RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han prøvde å kvele meg

Sist oppdatert:
Storebroren til Pål (18) døde av overdose for to år siden.

(SIDE2): - Jeg var egentlig veldig glad i ham, men jeg har ikke så mange gode minner.

Pål (18) mistet storebroren sin for to år siden. Han hadde «sprukket» og døde av en overdose.

- Pappa ringte meg og sa: «Det har skjedd noe grusomt - Jørund er død». Pappa hadde kommet hjem fra jobben og funnet ham.

Pål er en av 14 ungdommer som har mistet noen av sine nære og har latt seg intervjue i boka «Ung Sorg». Vi fikk prate med ham på presselanseringen.

LES OGSÅ:
- Broren min begikk selvmord
- Pappa døde før første skoledag

- Han var jo narkoman
Jørund var fire år eldre enn broren sin og hadde fylt 20 år da han døde av en overdose.

- Hvis jeg skal begynne å snakke om hyggelige ting vi gjorde sammen må jeg tilbake i barndommen. Han var jo narkoman og jeg så han lite de siste årene.

Pål har vært mye sint på broren sin og det er først etter at han begynte hos psykolog at han nå klarer å tenke på broren uten å bli forbanna.

«Han prøvde jo å kvele meg i sin heroinrus»

- Han hadde bursdag nå på lørdag og da var vi på graven, hele familien. Sinnet kommer og går litt mer nå. Jeg klarer å ha fine tanker også, men ved å tillate meg å være sint så er det lettere for meg å være glad i ham, sier Pål til Side2.

Følte seg sviktet
Grunnen til at Pål har vært så sint er at han følte seg sviktet av broren da han bare rusa seg og ikke stilte opp.

- Han prøvde jo å kvele meg i sin heroinrus, sier Pål og ser alvorlig ut. I boka «Ung Sorg» forteller han at det føltes forbudt å være sint.

- Man skal jo liksom ikke snakke stygt om de døde, så det er først i det siste at jeg har turt å slippe til sånne følelser. man blir jo ganske egoist av å være narkoman og av og til har jeg hatt lyst til å banke ham opp fordi han holdt på som han gjorde. jeg vet at broren min har sagt at han følte seg som en dårlig storebror fordi han aldri var sammen med meg eller passet på meg. Det at han innrømmer dette nederlaget, hadde betydd mer hvis han hadde sagt det direkte til meg. Det gjorde han aldri.

«Jeg vanket i et dårlig miljø, hvor jeg var gjengmedlem og jeg opplevde mye vold»

Kanaliserer sinne
Påls sorgprosess har forandret seg gradvis. I begynnelsen forteller han at det var viktig å være sammen med kjæresten. Så prøvde han ulik terapi som slo feil før han begynte å gå til psykolog og holde på med musikk.

- Jeg får på en måte kanalisert sinne mitt med å rappe. Sammen med en kompis er han med i rapgruppa «Frustrerte herre» som allerede har gitt ut en EP.

På pressevisningen for boka fremfører han sin nyskrevne rap for de fremmøtte. Den handler om broren, det å være sint og sorgen han føler over å ha mistet en bror.

- Jeg vet ikke helt hva låta heter engang, jeg skrev den akkurat. Men la meg se... jeg vil kalle den «Et skritt videre». Det er et passe navn, sier han.

Mistet mange venner
I tillegg til at Pål har måttet hanskes med sorgen etter broren sin har han hatt andre problemer å ta hensyn til også.

- Jeg vanket i et dårlig miljø, hvor jeg var gjengmedlem og jeg opplevde mye vold, sier han. I tillegg har han opplevd at mange nære og kjære har blitt borte.

- Rett før broren min døde så døde faren til en veldig god venn av meg. Han fikk hjerneslag helt plutselig. Et halvt år etterpå mistet jeg en nær venninne i en mopedulykke og bare for en måned siden kolliderte kjæresten min og jeg med en motorsykkel hvor vedkommende døde på stedet. Vi kom fra det uten store skader, men det er klart at alle disse opplevelsene har satt sine spor. Jeg føler at ting går bedre nå og jeg klarer å fungere normalt. Nå jobber jeg som barnehageassistent og det er gøy å holde på med musikken.

Pål har planer om å bli barne- og ungdomsarbeider og hjelpe andre ungdommer som har opplevd noe av det samme som han selv.

- Jeg vil si til de ungdommene jeg skal jobbe med at det er ikke for sent selv om det ikke går så bra akkurat nå!

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere