeg er ikke redd for noe men kommer jeg tilbake til Russland så lever jeg vel ikke lenge, sa Datsik i en pause i rettssaken mandag. I dag soner han en dom for ulovlig våpenbesittelse. Han fortalte han har det godt i norsk fengsel – eller norsk luksushotell som Datsik selv kaller det.

Nå har han også fått nye venner.

- Jeg spiller sjakk og fotball.

- Så lære jeg litt norsk, og de lære russisk, sa Datsik på gebrokkent norsk.

Ville i fengsel
Mindre enn to måneder har gått siden han var tiltalt for ulovlig våpenbesittelse i Oslo tingrett.

Den gang fortalte han om tortur, drap og en avtale med hemmelig russisk politi om å likvidere en tsjetsjensk motstandsmann.

Les: – Skulle drepe i Norge for russisk politi

Den gang erkjente Datsik straffskyld og ba om at domstolen skulle dømme ham til soning i norsk luksusfengsel.

Denne gangen håper Datsik at retten ikke gi motstanderen medhold – den norske stat som vil utlevere ham til Russland.

- Lå sju dager i koma
På tilhørerbenken i Oslo tingrett satt blant andre Datsiks mor.

- Jeg hadde aldri trodd han skulle komme i norsk fengsel. Her bruker ingen psykiske medisiner eller tortur. Ingen slår og ingen mobber. Han er frisk, sa moren lykkelig over at sønnen er fengslet i Norge.

- I Russland har han blitt torturert. I Russland ble han banket. En gang ble han sparket og slått så kraftig at han lå sju dager i koma. Etter den hendelsen måtte fangene vaske opp blod i cellen og gangen, fortalte moren til Nettavisen.

- Han klarte ikke å uttale hele setninger. Han klarte ikke engang å si mamma, fortalte mamma Datsik.

Nå håper hun at sønnen skal få lov til å bli i Norge. Selv drømmer Datsik om et liv med ny kjæreste i Norge.

Les: Vil gifte seg i fengsel

- Han skal ut

Historiene om tortur får lite gehør hos Utlendingsdirektoratet (UDI) eller hos justisminister Knut Storberget.

UDI mener det ikke er noen fare for at Norge skal bryte noen menneskerettigheter ved å sende Datsik tilbake til russisk fengsel. Storberget sa i retten mandag at han ville jobbe for at folk som Datsik og mulla Krekar skal ut av Norge.

- Jeg legger ikke skjul på at for regjeringen og for meg som statsråd er det viktig at vi får din klient ut av landet, slik at vi ikke har ham gående her i landet, svarte Storberget på spørsmål fra advokat Fridtjof Feydt.

Les egen sak: - Han skal ut

Feydt mener at Storberget er innhabil, og at dagens vitnemål viste akkurat det. Han tror at Storberget visste om russernes utleveringsbegjæring da ministeren gikk ut offentlig og erklærte at Datsik skal tilbake til Russland.

Feydt mener at Norge bryter menneskerettighetene hvis Datsik blir sendt tilbake, og vil derfor anke saken til Den internasjonal menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg hvis ikke norsk rett lar Datsik få bli.

- Hans vitnemål vil ikke hjelpe i denne saken, men det vil hjelpe i Strasbourg når vi anker avgjørelsen. Det var først og fremst derfor jeg innkalte Storberget som vitne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag