- Har jobbet på spreng 40 timer i strekk

Foto: Glass og Fasadeforeningen

Likevel vil det ta lang tid før glassmestrene er ferdige med Regjeringskvartalet.

15.08.11 08:10

Direktør i Glass og Fasadeforeningen, Sverre Tangen, forteller at arbeidet er tidkrevende fordi mange ønsker å gjøre sikkerhetsmessige oppgraderinger i byggene.

-Vi er ferdige med å sikre byggene, men flere steder er det er røket karmer og innfestninger. I tillegg er det en del spesialprodukter som skal bestilles. Derfor vil det ta lang tid før vi er ferdige, sier han.

Sugd ut
Tangen forteller om store utfordringer underveis.

- Hele fasadepartier er blåst ut. Fasaden på Deichmanske bibliotek er sugd ut på grunn av undertrykket etter trykkbølgen som kom etter eksplosjonen. Selv om vi er vant til å jobbe med utskifting av glass har vi aldri opplevd noe lignende. Det har vel ingen i Norge, sier han.

Tangen forteller at jobben med å sette inn spesialglass er svært omfattende.

- Mange ønsker av personsikkerhetsmessige hensyn å sette inn glass som er herdet utvendig og laminert innvending. Når glass som dette, eller eksplosjonssikkert glass, settes inn er det viktig at også karmer og innfestingsystemer er dimensjonert for samme belastning som glasset. Det betyr i mange tilfeller at også vegger må forsterkes eller skiftes ut, sier han.

Lav kunnskap
Direktøren i Glass og Fasadeforeningen forteller at kunnskapen rundt sikring av vinduer i Norge fram til nå ikke har vært spesielt høy.

- Forsvaret har selvfølgelig høy kunnskap på dette området, men det er også de eneste. Vi har opplevd en økt interesse for bedre sikring, og det skal ikke mye til for å være bedre forberedt enn man var. Denne typen glass koster selvfølgelig mye mer og jeg tror mye av grunnen til at slikt arbeid ikke er blitt prioritert er på grunn av de store kostnadene, sier han.

Tangen vet ikke hvor mye glass som er blitt brukt eller hvor mange glassmestere som har arbeidet i det eksplosjonsrammede området i Oslo sentrum.

– Det er umulig å si foreløpig. Det jeg vet er at alle slags håndverkere har jobbet på spreng – ofte opptil 40 timer i strekk, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.