*Nettavisen* Nyheter.

- Har arrestert flere hundre politikere

Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI (AFP)

Norsk journalist arrestert av iransk politi.

14.06.09 14:14

Den norske journalisten Jørgen Lohne er på jobb i Iran for å dekke det iranske presidentvalget, som var på fredag, for Aftenposten..

Norsk journalist arrestert
Til sin egen avis forteller Lohne at han ble arrestert at iransk politi mens han ventet på at valgtaper Mousavi skulle tale til sine tilhengere utenfor sitt hovedkvarter i Vali-asr-gaten i Teheran i dag.

- Jeg sto og videofilmet da politiets spesialstyrker kom mot oss. De arresterte sjåføren min. Da jeg fulgte etter for å få ham løslatt, arresterte de også meg. Jeg ble påsatt håndjern, forteller Lohne til Aftenposten.no.

Søndag formiddag melder Reuters at over 100 iranske reformpolitikere har blitt arrestert.

Det inkluderer også broren til tidligere president Khatami, Reza Khatami.

- Jeg hadde avtalt at vi skulle møtes i dag morges, men han møtte ikke opp, og jeg får ikke kontakt med ham på telefon. Han er antakelig blant dem som nå er arrestert, sa Rajab Ali Mazroei fra deltakelsesfronten til nyhetsbyrået AFP tidligere søndag..

- De ble tatt vekk fra sine hjem i natt, sier en av ledende reformistene, Mohammad Ali Abtahi til Reuters.

- Flere arrestasjoner ventes
Han sier også at det er ventet flere arrestasjoner de nærmeste dagene.

Flere av de arresterte skal være nære medarbeidere av den reformvennlige Mohammed Khatami, som var president i Iran fra 1997 til 2005. Blant dem er tidligere visepresident i nasjonalforsamlingen Mohsen Mirdamadi, sa en leder for en av gruppene søndag.

- Minst ti medlemmer av Irans islamske deltakelsesfront og Den islamske revolusjonens mujahedin ble pågrepet i går, fortalte Mazroei.

Irans islamske deltakelsesfront ble opprettet i 1998, året etter at Mohammed Khatami ble valgt til president i Iran. Organisasjonen vant mer enn 100 av de 290 plassene i Irans nasjonalforsamling ved valget i år 2000.

Det kan se ut til at det også søndag vil bli blodige sammenstøt i den iranske hovedstaden.

- Klokken 14 lokal tid, klokken 11.30 norsk tid, skal president Mahmoud Ahmadinejad tale. På samme tidspunkt skal hans tilhengere feire valgseieren på Vali-asr-plassen sentralt i byen. Da er det ventet nye demonstrasjoner fra opposisjonens side, sier Aftenpostens reporter Jørgen Lohne til Aftenposten.no.

Sammenstøt i gatene
Mens rasende tilhengere av Mir Hossein Mousavi slåss med politiet i Teherans gater, nøler Vesten med å gratulere Mahmoud Ahmadinejad med den omstridte valgseieren.

Ahmadinejad ble utropt som vinner i valget med 62,6 prosent av stemmene. Mousavi fikk 33,75 prosent i et valg der hele 85 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Det var på forhånd spådd at valget ville bli svært jevnt, og Mousavis tilhengere strømmet ut i gatene da den overlegne seieren til Ahmadinejad ble kunngjort lørdag morgen.

Mousavis tilhengere, mange av dem unge mennesker som ønsker et mer moderne og vestvendt Iran, satte opp blokader nær innenriksdepartementet og sette fyr på bildekk.

Biler og busser ble også satt i brann. Politiet svarte med å gå løs på menneskemengdene med batonger, og mange ble påsatt håndjern og arrestert.

- Valgjuks
Mousavi hevder selv at valget ikke har foregått på riktig vis.

-Hvem hadde sett for seg at et valg ville bli rigget på denne måten, i et land som støtter seg på sharialovene, sier den tidligere statsministeren i en uttalelse.

Han er forsiktig med å beskylde enkeltpersoner for uregelmessighetene, men beskylder valgtjenestemenn for å ha vært uærlige.

-Uærligheten til valgtjenestemennene vil ryste den islamske republikken og føre til at løgn og tyranni får dominere, sier Mousavi i en annen uttalelse.

-Avgjørende øyeblikk
Mahmoud Ahmadinejad sa lørdag i en tale at valget var fullstendig fritt. Presidenten fikk også støtte av landets åndelige og øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

Ahmadinejad har også sine tilhengere. De feiret seieren med å vifte med flagg og rope ”Mousavi er død” i Teherans gater.

Den Washington-baserte analytikeren Amjad Atallah mener Iran gjennomgår et av sine mest avgjørende øyeblikk siden revolusjonen i 1979 som omgjorde landet til en islamsk republikk.

-Det er umulig å overdrive hvor viktig det som skjer nå er for Iran, slår Atallah fast.

Vesten avventende
Vestlige land har så langt inntatt en avventende holdning til valgresultatet. USAs utenriksminister Hillary Clinton avsto fra å gratulere Ahmadinejad med seieren lørdag kveld.

Se iranernes reaksjoner på valgresultatet:
(Videoen er på engelsk. Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

HTML EMBED

-Vi håper at resultatet speiler viljen til det iranske folket og vil fortsette å følge situasjonen, sier Clinton.

Den britiske utenriksministeren David Miliband gjorde det klart at klagene på opptellingen av stemmene er en sak for iranske myndigheter.

-Vi er mest opptatt av at Iran kommer verdenssamfunnet i møte på viktige områder, først og fremst spredning av atomvåpen, sier Miliband.

Andre land, som Kina, Tyskland, Italia og Japan, har også inntatt en ”vente og se”-holdning.

EU har uttrykt bekymring for anklagene om valgfusk.

2084

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.