- Har brukt kjemiske våpen 35 ganger

Foto: Bassam Khabieh (REUTERS)

Gassbeskyldningene hagler mot Bashar al-Assad, og USA signaliserer angrep allerede torsdag.

27.08.13 19:03

I flere måneder har opposisjonen i Syria beskyldt Bashar al-Assad for å ha brukt kjemiske våpen i kampen mot opprørerne. The New yorker viser til opposisjonelle grupper som hevder at Assad skal ha brukt kjemiske våpen så mange som 35 ganger. I de fleste av disse tilfellene skal nervegassen ha vært ment å skape frykt og ikke nødvendigvis død.

Benjamin Rhodes, som er Barack Obamas vise sikkerhetsrådgiver, sier at mellom 100 og 150 mennesker har blitt drept i alle disse angrepene. Det var altså før angrepet sist uke der dødstallene nå har kommet opp i flere hundre mennesker. Mange flere skal være forgiftet.

Fra Syria kommer informasjon om at så mange som 1300 skal være drept. På YouTube finnes nå en rekke videoer som viser at mange barn, unge, kvinner og barn er døde. Flere videoer er samlet blant annet her.

Rhodes varslet allerede i juni at Det hvite hus hadde informasjon om at Syria brukte kjemiske våpen.

President Assad avviser påstandene.

- Påstandene fra politikere i USA og andre vestlige land representerer en fornærmelse av sunn fornuft og en neglisjering av opinionen i disse landene, sier Assad i et intervju med den russiske avisen Izvestia som RT.com siterer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nicholas Kamm

Ikke i tvil
Verken USA, Storbritannia eller Frankrike er nå i tvil om hvem som står bak gassangrepet.

- Frankrike er klare til å straffe de som står bak gassangrepet i Syria forrige uke, sier president François Hollande.

- Bruken av kjemiske våpen, som har pågått i flere måneder og som nå første gang er brukt i stor skala, er uakseptabel, sier en fransk diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

- Lederen for Underhuset godtok min anmodning om å innkalle Parlamentet, skrev Storbritannias statsminister David Cameron på Twitter tirsdag. Parlamentsmedlemmene avbryter dermed sommerferien og møter i London torsdag.

- Det vil bli lagt fram et forslag fra regjeringen og holdt en avstemning, het det videre i meldingen fra Cameron.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kevin Lamarque

Angrep torsdag?
Den amerikanske forsvarsministeren Chuck Hagel sier til BBC at amerikanske styrker er klare til å starte ethvert type angrep som Barack Obama måtte finne passende.

Et missilangrep mot Syria kan starte allerede torsdag, sier amerikanske myndighetskilder til TV-kanalen NBC. President Barack Obama har ikke bestemt seg ennå, presiserer en høytstående regjeringskilde.

- Det vil være tre dager med angrep av begrenset omfang som er ment å sende et signal til Syrias president Bashar al-Assad, sier høytstående tjenestemenn til NBC.

Assad varslet om angrep
- Presidenten har ikke fattet noen beslutning om å handle militært, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters tirsdag ettermiddag.

Vestlige utsendinger skal imidlertid ha gitt klar beskjed til Syrias nasjonalkoalisjon om at et vestlig angrep mot Assads regime kan ventes i løpet av få dager.

Beskjeden skal ha blitt gitt under et møte mellom vestlige utsendinger og representanter for Syrias nasjonalkoalisjon i Istanbul på mandag, opplyser kilder som var til stede på møtet.

- Opposisjonen ble i klare ordelag fortalt at en aksjon for å hindre Assad-regimet i ytterligere bruk av kjemiske våpen, kan komme allerede om få dager, sier kildene.

Utenom Sikkerhetsrådet
Flere britiske aviser har skrevet at britiske myndigheter forbereder et militært svar på den angivelige bruken av kjemiske våpen i en forstad til Damaskus i forrige uke.

Tirsdag innkalte Storbritannias statsminister David Cameron Underhuset i Parlamentet til ekstraordinært møte torsdag for å diskutere Syria-krisen.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sier samtidig at det er et alternativ å gå utenom FNs sikkerhetsråd dersom rådet ikke snart griper inn i konflikten i Syria.

Både Frankrike og Storbritannia har åpnet for en militær aksjon mot Syria uten å hente hjemmel i FNs sikkerhetsråd. Vetomaktene Kina og Russland har så langt stanset alle forslag om sanksjoner mot Syria i rådet.

Norge holder derimot fast ved at en eventuell maktbruk mot Syria må forankres i et mandat fra FN.

- Farlige og dramatiske konsekvenser
Russland advarer samtidig om at en militæroperasjon mot Syria vil få katastrofale konsekvenser for hele Midtøsten-regionen. Også Iran advarer.

- Et angrep vil garantert få farlige konsekvenser for regionen - dramatiske konsekvenser, sier talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Abbas Araghchi under en pressekonferanse tirsdag.

Advarer mot Al-Qaida
Syrias utenriksminister Walid Moualem sier syriske myndigheter vil fortsette den militære innsatsen mot opprørerne i landet selv om det kommer et angrep utenfra.

Han advarer samtidig om at et vestlig angrep vil være til støtte for Israel og al-Qaida-grupper blant opprørerne.

Moualem ber også Vesten legge fram bevis på at regimet har brukt kjemiske våpen, og anklager Vesten for å komme med falske beskyldninger.

- Slår tilbake
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel vil så kraftig tilbake hvis Syria angriper.

- Staten Israel er forberedt på alle eventualiteter. Vi er ikke en part i den syriske borgerkrigen, men hvis vi oppdager noen forsøk på å skade oss, vil vi reagere kraftig, sier Netanyahu.

USA mener det er «svært liten tvil» om at syriske styrker sto bak angrepet som drepte flere hundre syrere forrige onsdag, og at det var snakk om et gassangrep.

Den arabiske liga holder Assad ansvarlig for gassangrepet og oppfordrer FN til å handle.

Russland sier imidlertid det foreløpig ikke finnes bevis. Våpeninspektørene fra FN, som skal forsøke å avdekke om det er brukt kjemiske våpen i Syria, måtte tirsdag gi opp forsøket på å ta nye prøver på åstedet for det angivelige kjemiske angrepet utenfor Damaskus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.