RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har også forsøkt å lure NASA

Foto: AFP
Sist oppdatert:
Prahlad Jani (83) sier han ikke har spist siden andre verdenskrig. - Et bedrag, sier indisk organisasjon.

Den hellige hinduen Prahlad Jani (83) hevder han verken har spist mat eller drukket væske siden andre verdenskrig – altså 70 år. Dette vil av naturlige årsaker aldri kunne verifiseres, men likevel har 83-åringen vekket nysgjerrigheten til indiske forskere og leger.

Nå hevder en indisk organisasjon at det hele er et bedrag for å lure forskningsinstitusjoner for penger. Blant de som har blitt kontaktet, er den amerikanske romorganisasjonen NASA.

Allerede i 2003 ble Jani overvåket og undersøkt i ti dager – angivelig uten å ha inntatt føde eller vann.

Det var spesielt en avdeling ved det indiske militæret som angivelig viste stor interesse for evnen til å klare seg uten mat og drikke over lengre tid.

I slutten av april måned ble Jani igjen lagt inn for å bli overvåket av et profesjonelt legeteam ved sykehuset Sterling i Ahmedabad, India.

- Han har ikke spist
Dr. Sudhir Shah ledet eksperimentet både i 2003 og nå i 2010. Shah er nevrolog ved sykehuset Sterling, og har «overnaturlige evner» som spesialfelt.

- Vi har observert ham i 15 dager. Og det stemmer at han verken har spist eller drukket i løpet av denne tiden, sier Shah til Nettavisen.

Jani skal heller ikke ha vært på toalettet i løpet av det 15 dager lange oppholdet. Jani har blitt utsatt for alle mulig tenkelige medisinske undersøkelser, som blodprøver, kropps- og hjerneskanning og angiografiske undersøkelser.

Eksperimentet er gjennomført av leger ved Sterling-sykehuset og forskere fra Defence Institute of Physiology & Allied Sciences (DIPAS), som er en avdeling som får enorm støtte fra Det indiske forsvarsdepartementet.

Forskningsteamet ved Sterling sier det vil ta måneder før de får noen endelige resultater.

- Så langt har vi ikke klart å komme med noen resultater, men vi håper at vi vil få svar på hvordan dette kan være mulig. Og forhåpentlig vil menneskeheten kunne dra nytte av denne kunnskapen, sier Shah.

- Eksperimentet er et bedrag
Men Indian Rationalist Association, en organisasjon som bekjemper overtro og spirituelle bløffmakere, mener hele eksperimentet er et bedrag.

- Dette er et bedrag. Shah har flere ganger undersøkt mennesker med såkalte overnaturlige evner. I 2000 hevdet han at en mann kunne klare seg på bare vann – fordi han fikk energi fra solen. Men vi mennesker har et fordøyelsessystem, vi er ikke planter, sier president i Indian Rationalist Association, Sanal Edamaruku, til Nettavisen.

Jani ble plassert i et rom med to overvåkingskameraer da han ble undersøkt på Sterling-sykehuset. Han ble overvåket døgnet rundt under hele oppholdet. Og han skal kun ha fått små mengder med vann som ble brukt til å skylle munnen. Dette vannet skal ha blitt veid etter munnskyllingen for å forsikre om at ingenting ble svelget, hevder legeteamet.

Nektet adgang
Men Edamaruku mener dette er løgn fra ende til annen.

- Jeg har selv spurt om jeg kunne sende tre kvalifiserte medisinske forskere for å undersøke hvilke metoder som blir brukt under eksperimentet, og sjekke rommet der Janni oppholdte seg, men jeg ble nektet adgang, sier Edamaruku.

Men nevrolog Sudhir Shah tar kritikken med knusende ro.

- Vi forsøker å gjøre vårt arbeid i fred. Folk må gjerne tro hva de vil. Men de må huske at vi er et seriøst, profesjonelt team som har Forsvaret med på laget. Jeg tror at de som kommer med påstander om at dette er et bedrag, har sin egen agenda, sier Shah.

- Vi er ikke overtroiske, vi er vestlige i sinnet, legger han til.

Enkelt å få pengestøtte
Organisasjonen Indian Rationalist Association har også kritisert Forsvarsdepartementet for å ha bidratt med økonomisk støtte til eksperimentet.

- Det finnes utrolig mange fond som det er ganske enkelt å få fordi kvalitetssikringen av søkere er veldig dårlig, sier Edamaruku.

83-åringen lever et tilbaketrukket liv, og tilbringer mye av dagen med å meditere.

Jani, som bor i en fjellhule, hevder selv at meditasjonen gir ham energi, slik at han ikke trenger noe mat eller drikke. 83-åringen hevder han fikk sine overnaturlige evner da han som guttungen traff en hinduistisk gudinne. Og han skal ikke ha spist siden den gang.

- Første gang han ble undersøkt i 2003, hadde han ikke spist på 30 år. Denne gangen har han ikke spist på 70 år. Så dette er en økning på 40 år i løpet av en syvårsperiode, påpeker Edamaruku.

Forsøkte å lure NASA
Edamaruku mener hovedmotivet for bedraget er oppmerksomhet og penger. I 2003 skal Shah til og med ha forsøkt å lure den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA til å gi økonomisk støtte til å forske på Jani.

- Han mente det kunne være nyttig for astronauter å lære seg hvordan man kan klare seg uten mat og vann, sier Edamaruku.

NASA avslo tilbudet.

- Noen mennesker kan kanskje overleve i 15 dager uten mat under en fasteperiode. Men man må ha vann, understreker Edamaruku.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere