*Nettavisen* Nyheter.

- Han mente selv han ikke hadde klart seg så mye lenger

Rolf Utgård dro skiløper opp av isen Foto: (Foto: Privat/Rolf Utgård)

Rolf Utgård dro en skøyteløper opp av det livsfarlige kalde vannet ute i Oslofjorden.

11.01.10 08:42

Rolf Utgård er en av dem som befant seg ute på isen i Indre Oslofjord søndag ettermiddag.

Som bildene i denne saken viser, så han flere hull i isen fra folk som gikk gjennom. Utgård dro selv opp en skøyteløper fra et hull i isen.

- Vi dro ham opp ved hjelp av skistavene han holdt rundt. Han mente selv han ikke hadde klart seg så mye lenger i det kalde vannet, sier Utgård til Nettavisen.

Jaget folk av isen
Politihelikopteret i Oslo måtte søndag ettermiddag settes inn for å jage folk av isen etter at flere personer gikk gjennom. Politiet mente det var livsfarlig å oppholde seg på isen.

Les saken: - Denne isen er livsfarlig

Utgård, som selv var med å dra opp den siste som gikk gjennom isen lenger nord mot Skjælholmene og Malmøya, forteller nå til Nettavisen hvordan han opplevde den dramatiske dagen på isen.

- Isen var trygg i store områder rundt Malmøya og sør for Ulvøya og et godt stykke sørover forbi Katten. Men kommer man langt nok ut er isen selvsagt dårligere. Slik er det alltid og det vet de fleste. Derfor må man sjekke isen hele tiden på vei utover, følge med på forandringer i isoverflaten og gjerne hogge hull med en stav, sier Utgård, som har skrevet «Skøyteboka».

Han vet med andre ord hva han snakker om.

- Var ute av stand til å komme seg opp
- Man må aldri gå fort på is man ikke kjenner tykkelsen på. En gruppe på 45 turskøytere fra Skiforeningens skøytegruppe gikk i dette området i formiddag, og registrerte da tynn is på cirka 2-3 centimeter, cirka 500 meter fra Skjælholmene.

- Vi stoppet derfor der og gikk nordover mellom Malmøya og Malmøykalven. Vi gikk vestover mot Langøyene og tilbake nord for Malmøya, og så sørover rundt Malmøya tilbake mot Ulvøya igjen. Da ble noen av oss oppmerksom på en skøyter som vi syntes var vel langt ute. Etter noen minutter så vi ham ikke lenger, og dro derfor ut for å sjekke. Da lå han i vannet ved den tykkere iskanten, ute av stand til å komme seg opp.

- Vi dro ham opp ved hjelp av skistavene han holdt rundt. Han mente selv han ikke hadde klart seg så mye lenger i det kalde vannet. Vi fikk ham raskt på beina og en av oss fulgte ham til land og hjem. Han hadde fått skulderen ut av ledd, forteller Utgård.

- Vi var på vei hjem
Utgård sier skøyteløperen var veldig heldig.

- Vi var nemlig på vei hjem og ingen var i nærheten. Ingen hørte ham rope. Det var så vidt vi så ham som en svart flekk på isen nærmere 800 -1000 meter fra der vi sto. Siden vi er mer enn vanlig oppmerksomme på andre skøytere, og erfarne, skjønte vi at noe var galt og dro av sted med en gang, forteller han.

Skulderskaden mannen fikk er ikke uvanlig, ifølge Utgård.

- Slike skader er vanlige når man går gjennom med litt fart, sier han.

- Hadde flytevest, ikke pigger
- Senere ble skøyteløperen oppsporet og fulgt opp av ambulansefolkene ved hjelp av vår mann som fulgte ham. Han hadde flytevest, men ikke pigger til å ta seg opp med. En stund etter kom ambulansehelikopteret, sier Utgård.

Men dramaet i Oslofjorden var ikke over med dette.

- Fant to hull til
- Like ved, langs den samme iskanten, registrerte vi to hull til, en med ski og en trolig med skøyter. Skiløperen hadde åpenbart kommet opp ved egen hjelp. Han hadde uansett gullhår helt fra knærne og opp til nakken. Hadde han kommet lenger ut, rundt 100 meter, kunne trolig verken vi eller andre hjulpet ham, andre enn et helikopter, sier Utgård.

Han vet ikek hva som har skjedd med den som laget det andre hullet i isen.

Flere gikk gjennom
Tilfellene Utgård har nevnt, var uansett ikke de eneste som gikk gjennom isen søndag.

- I tillegg var det en eller flere gjennom isen lenger sør mot Fiskevollbukta. Det var åpent vann i Hvervenbukta og tydeligvis svakt rundt Ljanskollen og Fiskevollen. Det var lett å se på sjørøyken som drev rundt der, sier Utgård.

Alt gikk heldigvis bra søndag. Ingen personer er meldt savnet eller ble alvorlig skadd på isen. Utgård er ikke i tvil om hvem som var mest heldig på isen søndag.

- Skiløperen var veldig heldig. Hadde isen vært én centimeter tykkere hadde han kanskje gått lenger ut, og da ville han ikke klart å ta seg tilbake til tykkere is igjen, sier Utgård.

Han sier det var hyggelig å se så mange ute på isen i Oslo søndag. Men han advarer folk.

- Det var mange folk på isen i dag, de fleste på skøyter, og det er flott, men man må ivareta en del minimumsregler for trygg ferdsel, advarer Utgård.

- Folk er gale
En av dem som reagerte på folks opptreden på isen søndag, var Pål Hansen.

- Folk er gale, sa han til Nettavisen på søndag.

Les saken: - Denne isen er livsfarlig

- Hvis folk er så teite, så får de heller drukne, men de får i det minste la ungene være igjen på land, sa Hansen til Nettavisen.

- Ingen grunn til hysteri
Disse uttalelsene reagerer Utgård på.

- Karakteristikkene er helt på viddene. Det er ingen grunn til hysteri og slike reaksjoner som Hansen gir uttrykk for her. Det vitner bare om mangelfull kunnskap om isen og forholdene, sier Utgård til Nettavisen.

Han mener det å ferdes på isen ikke er noe annerledes enn å ferdes på fjellet i påsken.

- Ingen snakker om at det er galskap å gå på ski i påskefjellet selv om det skjer ulykker.

De viktigste sikkerhetstiltakene
Utgård ramser opp dette som de viktigste sikkerhetstiltakene:

1. Sjekk isen før du går og underveis. Vær oppmerksom på endringer i isen, ting som kan tyde på at isen her har lagt seg senere, råker eller såkalte «vindråker» - runde eller ovale felter som vind og strøm har holdt lengre åpent mens isen rundt har frosset til. På den mellomtykke sjøisen (6-8 cm) slik vi opplevde den i dag, hadde vi små snødekte (rimroser) flekker på noen cm eller opp til et noen meter i diameter hvor isen var meget tynn under. Vi registrerte en som hadde gått gjennom i en slik. Det kan være skummelt i fart, men er lett å ta seg opp fra, da isen rundt er tykk.

2. Ha alltid med ispigger lett tilgjengelig, for eksempel rundt halsen, slik at man raskt kan ta seg opp på glatt is.

3. Ha gjerne flytevest, eller en ryggsekk med luftfylte poser (med tørt tøy, f.eks.) som flyter uten at man må svømme.

4. Ha med tau eller kasteline som man kan kaste inn til redningsmenn eller som man kan hjelpe andre med.

5. Gå helst sammen med flere, slik at man kan hjelpe hverandre dersom man skulle gå igjennom isen eller skade seg.

- Veldig trygg friluftsaktivitet

- Med disse forholdsreglene er ferdsel på isen en veldig trygg friluftsaktivitet, selv under slike isforhold som vi hadde ved Malmøya i dag. Er isen veldig tykk og forholdene ellers er gode, kan man slippe noen av disse tiltakene i takt med forholdene, men ha alltid disse reglene i tankene. Jeg går alltid med pigger, og sjekker alltid isen før jeg setter opp farta, sier Utgård til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.