*Nettavisen* Nyheter.

- Har funnet gjenstander som kan stamme fra flyet

HAR GJORT FUNN: Australske myndigheter skal ha funnet deler som kan stamme fra det savnede flyet. Området er markert på kartet. Foto: Stringer (Reuters)

Det er oppdaget gjenstander som kan stamme fra det savnede malaysiske flyet sør i Indiahavet, ifølge Australias statsminister Tony Abbott.

20.03.14 08:48

Sydney (NTB-Reuters-AFP): Gjenstander som kan være knyttet til det savnede malaysiske flyet, er oppdaget i Indiahavet ved hjelp av satellitter.

- Ny og troverdig informasjon er framkommet i forbindelse med søket sør i Indiahavet, sa Australias statsminister Tony Abbott da han talte i den australske nasjonalforsamlingen i torsdag.

LIVESTUDIO: Få de siste oppdateringene om MH370 her

Han opplyste at to gjenstander som kan være knyttet til flyet, er oppdaget ved hjelp av satellittbilder. Orion-fly fra det australske luftforsvaret er på vei til det aktuelle området for å gjøre nærmere undersøkelser. Tre andre fly skal også delta i letingen.

- Vanskelig å lokalisere
- Vi må huske at det vil bli ekstremt vanskelig å lokalisere disse gjenstandene. Og det kan hende at det viser seg at de ikke er knyttet til søket etter flight MH370, sa Abbott.

Den australske sjøfartsmyndigheten AMSA opplyste litt senere på en pressekonferanse at den ene gjenstanden anslås å være 24 meter lang. Havdybden i området er flere tusen meter.

Lasteskip
AMSA sier at et sivilt handelsskip er ventet til området der de to gjenstandene er sett i 8-tiden torsdag morgen norsk tid.

Det australske marinefartøyet HMAS Success, som skal være i stand til å hente opp alle typer vrakrester, er «noen dager» unna, ifølge myndighetene.

AMSAs talsmann John Young sier den største gjenstanden «blir anslått å være 24 meter. Det er en annen gjenstand som er mindre enn det».

- Gjenstandene er relativt utydelige. Antydningene overfor meg er at det er gjenstander av en rimelig størrelse som flyter i vannskorpen og trolig vipper opp og ned i overflaten, sier han.

- Men vi trenger å komme oss dit, finne dem, se dem og vurdere dem for å vite om dette virkelig er verdifullt eller ikke, tilføyde han.

AMSA hadde tidligere opplyst at leteområdet var blitt betydelig mer konsentrert etter en analyse av drivstoffmengden flyet hadde med seg.

- Kan være halepartiet
David Gallo var med på å lede søket etter Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet i 2009.

- Hvis delen fra flyet er så stort, kanskje det er halepartiet, sier David Gallo til CNN.

Men han sier størrelsen på gjenstanden også gir grunn til bekymring.

- Det er en stor del til å ha overlevd noe som dette.

Høyden på halepartiet til et Boeing 777-fly, som er av samme type som det savnede flyet, er cirka 20 meter.


HTML EMBED


Enormt leteområde
Det er gått nesten to uker siden det malaysiske flyet 8. mars forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Fortsatt er det helt uvisst hva som skjedde, men en lang rekke ulike teorier er blitt lansert.

Søket etter flyet pågår i et enormt område som strekker seg fra den sørlige delen av Indiahavet til Kasakhstan. En lang rekke land deltar i letingen, og Australia har hovedansvaret for den sørligste delen av området.

Etterforskerne tror at noen med solid piloterfaring slo av flyets kommunikasjonssystemer og endret kursen. Men hvem som gjorde dette, og hva som var grunnen, kan ingen si sikkert.

Én mulighet er at flyet ble kapret. Enkelte r tror flyet kan ha landet på et hemmelig sted. Andre tror pilotene endret kursen fordi de ville lande så raskt som mulig etter at det oppsto en nødsituasjon.

- Sannsynligvis i sør
Flyet sendte ut signaler som ble registrert av satellitter i flere timer etter at det forsvant. Ved hjelp av disse signalene har etterforskerne pekt ut to korridorer hvor flyet sannsynligvis befinner seg.

Den ene strekker seg fra Sørøst-Asia og nordover mot Kasakhstan, mens den andre strekker seg sørover mot et havområde utenfor Australia.

Onsdag opplyste en kilde med god kjennskap til etterforskningen at flyet mest sannsynlig befinner seg i den sørlige korridoren.

- Arbeidshypotesen er at det fløy sørover, og helt til den sørligste delen av den luftkorridoren, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters.

- Alle ressurser til disposisjon
Statsminister Abbott opplyser at han har informert Malaysias statsminister Najib Razak om det mulige funnet. Og den malaysiske transportministeren Hishammuddin Hussein bekrefter at det er funnet nye spor.

USA er blant landene som bidrar i etterforskningen, og president Barack Obama forsikrer natt til torsdag at alle tilgjengelige ressurser er stilt til disposisjon. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Bidler tatt av gjenstander som kan stamme fra det savnede flyet. Foto: Australske Kystvakten


HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.