- Han sa at jeg ikke måtte fortelle noen om pengene

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Ga fra fra seg 700.000 i kontanter etter skilsmisse. - Så ble jeg presset til å gi fra meg ytterligere 800.000 kroner, sier 75-åring.

04.03.13 18:25

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Forrige uke startet en tre uker lang rettssak i Oslo tingrett. En 31 år gammel mann sitter tiltalt for å ha lurt til seg om lag fire millioner kroner fra en rekke personer i perioden 2007 - 2012.

- Jeg ble presset til å ta opp lånet på 800.000 kroner, sa 75-åringen i retten mandag formiddag.

Mange millioner
I forrige uke tok retten for seg tilleggstiltalebeslutningen, som gjelder bedrageri av en 83 år gammel syk mann.

Tiltalte skal ha fått tilgang til den gamle mannens bankkonto og tatt ut mer enn 400.000 kroner.

Den tiltalte 31-åringen forklarte seg også i forrige uke om skilsmisseoppgjøret, der han skal ha lurt til seg 1.5 millioner kroner i kontanter.

I tillegg skal 31-åringen ha tatt ut en rekke ulike beløper fra ulike kredittkort som var opprettet i 75-åringens navn, samt leid leiebiler ved å benytte hans personnummer.

Foto: Henrik Arneberg

- Ikke fortell om pengene
På rettens andre uke avga den 75 år gamle mannen, som hevder han er blitt lurt til å utbetale halvannen million i kontanter, sin forklaring.

75-åringen fortalte at han kjenner tiltalte via sin sønn, og at han kontaktet han for å få hjelp til skilsmisseoppgjøret med sin daværende kone. Det tidligere ekteparet var ikke på talefot og trengte en mellommann som kunne mekle mellom partene.

Ifølge fornærmede skal han først ha fått beskjed om å ta ut og betale sin daværende kone 500.000 kroner for å bli ferdige med skilsmisseoppgjøret.

- Jeg ordnet dette beløpet fra ulike bekjente og betalte han 500.000 i kontanter, fortalte han i retten.

- Hvorfor kunne du ikke bare overføre pengene direkte til kona di? Spurte tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg.

- Hun hadde ikke bankkonto og jeg hadde ikke kontakt med henne etter skilsmissen, svarte 75-åringen.

Videre forklarte fornærmede at han fikk beskjed om å skaffe ytterligere 200.000 kroner til ekskona, noe han gjorde, før han ba den bedrageritiltalte 31-åringen om å gi alle pengene til henne, ordne en advokat og bli ferdig med skilsmissen.

- Han fortalte meg at jeg ikke måtte fortelle noen om pengene og sa at dersom jeg pratet med noen om pengene så var det ikke bra for meg. Jeg svarte med å spørre: «hvorfor skal jeg prate med andre når du ordner saken», forklarte den 75 år gamle mannen.

Foto: Henrik Arneberg

- Presset for 800.000 kroner
Ifølge fornærmede brøt det etter kort tid ut en krangel mellom han og tiltalte. Bakgrunnen var at de 700.000 kronene etter en god stund fortsatt ikke var gitt til ekskona.

- Jeg sa at han måtte gå til min tidligere kone for å få signert skilsmissepapirene. Han fortalte at hun var blitt syk og lå på sykehus. Vi ble da enige om å bli ferdige med skilsmissen da hun kom hjem fra sykehuset, forklarte han.

Tiltalte, som disponerte de 700.000 kronene, tok imidlertid etter kort tid kontakt og fortalte at det hadde oppstått en situasjon.

- Jeg ble fortalt at han hadde satt pengene inn i banken, men at politiet hadde kommet når de skulle tas ut og leveres til ekskona. Videre sa han til meg at politiet hadde spurt hvorfor han hadde så mye penger i kontanter, at han hadde blitt nervøs og derfor ikke klart å svare at pengene var for skilsmisseoppgjøret mitt, sa fornærmede.

Den tiltalte 31-åringen forklarte, ifølge fornærmede, at politiet hadde fryst de 700.000 kronene fram til han kunne bevise at det var et lån. Fornærmede hevder han ville ringe politiet og oppklare situasjonen, men fikk beskjed av 31-åringen at det ikke var nødvendig.

- Jeg fikk beskjed om at vi måtte ta opp et nytt lån på 800.000 kroner i banken som kunne dokumentere at jeg skyldte han penger. Han fortalte at det var nok å vise politet dokumentasjon på lånet i banken og at jeg etterpå skulle få tilbake de 800.000 jeg hadde lånt, i tillegg til at min ekskone skulle få 700.000 kroner, opplyste 75-åringen, og la til at han følte seg presset til å ta opp lånet.

- Jeg var hjelpeløs og hadde allerede gitt han 700.000 kroner. Jeg følte meg presset til å ta opp lånet på 800.000 kroner, sa han.

- Hva skjedde etter at tiltalte skal ha fått de 800.000 kronene av deg? spurte aktor Trude Maren Buanes.

- Hva skjedde? Det skjedde ingenting. Han tok ikke kontakt med meg. Jeg prøvde å få tak i han flere ganger og ba han være så snill og gjøre noe. Jeg sa: «Du har fått så mye penger av meg». Til slutt tenkte jeg at jeg ikke hadde noe annet å gjøre enn å anmelde han, forklarte 75-åringen, og la til at han fortsatt ikke har fått tilbake noen av pengene han skal ha tatt ut i forbindelse med skillsmisseoppgjøret.

75-åringens tidligere kone har foreløpig ikke forklart seg for retten, men er innkalt som vitne.

Tiltalte nekter straffskyld for alle punktene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.