*Nettavisen* Nyheter.

- Han truet meg

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

French forklarer seg i ankesaken, Moland blir værende på sykehus.

29.10.09 14:35

Tjostolv Moland møtte ikke i retten da ankesaken i drapsdommen mot Moland og Joshua French forsatte torsdag, melder VG Nett. Han er fremdeles innlagt på sentralsykehuset i Kisangani.

- Truet meg
French møtte dermed alene i retten. Han forklarer seg nå, blant annet om de to nordmennenes vennskap, og om hvordan Moland i forrige uke endret personlighet og trodde han selv var en historisk person og hvordan han utviklet fantasier om hva andre trodde om han, melder VG Nett.

- Jeg slo hånden i bordplata for å få han til å våkne. Reaksjonen var overraskende. Han begynte å gråte og den neste dagen flyttet han ut av cellen, og de neste tre dagene truet han meg, sier French.

Trenger spesialisthjelp
Den siste uken er Moland blitt undersøkt av tre leger, etter at presidenten i militærtribunalet forrige uke utsatte saken i en uke for å få en utredning om og behandling av Molands helse.

Legene anbefaler retten å la nordmannen få psykiatrisk hjelp, melder avisen.

Rettens president vil så vite om det er malariamedisinene som har gjort Moland syk, eller om han begynner å bli psykisk ustabil. På det svarer legene at det ikke er spesialister på det i Kisangani, og at det er det som trengs for å utrede Molands tilstand.

Retten har også forberedt en anmodning om at tre spesialister fra et mentalsykehus i hovedstaden Kinshasa skal bistå i behandlingen av Moland. Nordmannen skal bli på sykehus frem til spesialistene kommer, og ved 14.30-tiden ble retten hevet.

Vil arrestere forsvareren
Like etter at retten var satt torsdag formiddag, kom det fram at aktor og regjeringsadvokaten mener at en norsk diplomat, forsvareren til nordmennene og Molands lege Lombale, har gått sammen om å få Moland syk.

Regjeringsadvokaten ber om at forsvarer Guiallaume Likwala arresteres for å ha gjort Moland syk med vilje.

- For syk
Klokken ni var French og Molands kongolesiske forsvarer på plass i retten.

- De kan hente ham til rettslokalet, men han er for syk til å delta i møtet. Normalt skal saken utsettes, fortalte advokat Guiallaume Likwala til Dagbladet.

Les: Dommeren beordrer ny evaluering

- Tjostolv Moland er fortsatt på sentralsykehuset, mens Joshua French er i fengselet. De venter på å bli transportert til rettslokalet, sa Anja Hem, Utenriksdepartementet representant under saken, til NTB i morges.

Innlagt
Onsdag forrige uke ble Moland lagt inn på sykehus for behandling. Siden da har også French blitt sykere, men han skal torsdag være i såpass form igjen at han kan stille i retten.

Les også: Moland innlagt på sykehus

I retten forrige uke oppførte Moland seg svært urolig og aggressivt, og slo blant annet til en vakt og French. Hva som er årsaken er ikke sikkert, men de sterke malariamedisinene kan føre til psykoser, i tillegg kan malariavarianten han har angripe hjernen.

Legeerklæringene fra tre leger, som dommeren krevde sist uke, har ikke Likwala sett noe til før saken fortsatte torsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vil ikke forklare seg
Nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen, som bistår de to men ikke har noen offisiell rolle i ankesaken, sa til NRK onsdag kveld at han tror rettssaken vil bli utsatt i to uker, i påvente av at de to skal bli bedre.

Furuholmen sa også at de to nordmennene ikke kommer til å forklare seg, dersom saken fortsetter torsdag.

Vanskelig
Det tok to dager før French fikk nødvendig malariamedisin inn til fengselet, da etter press fra UD.

- Etter min vurdering er Moland bedre enn da han ble lagt inn i forrige uke. French er også på bedring etter at det lyktes å få inn malariamedisin til ham i fengselet tirsdag kveld, sa Hem til VG i går.

Legen avhørt
Årsaken til at det tok tid å få inn medisiner, er at legen som fram til forrige uke behandlet Moland i fengselet, manglet autorisasjon til dette. Ifølge Hem har legetilsyn i fengselet blitt veldig byråkratisk etter dette.

Molands lege, Jean Paul Lombale, har i ettertid sittet i flere avhør.

De to nordmennene ble 8. september dømt til døden fem ganger, for blant annet drap, drapsforsøk og spionasje. De har sittet i fengsel i Kisangani siden mai, etter å ha blitt pågrepet etter at deres kongolesiske sjåfør ble skutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.