*Nettavisen* Nyheter.

- Har Hagen fått blankofullmakt til å være en pitbull?

Foto: NTB Scanpix/Nettavisen

Aps partisekretær Raymond Johansen mener Frp taler med to tunger.

06.11.13 20:23

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen går nå hardt ut mot tidligere Frp-formann Carl I. Hagen, som tirsdag uttalte at han tror trippeldrapet på Valdresekspressen trolig ikke ville ha skjedd dersom Frp hadde styrt landet de siste tiårene.

- Har Carl I. Hagen fått blankofullmakt til å være en pitbull, til å gå ut og være aggressiv, uforsonlig og negativ til innvandring for å opprettholde en Frp-profil? spør Johansen.

Han er krystallklar på hva han mener om Hagens uttalelser, og skylden som legges på den rødgrønne regjeringen:

- Jeg synes det selvfølgelig er veldig upassende og umusikalsk, sier Johansen til Nettavisen.

Frp-leder Siv Jensen tar Carl I. Hagen i forsvar og ber Raymond Johansen roe seg.

- Ville vært i lukket mottak
Hagen mener den drapssiktede 30-åringen fra Sør-Sudan, ikke ville gått fri hvis Frp hadde styrt landet.

«Tenk om vi hadde styrt de siste tiårene. Da hadde vi hatt mange lukkede asylmottak for de fleste som får avslag på sine søknader, færre ankemuligheter, raskere og mer konsekvent retur og langt færre søkere fordi muligheten for å få opphold hadde vært langt mindre», skrev Hagen på Facebook tirsdag.

Han uttalte også at drapsmannen trolig ville vært sendt ut av landet for lenge siden:

«Drapsmannen fra i går ville sannsynligvis ikke forsøkt seg i Norge i det hele tatt, og hvis han forsøkte ville han vært satt på fly direkte tilbake til Spania raskt og hvis ikke ville han vært i lukket asylmottak».

1657 personer har nå trykket «liker» på Facebook-innlegget.

Les mer her: - Da ville ikke drapsmannen forsøkt seg i Norge

- Siv Jensen må avklare
Johansen mener det er upassende av Hagen, så kort tid etter de grufulle drapene, å slå politisk mynt på saken.

- Mine tanker går nå til familiene som brått mistet deres kjære på en meningsløs måte. Jeg vil være forsiktig med å forsøke å slå noen politisk mynt i noen retning, sier han.

Han mener samtidig at Frp dobbeltkommuniserer, og ber partileder Siv Jensen komme på banen for å avklare hva Frp egentlig mener.

- Det er jo tydelig at Frp så langt dobbeltkommuniserer med mye i regjering, med at Anders Anundsen som justisminister er forlatelig og sindig og sier en ting - og så går stortingsrepresentanter fra Frp og tidligere partileder veldig langt, sier han, og påpeker:

- Så det er jo viktig at partileder Siv Jensen avklarer hva de egentlig mener her. Det mener jeg er helt avgjørende viktig at hun gjør, sier Johansen til Nettavisen.

- Skaper et mer konfliktfylt samfunn
Aps partisekretær sier han er svært skeptisk til Frps «harde tiltak» på innvandringsfeltet, og at han frykter konsekvensene.

- For oss så er en god innvandrings- og integreringspolitikk viktig. Har du en politikk basert på mistillit og egentlig manglende ønske om integrering, så skaper du lett et samfunn med sterkere motsetninger. Så selve påstanden i seg selv på et generelt grunnlag om trygghet, mener jeg er feil, sier Johansen.

Han frykter mer vold med bare tøffe tiltak.

- Hvis du behandler og omtaler folk, og skaper større motsetninger i måten du snakker om folk på, at du stigmatiserer, så vil det også skape et mer konfliktfylt samfunn preget av mer vold, sier han.

Uttalte seg om drap - måtte slette
Det er ikke første gang Hagen får kritikk etter å ha uttalt seg om drap. Etter drapet på Anja Weløy Aarseth (21) i Ålesund i september, var han enda mer direkte.

Den tidligere Frp-lederen uttalte på Facebook at det «rødgrønne flertallet har Anjas død på sin samvittighet».

Han mente at med «en skikkelig regjering med nok fengselsplasser, og skikkelige dommer, ville han sittet inne, og Anja ville vært i live».

- Carl I. Hagen må umiddelbart beklage. Det er mitt viktigste budskap. Det er en fullstendig avsporing av den politiske debatten. Det å utnytte en så tragisk sak i valgkampinnspurten er usmakelig og uverdig, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Nettavisen.

Frp-ledelsen fikk etter kort tid Hagen til å slette innlegget. Han har beklaget det som en uheldig spissformulering, men sa at han står inne for innholdet.

Siv Jensen var den gangen glad for at Carl I. Hagen trakk sine beskyldninger.

Les også: «Det rødgrønne flertallet har Anjas død på sin samvittighet»

Siv Jensen: Arvet store restanser
Frp-leder Siv Jensen sier til Nettavisen at hun ikke deler Johansens analyse om dobbeltkommunikasjon.

- Det er jeg uenig i, men først og fremst vil jeg si at alle våre tanker nå er hos de pårørende og etterlatte etter denne forferdelige tragedien i Årdal. Det er likevel ikke til å komme forbi at det blir en debatt om de bakenforliggende hendelsene. Da er en del av bildet at den foregående regjeringen etterlot seg store restanser på asyl- og innvandringsfeltet.

På spørsmål om når den nye regjeringen får rettet opp i dette, svarer Siv Jensen med å vise til regjeringsplattformen og at arbeidet er i gang. Siktemålet er å få de som skal bli raskere integrert og få de med avslag raskere ut.

Ber Johansen roe seg
- Så det er OK at Carl I. Hagen uttaler seg som han gjør?

- Dette er sak som skaper stort engasjement og opprører folk, og det skulle bare mangle om ikke en partiveteran som Carl I. Hagen har meninger om dette. Det synes jeg er helt greit, og jeg vil heller be Raymond Johansen roe seg litt ned. Når flasketuten peker på Arbeiderpartiet og de rødgrønne, så er det en debatt de må tåle, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.