RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jorunn Egeland (Side2)

- Håper jeg tør å feile

Kåre Conradi skal spille en voksen Alexander Ekdahl i verdenspremieren av «Fanny og Alexander» på Nationaltheatret.

(SIDE2:) I 1982 regisserte Ingmar Bergman sin siste spillefilm. «Fanny og Alexander» ble hyllet med fire Oscar-statuetter, og ble i tillegg nominert for sin regi og sitt manus.

7. november blir «Fanny og Alexander» for første gang spilt på en teaterscene. Og det er på Nationaltheatret verdenspremieren skal finne sted.

Mange kjente skuespillere
Kjetil Bang-Hansen har fått æren av å dramatisere originalmanuset til Bergman. Med seg på laget har han omtrent 30 av teatrets fast ansatte og 10-15 statister.

- Det er med skrekkblandet fryd jeg begir meg ut på dette, sier han under Nationaltheatrets høstpresentasjon tirsdag.

Her presenterte han også den stjernespekkede rollelisten: Kari Simonsen som fru Helene Ekdahl, Kim Haugen som Oscar Ekdahl, Kjersti Holmen som Emilie Ekdahl og Kåre Conradi som Alexander Ekdahl. Andre navn på rollelisten er blant annet Per Egil Aske, Ågot Sendstad, Nils Ole Oftebro, Mari Maurstad, Marian Saastad Ottesen, Petronella Barker, Sverre Anker Ousdal, Thorbjørn Harr, Bjørn Skagestad og Gisken Arman.

Ikke lest manus
Conradi er nå tilbake på Nationaltheatret etter noen års pause, og han gleder seg til å sette i gang med forberedelsene.

- Jeg har bestilt filmen, for det er lenge siden jeg har sett den. Jeg husker bare bruddstykker - det triste, barnas fantasiverden, oppkast, et skummelt loft ..., sier han til Side2.

Verken han eller de andre skuespillerne har fått lese manuset ennå. Han vet derfor ikke noe særlig om hva publikum kan vente seg.

- Jeg spurte Kjetil om hva jeg skulle si i intervjuene i dag, siden jeg ikke har lest manuset, ler han.

- Hva er problemet hans?
Noe har han imidlertid fått vite. Han skal spille Alexander Ekdahl flere år etter at hendelsene vi kjenner fra filmen og TV-serien finner sted. Den voksne Alexander ser tilbake på det som skjedde i barndommen. Dette er et nytt element som vi ikke ser i filmen.

- Jeg vet foreløpig ingenting om Alexander, annet enn at han har gjennomgått problemer i familiesituasjonen. Det første jeg spurte Kjetil om var: «Hva er problemet hans?», sier han, og forteller at han fikk fine svar på spørsmålet.

Fordi hans rolle ikke er med i filmen, har han ikke kunnet forberede seg noe særlig før prøvene nå begynner. Men han har begynt å lese biografier om Bergman.

- Det er mye selvbiografisk i historien. Så det blir spennende å se hvilken retning Alexander tar, siden det ikke er med i filmen, sier Conradi.

Han har begynt å tenke på hva som kan være problemet til Alexander.

- Jeg er egentlig glad jeg ikke har lest manus, fordi da kan jeg danne meg mine egne bilder, sier han.

Vil beholde barnet i seg
Conradi mener at barnas fantasiverden er viktig å huske i forestillingen. Selv har han ikke mistet barns evne til å fantasere seg bort.

- Hodet går nå også, det hender folk må knipse for å få oppmerksomheten min. Jeg føler at jeg har en barnslig fantasiverden, sier han, og trekker fram Toralv Maurstad som et godt eksempel på en som fortsatt har et barnlig sinn.

- Det er derfor han spretter og hopper rundt, han har barnet i seg. Det er noe å strebe etter, heller enn å prøve å være flink. Det er viktig å tørre å gi blaffen, sier han.

Og nettopp dette er noe av det han gleder seg mest til i prøveprosessen før premieren.

- Jeg gleder meg til å feile, gjøre noe galt. Før var jeg mer forsiktig, når tør jeg å gjøre ting feil. Jeg håper jeg tør å kaste meg ut i det og feile, sier han.

«Fanny og Alexander» har premiere på Hovedscenen på Nationaltheatret 7. november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere