- Han ødela livet mitt

«Magnus» (24) ble utsatt for gjentatte overgrep i ungdomstiden. Overgriperen traff han første gang på vikingleir i Bergen. - Han har ødelagt livet mitt, sier han.

«Magnus» (24) ble utsatt for gjentatte overgrep i ungdomstiden. Overgriperen traff han første gang på vikingleir i Bergen. - Han har ødelagt livet mitt, sier han. Foto: Emil Weatherhead Breistein (BA)

«Magnus» (24) ble utsatt for over hundre overgrep i ungdomstiden.

(BA.no): – Jeg skulle ønske han var død. Han har ødelagt livet mitt. Jeg har ikke hatt noen ungdomstid, sier «Magnus» (24).

Han forteller at han helt fra han var 13 år ble utsatt for overgrep av en mann som var 19 år eldre.

I hele ungdomstiden bar han på den mørke hemmeligheten. Han har følt seg skamfull. Skitten. Mindreverdig.

Han fortalte ikke om overgrepene til noen før i januar for to år siden. Da gikk han til politiet.

På vikingtreff

Mannen ble han kjent med gjennom vikingmarked i Bergen. Det deltok «Magnus» i en årrekke sammen med familien fra han var 13 år.

– Det var her det første overgrepet skjedde. Jeg skulle egentlig overnatte i teltet til en bekjent av min mor. Da hun ikke skulle overnatte likevel, ble det bestemt at jeg skulle sove i teltet hans, forteller «Magnus» til BA.no.

Han forteller de ikke hadde sovepose, men at han ble liggende på en skinnfell med et teppe over seg. Etter å ha blitt skjenket øl, la overgriperen seg inntil ham.

– Så utførte han oralsex på meg. Det var helt forferdelig. Jeg visste knapt hva sex var, også gjorde han dette mot meg, sier «Magnus».

Holdt tett

Han fortalte ikke om hva som hadde skjedd til noen.

– Jeg turte ikke. Han var jo snill, forteller Magnus.

De to fikk etterhvert god kontakt. Mannen opparbeidet et tillitsforhold til den unge gutten. Han ga ham gaver og tok ham med på fisketur. Over flere år traff de hverandre på vikingsamlinger over hele landet. Han tok også med seg «Magnus» hjem til Ålesund og på hytten.

«Jeg elsker deg»

– Han forgrep seg på meg i bilen, på toaletter og på hotellrom. Jeg skjønte at det var feil, men jeg ble manipulert, forteller Magnus.

Først da han ble eldre, skjønte han at mannen forgrep seg på flere. Da Magnus var 17 år sluttet han å treffe ham.

– Jeg fikk meldinger der han spurte om vi skulle treffes. Han skrev at han savnet meg og at han elsket meg, sier han.

Meldingene ble aldri besvart.

«Magnus» har fått diagnosen posttraumatisk stress-syndrom, og sliter med store vanskeligheter etter overgrepene. - Jeg følte meg skitten, sier han. Foto: Emil Weatherhead Breistein (BA)


Dømt til fengsel

43-åringen ble dømt til fengsel i ett år og elleve måneder for gjentatte overgrep mot til sammen fire unge gutter. Det viser en fersk dom fra Sunnmøre tingrett.

Overgrepene skjedde i perioden 2001 til 2006.

Han innrømmet i retten at han har seksuell omgang med «Magnus» men sa han er sikker på at han var over 16 år.

Manglende bevis var tema i retten, og retten fant kun bevis for to seksuelle overgrep mot Magnus i 2006. Selv sier han antall overgrep er langt høyere.

– Jeg har skrevet ned en liste over alle gangene det skjedde. Den listen viser over hundre overgrep, sier « Magnus».

Han forteller at mannen var full hver eneste gang han forgrep seg på ham.

FANT FILMER

Etterforskningen startet da «Magnus» anmeldte mannen i januar i fjor. Da ble det foretatt ransaking hjemme hos ham fant politiet en rekke seksualiserte bilder og filmer av barn.

Mannen er også dømt for å ha oppbevart om lag 2.500 bilder og 72 filmer som viste overgrep mot barn. 43-åringen er videre dømt for å ha videresendt slike bilder.

– Det var forferdelig å se ham i retten. Jeg ble nesten litt lamslått, og hadde vanskeligheter med å forklare meg, sier «Magnus».

43-åringen nektet straffskyld for overgrepene og forklarte at den seksuelle omgangen var frivillig og skjedde etter at guttene hadde fylt 16 år.

60.000 i erstatning

I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale de fire guttene en erstatning på til sammen 250.000 kroner. «Magnus» er tilkjent 60.000 kroner.

– Straffen er altfor lav i forhold til hva han har gjort. Han har ødelagt livet til flere gutter. Jeg har i hele ungdomstiden slitt psykisk. Jeg droppet ut av skolen. Jeg isolerte meg og sluttet å være med venner. Først i ettertid har jeg skjønt at det var overgrepene som gjorde meg slik, sier « Magnus».

Åtte år senere har han få venner igjen. Han sier han har store utfordringer i forholdet til kjæresten.

– Jeg har fortalt henne litt om ungdomstiden min og det som har skjedd, men ikke alt. Jeg har problemer med alt fra sex til helt vanlig nærhet. Det er for eksempel vanskelig å bare sitte og holde rundt henne, forteller han.

Sliter psykisk

Han har fått diagnosen posttraumatisk stress-syndrom. Han har flere lengre opphold på psykiatrisk institusjon bak seg. Jevnlig får han hjelp av psykolog. Han har ikke i stand til å jobbe fullt.

– Jeg håper en gang jeg skal klare å få orden på livet mitt. Jeg vil fullføre videregående, og få meg en utdannelse. Drømmen er å jobbe som maskinist på båt, sier han.

Denne saken er levert av BA.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.