RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

- Han var en svært solid pilot

Sist oppdatert:
Piloten var medaljevinner i mikroflykonkurranser, og flytypen regnes som svært sikker og populær. Foreløpig er det ikke funnet årsak til flystyrten i Råde.

Tirsdag ettermiddag styrtet et mikrofly i Råde i Østfold. I tillegg til piloten, en 44 år gammel mann fra Østfold, var også en 33 år gammel mann fra Storbritannia om bord i flyet. Begge omkom.

Les også: Ansatt omkom i flystyrt nær skole

Onsdag er det fortsatt ikke trukket noen konklusjon om ulykkesårsak. Mikroflyseksjonen i Norges Luftsportforbund (NLF) har en egen havarikomité som samarbeider med politiet i etterforskningen.

- Vi har ikke noe nytt å komme med nå, men vi har en kommisjon som jobber i nært samarbeid med politiet, sier fagsjef i Mikroflyseksjonen i NLF, Tom Bjerke til Nettavisen onsdag.

Han ønsker ikke å gå inn på årsakssammenhenger, men sier at han regner med de vil klare å finne ut hva som har gjort at mikroflyet styrtet.

- Politiet har flere vitneobservasjoner, som alltid vil være viktige for en etterforskning, sier han.

- Solid pilot
Odd-Tore Ohnstad er leder i Mikroflyklubben Øst, som den omkomne 44-åringen var medlem av. Ohnstad forteller at 44-åringen var en veldig dyktig pilot.

- Han har fått flere medaljer for å ha vært med i norgesmesterskap, og er en svært solid flyger, sier han til Nettavisen.

44-åringen var ansatt ved Tomb videregående skole og landbruksstudier.

Ulike årsaksmuligheter
Ohnstad sier at det kan være flere årsaker til at småflyet styrtet, men mener det fortsatt er litt for tidlig å trekke konklusjoner.

- Det kan være menneskelig svikt, tekniske feil eller været, som kan være en medvirkende årsak, som har gjort at småflyet styrtet.

Det var et småfly av typen Rans S-6 som styrtet, og Ohnstad forklarer at dette blir sett på som et veldig sikkert fly.

- Dette amerikanskproduserte flyet har eksistert i flere titalls år, og finnes i mange eksemplarer over hele verden. Det er ikke et ulykkesfly.

Selv kjenner han ikke inngående til det tekniske på flyet som styrtet, men sier han heller ikke kjenner til at det har vært noe feil med flyet tidligere.

Satser på sikkerhet
- På generelt grunnlag ivaretar NLF ansvaret for alle luftsportaktiviteter i Norge. Som en av de viktigste hovedprioriteringene er sikkerhet i alle aktiviteter og på alle nivåer. Denne ulykken er svært trist, og spesielt for dem som står nærmest, sier Bjerke.

Onhstad forklarer at alle piloter må på sikkerhetsseminar i løpet av året. Senest 5. mai hadde Mikroflyklubben Øst sikkerhetsseminar i år. Der skal den omkomne 44-åringen høyst sannsynlig ha deltatt.

- Vi er lei oss og sjokkerte og hele hendelsen er fryktelig trist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere