*Nettavisen* Nyheter.

- Han skal ut

Foto: (Kjetil Mæland)

- Vi har ingen interesse av at han vaser rundt i Norges gater, sier Knut Storberget. Justisministeren var klar på at Vjatsjeslav Datsik skal ut.

14.02.11 13:25

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Russeren Vjatsjeslav Datsik fikk liten støtte fra justisminister Knut Storberget i Oslo tingrett mandag.

Retten behandler utleveringsbegjæringen fra Russland på Datsik som har søkt asyl i Norge.

Den høyreekstreme nasjonalisten og kampsporteksperten Datsik møtte opp hos Politiets utlendingsenhet 21. september 2010 og søkte asyl.

Datsik stilte hos politiet med ladd våpen og har siden blitt dømt for ulovlig våpenbesittelse.

I august 2010 rømte Datsik fra en mentalinstitusjon ved St. Petersburg og flyktet til Norge der han altså meldte seg for myndighetene og søkte asyl.

Vil ha ham utlevert
Russiske myndigheter har bedt om at Datsik blir utlevert. De mener at han er en livsfarlig galning som må sperres inne.

Offisielt er Datsik begjært utlevert på grunn av en dom for ran av en butikk som selger mobiltelefoner.

Datsik selv, og flere med ham, mener at Datsik er en politisk flyktning som russerne ønsker tilbake.

Knut Storberget måtte vitne i den sivile rettssaken etter en uttalelse på NRK Kveldsnytt om at han ikke ønsker Datsik i Norge, og håper at han blir sendt ut av landet snart.

Datsiks forsvarer Fridtjof Feydt mener at Storberget er inhabil i saken, og at utleveringsbegjæringen bør behandles av et departement med settestatsråd.

- Viktig å få din klient ut
I vitneboksen ga Storberget uttrykk for at det hjelper lite å for Datsik om saken behandles med settestatsråd.

- Jeg legger ikke skjul på at for regjeringen og for meg som statsråd er det viktig at vi får din klient ut av landet, slik at vi ikke har ham gående her i landet, sa Storberget i retten.

Storberget sa i Oslo tingrett han han høsten 2010 hadde satt seg noe inn i saken til Datsik før han lot seg intervjue av NRK. UDI hadde på dette tidspunktet avvist hans asylsøknad og konkludert med at Datsik ikke trengte asyl i Norge.

- Jeg følte meg rimelig på trygg grunn når jeg uttaler til Dagsrevyen. Dette har jeg sagt i flere av disse sakene, også der det gjelder folk som ikke kan returneres. Krekar er blant dem. Men det forhindrer oss ikke fra å jobbe med saken, og jeg gjør det helt klart når det gjelder din klient. Vi har ingen interesse av at din klient går rundt i Norges gater, sa ministeren og la til.

- Å gi uttrykk for hva man virkelig mener er vel ikke noe galt. Det er vel fint at vi spiller med åpne kort.

Storberget gjorde det samtidig klart at Norge også i denne saken vil følge internasjonale menneskerettighetskonvensjoner som sier at personer ikke skal utleveres hvis de risikerer tortur eller dødsstraff.

- Men det forhindrer ikke at vi skal jobbe med å få slike personer ut av landet, sa Storberget.

Det er nettopp tortur og død Datsik mener han risikerer hvis han blir utlevert til Russland.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har derimot kommet til at Datsik ikke risikerer dødsstraff eller tortur hvis han blir utlevert til Russland.

Hjelper i Strasbourg
- Dette var en ansvarsfraskrivelse uten like. Jeg har vanskelig for å tro at Storberget ikke visste om utleveringsbegjæringen da han sa dette, men bare uttalte seg om asylsaken, sa advokat Feydt etter Storbergets vitnemål.

- Dette var som forventet. Storbergets vitnemål vil ikke påvirke saken. Han har allerede påvirket saken, sa Feydt.

Han mener at hvis omstendighetene hadde vært annerledes så ville Storberget ha stoppet utleveringsbegjæringen før den hadde havnet i retten. Feydt mener at Storberget og den norske regjeringen er innhabil, og at Storbergets slakt av Datsik i Oslo tingrett vil hjelpe Datsik i en Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Hans vitnemål vil ikke hjelpe i denne saken, men det vil hjelpe i Strasbourg når vi anker avgjørelsen. Det var først og fremst derfor jeg innkalte Storberget som vitne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag