*Nettavisen* Nyheter.

- Har Borten Moe en Skybert?

Foto: Anette Johansen (Nettavisen)

Knut Arild Hareide (KrF) mener olje- og energiministeren har dårlig dømmekraft.

16.01.13 18:48

STORTINGET (Nettavisen): Onsdag ble det kjent at olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) ønsker å åpne for leteboring i Lofoten til høsten. Dette ble også tema i den muntlige spørretimen i Stortinget, der statsminister Jens Stoltenberg (Ap) deltok.

- Når representanten Snorre Valen sier at statsråden må ta seg en kald brus, og å gå en lang tur, så for en gangs skyld vil KrF kanskje anbefale statsråden å drikke noe sterkere enn brus, sa KrF-leder Knut Arild Hareide fra stortingets talerstol, til latter fra salen.

Hareide påpekte at området som Borten Moe ønsker oljeboring i, er sårbart og et viktig område for torsken.

- Er det slik at når fagstatsrådene i denne regjeringen uttaler seg, kan vi da være trygge på at det er regjeringens politikk? spurte Hareide.

- Ola Borten Moe gjorde det veldig klart hva som er regjeringens politikk, og regjeringens politikk er at i denne stortingsperioden så åpner vi ikke for olje- og gassvirksomhet, og ikke letevirksomhet i dette området, svarte Stoltenberg.

- Det han har gjort er å ta del i det som er diskusjonen i Senterpartiet, om hva de skal mene i neste stortingsperiode, påpekte statsministeren, og viste til at dette er en diskusjon som nå vil pågå i alle partier.

- Han er statsråd 24 timer i døgnet
Hareide mener imidlertid at regjeringen opptrår uryddig.

- Når statsministeren i dag fikk spørsmål om hva han mente som leder av Arbeiderpartiet, så sa han at «dette må jeg være forsiktig med å uttale meg om, fordi jeg er statsminister». Han er statsminister 24 timer i døgnet. På samme måte er Ola Borten Moe olje- og energiminister 24 timer i døgnet, sier Hareide til Nettavisen etter spørretimen.

- Det gjelder begge to fram til september 2013. Da kan de ikke hoppe mellom å være regjeringsmedlemmer og privatpersoner. Det skaper en uryddighet, mener KrF-lederen, som viser til sin egen tid som statsråd.

- Jeg har selv vært statsråd, og vet veldig godt at man må opptre meget ryddig i den type roller. For vi vet ikke når det er privatpersonen som uttaler seg, sier Hareide.

Han mener svarene fra Stoltenberg ikke bare svekker regjeringen, men også han selv som statsminister.

- Jeg stilte et spørsmål til statsministeren om når det er en statsråd som uttaler seg, kan vi da være trygge på at det er regjeringens politikk. Det kunne ikke han bekrefte, og jeg mener det svekker regjeringen og statsminister Stoltenberg, fordi han viser mangel på ledelse, sier Hareide.

- Har han en Skybert-person?
I spørretimen dro Hareide også fram fantasipersonen «Skybert» fra barnebøkene om Albert Åberg, en person som bare Albert kan se.

- Har han en egen Skybert-person som uttaler seg? Jeg trodde den rollen var gitt til Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i denne regjeringen, sa han, til mer latter fra stortingsrepresentantene.

- Hvorfor kalte du Borten Moe for Skybert?

- Mitt poeng der var veldig enkelt. Når vi ser Ola Borten Moe så tenker vi statsråd Borten Moe. Så har vi forstått at det er en privatpraktiserende Borten Moe, og da var mitt spørsmål om det er en Skybert, for å gi et bilde av hvordan dette virker for oss, sier Hareide til Nettavisen.

- Mitt poeng var at er du statsråd, er du statsråd 24 timer i døgnet, sier han.

- Borten Moe påpeker selv at han som nestleder i Senterpartiet må få lov til å delta i debatten om leteboring i sitt eget parti?

- Når han som statsråd drar til Sandefjordskonferansen, der en hel norsk oljeindustri og veldig mye internasjonal industri er til stede, da synes jeg dømmekraften for sin statsrådsrolle er dårlig. Klart det ikke er nestlederen i Senterpartiet som er invitert til konferansen. Da må han opptre som statsråd, slår Hareide fast.

- Regjeringen dobbeltkommuniserer
Hareide mener regjeringen rett og slett dobbeltkommuniserer.

- Med den framdriftsplanen som Borten Moe har, med prøveboring høsten 2013, da må jo vedtakene komme mye før - og da er du inne i denne stortingsperioden, sier han, og legger til:

- Det vet både Stoltenberg og selvfølgelig også olje- og energiminister Ola Borten Moe, så dette er en dobbeltkommunikasjon, mener han.

Hareide antyder også at det er en allianse mellom Stoltenberg og Borten Moe om oljeboring.

- Det kan virke som om det er en allianse mellom Stoltenberg og Ola Borten Moe, om at det skal bli en åpning. For statsministeren valgte i alle fall ikke å ta Borten Moe ned i dag i spørretimen, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anette Johnsen

Borten Moe: - Jeg vil ikke åpne nye områder, men..
Selv sier Borten Moe at det ikke er snakk om å åpne nye områder, men allerede åpnede områder i Lofoten.

- Jeg er uhyre opptatt av å presisere at regjeringens politikk for inneværende periode ligger fast. Det burde være godt kjent for Stortinget, og alle som følger norsk gass- og oljepolitikk, sier Borten Moe til pressen i Vandrehallen på Stortinget onsdag ettermiddag.

- Men så er det sånn at hva som skal skje i områdene rundt Lofoten og Vesterålen, tror jeg personlig, kommer til å være en av de viktigste debattene fram mot stortingsvalget neste høst. Der er det ulike oppfatninger i mange partier, også i mitt eget, og det vil bli kjørt debatter fram mot landsmøtene som fatter endelige vedtak, sier han.

Borten Moe sier han bare har gitt sitt eget parti en anbefaling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

- Jeg har gitt min anbefaling til Senterpartiet. Det er ingen nye åpninger, ikke noe nytt areal i Lofoten og Vesterålen i neste stortingsperiode, men en forsiktig videreføring av aktivitet i områder som allerede er åpnet. Deler av Nordland 6 er åpnet, sier ministeren, som har følgende kommentar til kritikken fra opposisjonen:

- Jeg tror det ligger i sakens natur at man tid til annen ønsker å kritisere statsråden og regjeringen, men jeg mener at jeg har sagt det veldig tydelig og klart.

- Jeg forbeholder meg selvsagt retten til å delta i et av de viktigste ordskiftene i Norge for de neste fire årene, og spesielt innenfor mitt eget fag, sier Borten Moe.

- Skjønner du at folk blir forvirret når du kommer med personlige meninger i den rollen du har? ble han spurt.

- Jeg forstår at det er mange som ønsker å misforstå, og som ønsker å legge andre meninger i min munn enn det jeg rent spesifikt har sagt, sier han.

Han påpeker at det heller ikke er opp til han, men operatørene når en leteboring vil kunne være aktuelt.

- Men hensikten må gjennom en slik tilnærming være å legge til rette for letebrønner i det allerede åpnede området frem mot 2020.

- Klart det vil være en nyåpning
Hareide er ikke helt enig med Borten Moe, om at det ikke er snakk om en åpning av områder for leteboring.

- Dette var et område som ble åpnet i 1994, som ble stengt under Bondevik-regjeringen. Men klart det vil være en nyåpning, og han må basere seg på en konsekvensutredning fra 1994, som nå snart er 20 år gammel, sier han, og påpeker:

- Bondevik-regjeringen valgte altså å stenge dette området ut fra et miljøhensyn, ut i fra at dette er et sårbart område, sier Hareide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.