*Nettavisen* Nyheter.

- Handikuppet bygning

Foto: TV 2 Nyhetene

For tre år siden måtte Norges Handikapforbund gå rettens vei for å få tilbake kontorlokalene sine. Nå skal de påståtte tyvene stilles for retten.

11.01.07 16:50

(iBergen.no) En sjelden bitter internstrid i Norges Handikapforbund Bergen (NHF) skapte nasjonal oppsikt da den utspilte seg for åpen scene i Bergen tingrett for snart tre år siden. Nå vil saken igjen gå for tingretten, men denne gangen som straffesak.

Overførte eiendom
For politiet i Hordaland har funnet grunnlag for å tiltale seks medlemmer av det tidligere styret i NHF for grovt utroskap. Gruppen brøt med forbundet etter langvarig krangling og dannet Handikapforbundet Bergen våren 2004.

Men før utbryterne forlot skipet og ennå hadde styrefullmakter, overførte de NHFs kontorbygg til det nye forbundet. Bygningen i Kokstadvegen 46 var på det tidspunktet taksert til 14 millioner kroner. Ifølge tiltalen som konstituert statsadvokat Arild Oma har tatt ut, skal de seks ha ulovlig tilegnet seg bygget, itillegg til en båt og to tilhengere.

Styreformannen, daglig leder og lotteriansvarlig er også tiltalt for å ha sørget for at automatinntekter på 432.417 kroner ble overført det nystartede forbundet.

Filmet innbrudd
Striden ble om mulig enda mer betent da det nyvalgte styret i NHF brøt seg inn i lokalene i Kokstadvegen 46, dagen før Bergen tingrett skulle avgjøre hvem som hadde eiendomsretten til bygget. Derfra stjal de desperate nye styremedlemmene flere ringpermer med papirer som utbrytergruppen skulle benytte i namsretten påfølgende dag. Innbruddet ble fanget opp av lokalenes overvåkningskamera og vist på TV 2 Nyhetene en uke senere.

Se innslaget på TV 2 Nyhetene her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Overvåkningsbilder/TV 2 Nyhetene

Innbruddet ble politianmeldt, men fylkesleder i NHF Ingeleiv Haugen, forsvarte seg med at bygget tilhørte forbundet og dets medlemmer.

- Vi brøt oss ikke inn i kontorene til Handikapforbundet Bergen. Vi tok oss inn i våre egne lokaler, NHF Bergen sine lokaler. Bakgrunnen var at en ansatt hos oss hadde overført midler til en ny organisasjon som han selv sto bak, sa Haugen til TV 2 Nyhetene 10. mai 2004.

Kastet ut
Konflikten endte med at Handikapforbundet Bergen ble kastet hodestups på gaten av namsmannen i slutten av mai 2004. I retten ble det forbundet sterkt kritisert for overførselen av eiendommen.

«Slik retten ser det har styret opptrådt kvalifisert klanderverdig og illojalt overfor NHF Bergen. Sittende i sentrale posisjoner opprettet de et nytt og konkurrerende lag. De nyttet sine posisjoner i NHF Bergen til å tømme laget for aktiva og passiva», het det i kjennelsen fra Bergen tingrett.

Nå må utbryterne igjen møte for retten og forklare hvorfor de overførte eiendommen til seg selv. Saken var opprinnelig berammet til 22. januar, men ble utsatt i siste liten. Trolig blir den satt opp på ny senere i vår.

Dømmes de, risikerer de ubetinget fengselsstraff. Strafferammen for grovt utroskap er inntil seks års fengsel.

Ingen av de seks tiltalte erkjenner straffskyld etter tiltalen. Det taes i tiltalen forbehold om at NHF vil legge ned påstand om erstatning fra sine gamle forbundsfeller.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.