RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har ikke råd til husleia

Foto: Atle Jørstad (iOslo.no)
Sist oppdatert:
Betydningsløs feil gjør at sykemeldte Eirien Tofthagen (25) har ventet flere måneder på NAV-pengene.

(iOslo.no) - Jeg har grått mine bitre tårer, men det hjelper jo ingenting. Nå aner jeg ikke når jeg får penger, men klarer meg takket være gode venner og en mor som har fylt opp kjøleskapet. Men det er ikke noe gøy, det gjør meg til en snylter, sier Eirien Tofthagen (25) til iOslo.no.

Hun har vært sykemeldt siden begynnelsen av mars. De første 16 dagene betalte arbeidsgiveren, men så skulle hun få penger av NAV. Da begynte problemene.

Blakk
Fordi inntekts- og skatteopplysningene fra arbeidsgiveren ble sendt til NAV Sagene istedenfor Nordstrand, har 25-åringen ikke fått penger på nesten halvannen måned.

Det betyr at det verken er penger igjen til mat eller husleien, som snart skal betales.

- Den 1. mai skal jeg betale husleie på 9000 kroner. Det har jeg ikke penger til. Jeg har bare betalt de mest nødvendige regningene denne måneden, og bedt om utsettelse på resten, sier Tofthagen.

Med ekstrautgifter til lege og fysioterapi flere ganger i uken, strekker pengene overhodet ikke til.

Sosialkontoret
- Jeg har et barn på tre år, så jeg måtte ta å gå på sosialkontoret, sier Tofthagen.

Der ba hun om nødhjelp til å betale husleia denne måneden, men fikk avslag. Årsak: Hun tjente for mye de siste tre månedene.

- Jeg fikk beskjed om at jeg kunne sende inn en søknad, men at jeg hadde tjent for mye, så det var egentlig ikke noen vits. De mener jeg har så jeg klarer meg, sier hun.

Vildgun Steinhaugen i sosialkontoret på Nordstrand sier til iOslo.no at hun ikke kjenner til denne saken, men fastholder at det er mulig å få akutt hjelp på sosialkontoret. I akutte tilfeller skal behandlingstiden på en søknad bare være en dag.

- Full forståelse
Igjen sitter Tofthagen med en telefonregning som forfalt for noen dager siden, et månedskort på trikken som går ut om en uke og flere andre regninger som venter. Ikke noe av dette har hun penger til å betale.

Seniorrådgiver i NAV Oslo Vibeke Larsen sier til iOslo.no at NAV har full forståelse for at det er vanskelig å gå uten penger i to måneder, men kan ikke kommentere saken spesielt, på grunn av taushetsplikt.

Generelt sier hun at NAV i Oslo har en behandlingstid på fire uker på fullstendige søknader.

Skal ikke ha betydning
- Dersom søknaden ikke er fullstendig, vil NAV be om å få tilsendt all nødvendig informasjon. I slike saker vil behandlingstiden bli forlenget alt etter når vi får den dokumentasjonen vi etterskriver, sier hun.

- Hvis dokumentasjonen blir sendt til NAV i en annen bydel enn de som behandler saken, vil ikke papirene komme fram?

- Sykepenger utbetales fra Forvaltningsenheten, så det skal ikke ha noen betydning. Men når papirene blir spredd, kan det komme en forsinkelse, sier Larsen.

Ikke fornøyd
Hun understreker at NAV ikke kan fatte noe vedtak uten all nødvendig dokumentasjon. Om man skal få sykepenger fra NAV, må man sende inn sykemeldingen. Samtidig må arbeidsgiver, eller arbeidsgiverne, sende inn inntekts- og skatteopplysninger.

Larsen påpeker også at NAV jobber med å få behandlingstiden ned.

- Vi er ikke fornøyd med fire ukers behandlingstid. 14 dager er ønskelig på fullstendige søknader, sier hun.

NAV utbetaler vanligvis penger den 12. og 20. hver måned. Larsen sier imidlertid at det er mulig å få pengene utbetalt på andre datoer, men bare i helt spesielle tilfeller.

- Hvis søknaden er i orden skal det være teknisk mulig å få utbetalt penger, men det er i unntakstilfellene, sier Larsen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere