RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Bistandsadvokat Karen Randi Forbrigd sammen med Marius Løken før rettssaken mot mannen som står tiltalt for drapet på Andreas Nilstad og drapsforsøket på Løken i det såkalte "Halloween-drapet" natt til 30. oktober 2011. Rettssaken starter i Oslo tingrett mandag.
Bistandsadvokat Karen Randi Forbrigd sammen med Marius Løken før rettssaken mot mannen som står tiltalt for drapet på Andreas Nilstad og drapsforsøket på Løken i det såkalte "Halloween-drapet" natt til 30. oktober 2011. Rettssaken starter i Oslo tingrett mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Han ropte «Hjelp meg Løken»

Sist oppdatert:
Marius Løken (24) fortalte om sekundene da hans tidligere bestevenn drepte vennen hans.

- Han har i flere år vært en av mine desidert nærmeste venner. Han stilte opp for meg og det var mye tillit mellom oss, fortalte Marius Løken i Oslo tingrett. Han har fortsatt synlige skader etter de 15 knivstikkene han ble påført den grusomme natten til 30. oktober 2011.

Løken og den drapstiltalte mannen delte leilighet på Bislett i Oslo. Denne natten sov avdøde Andreas Nilstad over etter at han og Løken hadde vært på byen. En tredje kamerat som var i leiligheten ble også forsøkt knivstukket, men han slapp unna uten fysiske skader.

Les egen sak: Ville dø og gjenfødes som Jesus

Tiltalte erkjenner at han gjorde handlingene, men nekter straffeskyld fordi han skal ha vært i psykose da det skjedde.

- Det var fryktelig absurd. Han begynte bare å sette en kniv i Andreas. Jeg tror ikke at han våknet før han ble angrepet, fortalte Marius Løken i vitneboksen mandag, skriver VG .

- Jeg så at han ble hugget flere ganger i ryggen. Andreas som pleide å kalle meg Løken skrek: «Hjelp meg, Løken». Det utløste noe. Da skjønte jeg at det var kjøttkniven som vi brukte til å lage mat. Først lurte jeg på om det kunne være en Halloween-spøk, fortalte han i retten.

Løken sparket mot drapsmannen og hoppet ut av sengen mens han ropte «Hva faen er du driver med?».

- Hater ham ikke
- Jeg ropte til ham, men følte ikke at jeg klarte å nå inn til ham. Han var som en annen person, skriver NTB.

Da gikk den tidligere ungdomsvennen mot ham og satte kniven i overkroppen hans. Deretter ble kniven dratt ut før drapsmannen hogg igjen. 15 knivstikk fikk Løken før han kom seg inn i en drosje som kjørte ham til legevakt.

Løken ble holdt i kunstig koma i 11 dager før han våknet til beskjeden om at en kamerat var drept og en annen pågrepet for ugjerningen.

- Jeg våknet og kjente ikke igjen min egen kropp. Der og da var jeg en liten, skadet gutt som får beskjed om at han har mistet en av sine beste venner, og han er allerede gravlagt.

- Jeg sørger over at Andreas er borte. Tiltalte har et drap på samvittigheten. Jeg tenker at han har det vondt nok med det. Jeg ønsker ikke noen relasjon med ham i fremtiden, men jeg går ikke rundt og hater ham. Jeg setter fortsatt pris på de fine tingene vi hadde lang tid tilbake. Det vil sikkert provosere noen og glede andre, sa Løken.

Mener han var psykotisk
Nettopp det at 23-åringen var «som en annen person» blir et sentralt tema i saken. Fire sakkyndige har kommet fram til at han var i en psykose, men en av dem mener tiltalte likevel er strafferettslig tilregnelig.

- Spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet eller ikke tilregnelighet blir det sentrale punktet i denne saken, sa forsvarer Harald Stabell til NTB like før Oslo tingrett ble satt mandag morgen.

- Han erkjenner det faktiske, selv om han bare husker bruddstykker av det som skjedde. Han mener fortsatt at han må ha vært psykotisk under utførelsen av disse forferdelige handlingene, utdypet Stabell da han fikk ordet i retten. 23-åringen hadde røykt marihuana i tillegg til å drikke alkohol den skjebnesvangre kvelden, men tror ikke psykosen ble utløst av røykingen.

- Han var den mest fornuftige
I løpet av forklaringen fortalte Løken om hvordan han og tiltalte ble venner først på videregående skole i Hallingdal og senere frisket opp vennskapet og etter hvert delte leilighet da begge ble studenter i Oslo. Løken sa at tiltalte alltid var rolig og reflektert, også når han hadde drukket.

- Han var også den som var flinkest til å tenke på økonomien, formen og kanskje si nei til en tur på byen av og til, forklarte Løken.

Kan dømmes til behandling
Da Oslo tingrett var satt, spurte dommer Peter A. Blom hvordan 23-åringen stiller seg til tiltalen.

- Jeg erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, lød svaret. I tillegg til drap og drapsforsøk, er han også tiltalt for å ha truet en tredje person oktobernatten for snart to år siden.

Stabell varsler at han vil prosedere på frifinnelse og at retten deretter må vurdere om 23-åringen skal dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere