RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Noen titalls mennesker møtte opp foran Saudi-Arabias ambassade på fredag for å protestere mot piskingen av bloggeren Raif Badawi.
Noen titalls mennesker møtte opp foran Saudi-Arabias ambassade på fredag for å protestere mot piskingen av bloggeren Raif Badawi. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).

- Håper landesorgen blir brukt fornuftig

Sist oppdatert:
Ni timer etter kong Abdullahs dødsfall, avholdt Amnesty en stille protest mot piskingen av blogger.

SAUDI-ARABIAS AMBASSADE (Nettavisen): Dødsfallet til kong Abdullah av Saudi-Arabia satte sitt preg på fredagens Amnesty-demonstrasjon foran den saudiarabiske ambassaden i Oslo. Amnesty har lovet at de skal protestere hver fredag foran ambassaden så lenge bloggeren Raif Badawi fortsatt risikerer pisking.

Men ettersom kong Abdullah døde kort tid etter midnatt, valgte Amnesty å tone ned protesten betraktelig. Det var ingen plakater, ingen høylytte appeller og ingen megafoner.

- Vi gjennomfører ikke en demonstrasjon, men en stille markering. Vi har valgt å gjøre den annerledes i dag på grunn av at kongen døde i natt. Så vi har ikke tatt opp plakatene våre, og vi roper ingen slagord, sier Ina Tin i Amnesty International Norge til Nettavisen.

Landesorg
Om lag 60 personer hadde møtt fram til den planlagte demonstrasjonen.

- Vi vet ikke hva som skjer i dag med piskingen. Vi håper selvfølgelig at landesorgsdagen vil bli brukt på en fornuftig måte, det vil si ikke å gjennomføre den typen barbariske straffer, sier Tin.

- Derfor er det viktig at vi holder en form for tilstedeværelse oppe. Vi viser at vi fremdeles er her, også med en type respekt for at det er et land i sorg, sier hun.

Ti år i fengsel
Den saudiarabiske Raif Badawi ble nylig dømt til ti år i fengsel, tusen piskeslag og en bot på én million saudiarabiske riyals, hvilket utgjør to millioner kroner, for å ha opprettet et liberalt diskusjonsforum på nett, samt å ha fornærmet islam.

Raif Badawi

Piskeslagene porsjoneres ut i 50 piskeslag i 20 omganger. Første straffeomgang fant sted utenfor en moské i Jiddah fredag for to uker siden. Forrige fredag ble piskingen utsatt, ettersom sårene fra forrige runde med pisking ennå ikke hadde leget.

- Han holder motet oppe
Det er i skrivende stund uklart om saudiarabiske myndigheter vil gå videre med planen å piske ham etter fredagsbønnen.

- Vi vet at han er dårlig, men at han prøver å holde motet oppe. Han har vært ganske langt nede, ikke minst fordi han mistet muligheten til å ha telefonkontakt med barna sine de siste ukene. Men konas tilstandsrapport er at han aldri kommer til å gi seg. Selv om han er fysisk dårlig så er han mentalt sterk, sier Tin.

Ambassaden har ikke svart på Nettavisens gjentatte henvendelser fredag formiddag. 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Amnesty holdt en stille protest, ettersom det bare er gått noen timer siden landets konge døde.


Norsk protest
Utenriksminister Børge Brende (H) kom med en sterk uttalelse mot Saudi-Arabia torsdag.

- Jeg tar avstand fra at dommen mot Raif Badawi er iverksatt med pisking og anmoder om at dette stanses og Badawi frigis, sa Brende, ifølge NTB.

- Ytringsfriheten er en grunnleggende menneskerettighet og dommen mot Badawi strider mot internasjonalt anerkjente rettsnormer. Jeg vil anmode saudiarabiske myndigheter om å lytte til den massive protesten fra det internasjonale samfunnet. Jeg vil også anmode om at det settes en varig stopper for pisking og andre umenneskelige straffemetoder, sa Brende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere