*Nettavisen* Nyheter.

- Har hemmelige iskremfabrikker

Foto: KNS (Afp)

Eliten dytter i seg iskrem, mens resten lever på 200 til 400 gram mat om dagen.

15.04.13 21:31

Jordbrukere i Nord-Korea er nå i ferd med å starte den livsviktige oppgaven med å dyrke mat til 24 millioner sultne mager. Ifølge anslag vil de fortsatt mangle en million tonn med korn når jordbrukssesongen er over.

Nordkoreanske bønder må belage seg på menneskelig arbeidskraft og gammeldags utstyr som okse og plog, når de tar fatt på årets jordbrukssesong.

Samtidig meldes det at det nordkoreanske militærregimet eier en rekke moderne meierigårder som produserer blant annet iskrem til eliten i det isolerte landet, og at 18 prosent av den dyrkbare jorden driftes av militæret.

Det hevder private landbruksrådgivere, konsulenter og leverandører, som nylig var i Nord-Korea, i en rapport til FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO), skriver The Times.

- Eliten har privilegier
Meierigårdene har angivelig topp moderne utstyr som skiller seg ut fra det utstyret som brukes i resten av den «sivile» landbruksproduksjonen i Nord-Korea. Disse meierigårdene er en godt bevart hemmelighet som holdes skjult for besøkende og internasjonale nyhetsmedier, skriver avisen.

- Jeg har ikke kjennskap til dette, men det overrasker meg ikke. Jeg vil anta at det er helt systematisk at eliten har privilegier, og aller mest den militære eliten, sier Nord-Korea-ekspert og seniorforsker ved PRIO, Stein Tønnesson, til Nettavisen.

Tønnesson sier det ikke er ukjent at eliten beriker seg på bekostning av resten av befolkningen.

- Det har også vært et finanssystem i Nord-Korea hvor avdøde Kim Jong-il skal ha holdt store deler av økonomien utenfor statsbudsjettet, som han brukte til å betale ut penger til støttespillerne i regimet, sier Tønnesson.

Landbruksmesse i Nord-Korea
På en landbruksmesse i hovedstaden Pyongyang ble det nylig stilt ut moderne og avansert utstyr til meieridrift. Utstyret kom fra Ukraina, Kina og Nederland. Utstyret var altfor kostbart og avansert for de vanlige jordbrukerne i Nord-Korea som har fått oppgaven med å brødfø befolkningen, og var trolig tiltenkt militærregimet.

- En av de viktigste oppgavene til militærregimets meierigårder, er å blidgjøre eliten uavhengig av hva som ellers skjer i matindustrien, sier Nord-Korea-ekspert og professor Andrei Lankov ved Kookmin Universitetet til The Times.

Han sier iskremproduksjonen kan ha en symbolsk betydning for eliten som ikke har tilgang på det frie markedet.

Tre personer på én spade
Torben Henriksen fra Røde Kors har jevnlig besøkt Nord-Korea de siste ti årene. Han sier det ikke finnes avansert utstyr i det nordkoreanske landbruket.

- Det landbruket vi ser i Nord-Korea er så å si uten maskiner og i all hovedsak manuelt. Traktorer er et unntak. Vi ser gjerne tre personer som samarbeider med én spade. Det er den formen for landbruk vi ser i Nord-Korea, sier Torben Henriksen til Nettavisen.

Landbrukseksperter, som nylig besøkte Nord-Korea, sier at ingen av de «sivile» landbruksgårdene har kapasitet til lagre eller fryse melk, noe som er nødvendig for iskremproduksjon. Mange av gårdene mangler blant annet stabil forsyning av elektrisitet.

Ifølge et estimat blir det brukt okse og plog på 70 prosent av de «sivile» gårdene.

Opptatte av å skaffe mat
Henriksen, som er Røde Kors’ programkoordinator for Asia, kom i forrige uke tilbake fra et fem dagers langt besøk til Nord-Korea. Da fortalte han Nettavisen om en kriserammet befolkning som lider under enorm matmangel.

- Jeg ser en befolkning som jobber hardt med å forberede jordbrukssesongen. Vi ser folk med hakker og spader ute på jordene. De graver diker og gjør klar risavlingen som settes i gang om få uker. Dette er mennesker som i hovedsak er opptatte av å skaffe seg mat, og av at avlingene blir så gode som mulig, sa Henriksen til Nettavisen på telefon fra Beijing i forrige uke.

200 gram mat om dagen
Det sies at nordkoreanske barn er ti centimeter lavere enn sine brødre og søstre i Sør-Korea. Dette skyldes feilernæring som rammer store deler av befolkningen i nord.

- I Nord-Korea bor det 24 millioner mennesker hvorav 16 millioner er rammet av enten feilernæring eller underernæring. Så to tredeler får altfor lite mat. Det er det offentlige i Nord-Korea som har ansvar for å distribuere mat, og hver person får i snitt mellom 200 og 400 gram mat hver dag, som er svært lite. Dette er stort sett mais. Og det tatt i betraktning at de fleste nordkoreanere gjør hardt manuelt arbeid syv dager i uken, sa Henriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.