*Nettavisen* Nyheter.

- Han var en veldig god kollega

Foto: Knai, Vidar (SCANPIX)

Universitetet i Oslo er i dyp sorg etter dødsfallet til professor Geir Lennart Høgsnes.

05.06.09 13:08

Onsdag ble Høgsnes (58) og hans kinesiske kone (40) funnet døde i sin leilighet på Briskeby i Oslo. Paret hadde vært gift i kun tre måneder, etter at de traff hverandre i Kina mens han var der i forbindelse med sin jobb.

Høgsnes var professor ved Universitetet i Oslo, der han hadde jobbet i mange år.

Instituttleder Karin Widerberg ved institutt for sosiologi- og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo (UiO), sier til Nettavisen at kollegene er i sjokk.

- Det er et stort sjokk, tap og savn for oss. Geir Lennart Høgsnes var en veldig viktig kollega for oss. Han var instituttleder fra 2002 til 2008, spesielt gjennom Kvalitetsrefomen, sier Widerberg til Nettavisen.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Utrolig sjenerøs og varm
- Hvordan vil du beskrive ham?

- Han var veldig energisk og en dyktig strateg, og han var handlekraftig i forhold til instituttet. Han har banet vei for et godt institutt. Som person var han utrolig sjenerøs og varm og klar til å gi oss støtte når vi trengte det, sier hun.

Widerberg forteller at Høgsnes spesielt var opptatt av arbeidslivet og lønnspolitikk, og at han blant annet har skrevet mye om hvordan vi kan se og tolke forskjellene mellom kvinner og menn.

Så sent som i forrige uke ble Høgsnes intervjuet om lønnsoppgjøret i den offentlige sektor. Saken, som ble skrevet av Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), ble publisert her i Nettavisen.

- Hvordan er disse dagene for dere?

- I går hadde vi en spontan minnestund blant alle kollegene, hvor jeg informerte om det jeg visste. Da var det åpent for folk å si noe om Geir. Mange har jobbet tett og nært med ham i mange år, sier Widerberg.

Hun sier de ikke kjente til at det skulle være noen problemer i ekteskapet til Høgsnes.

- Vi visste ikke noe om uro i ekteskapet. Men ellers er det viktig for oss å uttale oss om Geir som kollega, sier instituttlederen.

- Hun kan ha drept han
Torsdag kom resultatet fra den foreløpige obduksjonsrapporten, og den konkluderte med at ekteparet trolig døde av forgiftning.

Det ble også kjent at kvinnen hadde lagt igjen et avskjedsbrev til sin mor. Det er fortsatt uklart om de to har valgt å avslutte livet sammen, eller den ene har tatt livet av den andre.

- Nå blir det neppe noe nytt på noen uker. Vi gikk ut med alt vi hadde i går, og det som er status nå er at vi må vente på den endelige obduksjonsrapporten, med analysene av giftstoffene fra de avdøde og undersøkelsene av beslagene på åstedet, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Rohde sier det er mest sannsynlig at det er kvinnen som har tatt livet av mannen.

- I og med at vi har funnet et avskjedsbrev fra henne, så holder vi det jo som noe mer sannsynlig at hun drepte han og så drepte seg selv, men vi kan ikke konkludere fordi vi ikke har noen bevis som underbygger dette. Vi har bare en indikasjon med avskjedsbrevet, sier hun.

- Uforståelig for familien
Rohde presiserer at det ikke er snakk om et selvmordsbrev, men et avskjedsbrev som ble funnet i parets leilighet på Frogner.

- Det var ikke et selvmordsbrev hvor hun skrev at hun skulle ta livet sitt. Det var bare et farvel til moren på kinesisk, men det står ingenting som kan opplyse saken, sier politiinspektøren.

Parets familie og omgangskrets kan ikke forstå hvorfor tragedien har skjedd.

- Vi har avhørt familie og venner, og ingen har kunnet gi opplysninger som styrker noen teori, sier Rohde, og fortsetter:

- Det er ofte det vi ser i familier som sitter igjen etter selvdrap. De sitter jo igjen som fullstendig uforstående. For oss er det viktig å få saken oppklart for å hjelpe familien med å få svar, sier hun.

Funnet på soverommet
Rohde opplyser at det ikke er tegn til kamp på åstedet.

- De ble funnet på soverommet i dobbeltsengen. Alt så veldig normalt ut, sier Rohde. Det var heller ingen tegn til ytre vold på de avdøde.

I leiligheten på Briskeby har politiet blant annet funnet et nesten tomt tablettglass, men politiet sa tidligere torsdag at dette nødvendigvis ikke trenger å bety noe.

- Det behøver ikke å bety noe som helst. De aller fleste familier har vel tomme tablettglass liggende uten at det trenger å være dramatisk, sa Rohde til Nettavisen torsdag.

Får svar om 2-3 uker
Den endelige obduksjonsrapporten er ventet om 2-3 uker.

Da vil de blant annet får svar på hvilke giftstoffer som er funnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag