- Har ikke sovet ett sekund

Foto: Andrew Burton (Ap)

Astrid Sehl er i Juba for å oppleve Sør-Sudans frigjøring.

10.07.11 15:31

Verden fikk et nytt land i natt da Sør-Sudan offiselt ble selvstendig.

Jublet seg gjennom natten
FN sendte 7000 fredsbevarende styrker og 900 politifolk for å bistå i etableringen av det nye landet, skriver CNN.

Biler tutet seg gjennom hovedstaden Juba i natt, mens mennesker sang og jublet gjennom natten. Politisk rådgiver i Flyktninghjelpen, Astrid Sehl, er til stede for å overvære begivenheten sammen med den norske delegasjonen.

Hun forteller til Nettavisen at gleden er stor i Sør-Sudan.

- I natt har jeg ikke sovet ett sekund. Planen var jo at feiringen skulle starte ved midnatt. Men de klarte ikke å holde feiringen tilbake, så de startet i går kveld og holdt det gående hele natta, forteller hun.

- Folk jublet, sang og slo på trommer. Barn og voksne var med. Unge gutter kjørte rundt på mopeder med det nye flagget.

Fremdeles ingen avtaler klare
Sør-Sudaneserne stemte for løsrivelsen i januar. Folkeavstemningen for å splitte Sudan var en del av en fredsavtale fra 2005 om å få slutt på en lang og blodig borgerkrig. Over 1.5 millioner mennesker har mistet livet i løpet av flere tiår med konflikter mellom nord og sør.

Les: 99 % sa ja til løsrivelse

- Mitt inntrykk er at folket er veldig stolte og glade for å ha fått sin frihet, som de har kjempet for i så mange år. Alle her er berørt av krigen. Det er veldig emosjonelt; samtidig som det er mye glede og jubelrus er det også mye alvor, mener Sehl.

Utfordringer i kø
Hun har vært i Sudan i tre uker.

- Dette har de kjempet for i flere tiår. Men fordi om det dannes et nytt land blir det ikke automatisk fred og harmoni. Selv om folk i hovedstaden forbereder seg til fest i dag, venter tunge utfordringer i morgen.

Sør-Sudan er det 193. landet i verden og det 54. landet i Afrika, som godkjennes av FN.

Foreløpig er det ingen avtale om grensene, oljen eller hvem som skal bo i hvilke land.

- Vi er veldig bekymret for problemene knyttet til statsborgerskap. Langt over én million mennesker er i en vanskelig situasjon nå. De mister jobbene sine og trues på livet i nord, samtidig som det er farlig å returnere til sør. I går ble for eksempel en gruppe flyktninger angrepet av en militsgruppe på toget.

- I tillegg kan de ha for høye forventninger til Sør-Sudan. Det er et av verdens minst utviklede land, med stor mangel på skoler og arbeid samt en elendig helsesituasjon.

Vanskelige oljeforhandlinger
Et annet problem er at det ikke er gjort noen avtale om oljefordelingen. Nord-Sudan er avhengig av inntektene fra oljen som ligger i sør, mens Sør-Sudan er avhengig av infrastrukturen i nord. Hvordan inntektene skal fordeles ble ikke avklart før frigjøringen.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) har vært svært sentral i oljeforhandlingene mellom nord og sør, og bekymret seg allerede for to uker siden for at tiden er i ferd med å renne ut.

- Dette må løses enten før frigjøringen 9. juli eller rett etter. Ellers vil begge parter tape enormt. Det vil ramme sør og nord like hardt, og verken nord eller sør vil få noen inntekter, sa utviklingsminister Erik Solheim til Nettavisen.

Les: Slik kan de løse oljekonflikten

Sudans president Omar al-Bashir sier det finnes tre alternativer for Sør-Sudan:

- Jeg gir Sør-Sudan tre alternativer når det gjelder oljen. Nord kan fortsette med å få sin del av inntektene, eller nord får en avgift for hvert fat som sør sender til Port Sudan. Dersom de ikke aksepterer noe av dette, så vil vi blokkere rørledningen, har han uttalt.

Offisiell feiring
Al-Bashir ventes å ta del i feiringen lørdag, som en brodelig gest til sitt nye naboland.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og andre internationale ledere er også på plass. I den norske delegasjonen er blant andre Solheim og kronprins Haakon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.