- Han vil ikke være trygg noen steder i Afghanistan

FRYKTER Å BLI GJENGKJENT: Av frykt for å bli gjenkjent hvis han blir sendt tilbake til Afghanistan, har Abdul Majid bedt Nettavisen om ikke å bruke bilde av ham. Vi har derfor publisert en sladdet versjon.

FRYKTER Å BLI GJENGKJENT: Av frykt for å bli gjenkjent hvis han blir sendt tilbake til Afghanistan, har Abdul Majid bedt Nettavisen om ikke å bruke bilde av ham. Vi har derfor publisert en sladdet versjon.

Amerikansk oberst advarer mot å sende Abdul Majid ut av Norge.

12.09.14 21:51

Afghaneren Abdul Majid og hans familie i Vadsø har fått avslag på asyl i Norge og kan nå bli sendt tilbake til Afghanistan. Hans bror er allerede sendt tilbake.

I et brev som Nettavisen publiserer til denne artikkelen, advarer en amerikansk oberst mot å sende Majid tilbake til Afghanistan.

Nettavisen har tidligere skrevet om Abdul Majid - afghaneren som hjalp Norge og de allierte i Afghanistan, og som nå har fått avslag på asyl i Norge. Blant annet hjalp han med å lage sikkerhetssystemet rundt den norske ambassaden i Kabul.

- Vi frykter hva som vil skje med oss når vi kommer til Afghanistan. Min bror gjemmer seg nå i et hus, og kan ikke gå utenfor døren. Norske myndigheter mener vi bare kan reise til en annen del av landet, men det er ikke så enkelt. Vi jobbet for de allierte over hele Afghanistan og mange kjenner ansiktet mitt, sa Majid til Nettavisen.

Les egen sak:Hjalp Norge og de allierte i Afghanistan. Nå blir han kastet ut av Norge

Utlendingsnemnda (UNE) har avslått asylsøknaden. UNE mener at Majid og familien ikke er i fare hvis de flytter tilbake til Afghanistan

- Finner sine mål
Nettavisen har fått tilgang til et brev fra en navngitt oberst i det amerikanske forsvaret som sier noe helt annet.

«Min erfaring gjennom flere turer både til Irak og Afghanistan er at når en tolks identitet har blitt kjent, så er han og familien i stor fare. På grunn av det store nettverket til Taliban og andre terrororganisasjoner, så vil de ha evnen til å finne sine mål hvor som helst i landet. Dette faktum gjør at mange tolker har flyttet seg og sine familier til andre land» skriver obersten.

FRA AMERIKANSK OBERST: Klikk på bildet for å se en større utgave. Dette brevet, fra en oberst i det amerikanske forsvaret, forklarer hvorfor det er farlig å sende Abdul Majid tilbake til Afghanistan. Nettavisen har sladdet navnet til obersten.

Ble avslørt
Obersten skriver at Majid lenge jobbet for at Afghanistan skulle bli et fritt land. Blant annet som tolk i den amerikanske Bagram-basen fra 2005 til 2009.

«Dessverre, mens han gjennomførte sine plikter, avslørte Taliban hans identitet og begynte å true sikkerheten til ham og familien. Dette er, som dere sikkert kan forstå, en veldig farlig situasjon og gjorde det nødvendig for Abdul å forlate landet sammen med familien».

- Mottok trusler
Et annet brev er fra en leder i det private selskapet Wattan Zazai Group, som driver med transport og sikkerhet i Afghanistan. Dette brevet forteller at Abdul hadde eget selskap som fraktet utstyr for USA og dets allierte.

«Som et resultat, Mr Majid ble et kjent ansikt i bransjen, som er utbredt og som har infiltratører blant annet fra Taliban (...) Jeg vet at ved flere tilfeller over flere år mottok Mr Majid både advarsler og direkte trusler fordi han støttet de allierte styrkene».

Vil kjempe videre
- Denne informasjonen underbygger ytterligere hvilken fare det er for ham å reise tilbake til Afghanistan, sier advokatfullmektig Bernt Heiberg i Advokatfirmaet Kløvfjell som representerer Abdul Majid og hans bror.

De vurderer nå om de skal sende en omgjøringsbegjæring til UNE basert på den nye informasjonen, eller om de skal stevne UNE for retten.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.