*Nettavisen* Nyheter.

- Han viste ingen tegn til anger på Utøya

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby på politiets pressekonferanse etter terroraksjonen mot Regjeringskvartalet og Utøya. Foto: Morten Holm/Scanpix

I løpet av åtte timer på Utøya lørdag, viste Anders Behring Breivik politiet hvordan han skjøt og drepte 69 mennesker på AUFs sommerleir.

14.08.11 19:05

I VGs papirutgave søndag får vi se sterke bilder av den terrorsiktede som rekonstruerer drapene han begikk på Utøya 22. juli. Avisen skriver at Anders Behring Breivik (32) var ute på øya i åtte timer lørdag ettermiddag og kveld.

I den forbindelse innkaller politiet til en pressekonferanse på Politihuset i Oslo søndag klokken 13.00.

- Han bar preg av at han ikke var uberørt av å være tilbake på Utøya. Vi ønsker ikke å utdype det nå, men han viste ingen tegn til anger, sier politiadvokat Pål Hjort Kraby under pressekonferansen, som ble direktesendt på NRK.

- Rolig og samarbeidsvillig
Men politiadvokaten understreker at den terrorsiktede var rolig og samarbeidsvillig under hele befaringen.

- Når det gjelder siktedes forklaring, så har han vært avhørt i 50 timer før dette. Han har da vært rolig og samarbeidsvillig, og det var han også ute på Utøya, sier Hjort Kraby.

Politiadvokaten sier de måtte ta mange hensyn i forhold til avhøret på Utøya, men at det var viktig å få gjennomgått hendelsesforløpet sammen med den terrorsiktede til stede.

- Det avhøret vi hadde i går stilte oss overfor mange utfordringer. Det måtte gjennomføres på en verdig måte overfor de omkomne, de skadde og pårørende, sier Hjort Kraby.

- Vi var avhengige av å gjennomføre et slikt avhør før øya utleveres til AUF 19. august.

- Vi var avhengige av at det avhøret ble så grundig at man kunne slippe en senere befaring under rettssaken, sier han. Hjort Kraby sier befaringen førte til at politiet fikk mange nye detaljer om massakren, men politiadvokaten ønsket ikke å utdype dette.

Skuddsikre vester
Videre forteller Hjort Kraby at politiet måtte ta flere sikkerhetshensyn i forhold til lørdagens befaring. Derfor fikk Breivik en sele festet rundt kroppen som skulle hindre rømningsforsøk og eventuell selvskading.

- Underveis så var det et tungt vakthold rundt ham. Vi var også opptatt av å ha kontroll på ham og hadde derfor en sele på ham, sier Hjort Kraby.

Alle tjenestemennene, den terrorsiktede og forsvarer Geir Lippestad var utstyrt med skuddsikre vester under hele befaringen, som varte fra 14.00 til 21.30 på kvelden.

Politi filmet hele rekonstruksjonen. Filmopptaket skal brukes under rettssaken mot den siktede terroristen.

- Det var en intens økt
Hjort Kraby sier at avhøret startet umiddelbart idet den terrorsiktede og politiet ankom ferjekaia på fastland ved 14-tiden, fortsatte på ferjeturen ut til Utøya og fortsatte videre under befaringen på selve øya.

- Det var pauser innimellom, men det var en forholdsvis intens økt, sier politiadvokaten.

Politiet understreker at de ikke ville informere om befaringen i forkant grunnet sikkerhetshensyn, samt at de ønsket å jobbe i ro og fred. Politiet ønsker ikke å frigjøre bilder av befaringen søndag, men utelukker ikke at dette kan skje på et senere tidspunkt.

Terrorsiktede tok livet av 69 mennesker på Utøya. Åtte mennesker ble drept i bombeangrepet mot Regjeringskvartalet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.