*Nettavisen* Nyheter.

- Handel kan velte en avtale

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

USA og utviklingslandene står steilt mot hverandre når det gjelder grønn proteksjonisme.

16.12.09 07:20

KØBENHAVN (Nettavisen): De intense klimaforhandlingene i København er ennå fastlåste til tross for at det er kommet på et ministernivå. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) har brukt store deler av dagen på å finne løsninger innen temaer som handel og skips- og luftfart.

Solheim, som leder konsultasjonene på dette feltet, redegjorde for dagens forhandlinger under en pressekonferanse på Bella Center.

- Handel er et av de temaene som har potensialet til å velte en hel avtale, understreker Solheim.

Grønn proteksjonisme
Årsaken til dette er at USA ønsker å kunne beskytte seg mot konkurranse fra land som tjener på å ha lave klimaambisjoner, og utelukker derfor ikke å innføre en form for grønn proteksjonisme.

Men omtrent samtlige utviklingsland insisterer på at industrilandene ikke skal bruke klima som et handelsvirkemiddel og advarer mot såkalt grønn proteksjonisme.

- Men det er uhyre vanskelig for Obama å få en avtale gjennom i Senatet med mindre man har muligheten for å straffe land som får en fordel gjennom lave klimaambisjoner i konkurranse med amerikanske selskap, sier Solheim.

Oppfattes som et virkemiddel
Fra norsk side blir dette med handel og klima også sett på som kontroversielt.

- Vi er veldig skeptiske til å blande sammen handel og klima. Norsk og europeisk næringsliv har generelt ikke ønsket noe sånn sammenkobling. Fra et positivt ståsted, så er dette mer en trussel som kan være nyttig å ha enn et reelt virkemiddel som kommer til å bli tatt i bruk, sier Solheim.

- Den dagen det virkelig blir tatt i bruk så vil klimaprosessen komme i virkelige store problemer. Jeg tror dette oppfattes som et virkemiddel som Obama trenger for å overbevise et skeptisk Senat.

- Vi er nå så avhengig av en avtale her i København, så det viktigste er å bidra til å bygge en bro over amerikanerne og G77-statene på dette punktet, sier Solheim.

Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm mener klimatoppmøtet i København ikke er et egnet sted for å tilrettelegge internasjonale handelsavtaler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Paust

- Man skal også være klar over at man har regler innenfor WTO (Verdens handelsorganisasjon) for at man kan iverksette tiltak i forhold til den type spørsmål. Og da har man prosesser for hvordan det skal gjøres. Jeg er veldig opptatt at dette ikke skal være en konvensjon hvor man skal på en måte regulere internasjonal handel, det kan man gjøre i de kanalene man har for det, konkluderer Bjurstrøm.

Skipsfart og luftfart
Heller ikke forhandlingene innen skipsfart og luftfart er det kommet noen enighet, men Solheim er mer optimistisk på dette området og tror at temaet ikke vil kunne velte noen avtale.

- Når det gjelder det som Norge jo har vært veldig engasjert i – en sterk forpliktende avtale for skipsfart og luftfart – så er det godt håp om at dette kan sendes videre til internasjonal maritimorganisasjon og luftfartsorganisasjon med klare føringer om hva som skal oppnås, sier Solheim.

- Trenger et mirakel
Videre er det få tegn til at det vil komme på plass en ferdig tekst før fristen utløper tirsdag. Målet er å kvitte seg med så mange ubesvarte spørsmål som mulig før statslederne setter seg ved forhandlingsbordet senere i uken. Men Solheim mener det må et mirakel til får å nå tidsfristen.

- Fra noen land har det kommet noen nye måter å formulere de samme problemene på, i og med at det er jo en tendens til at det går veldig sterk prestisje i begreper når de samme folkene har forhandlet om de samme tekstene i lang, lang tid. Så jeg føler at det vi kan kanskje bygge videre på, er det som er formulert på en annen måte, sier han.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.