RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MARTIAL TREZZINI (EPA)

- Har sett tegn til Guds partikkel

Sist oppdatert:
Forskerne ved Cern tror de har sett spor av Higgs-bosonet.

Forskningsinstituttet Cern (European Organisation for Nuclear Reasearch), som ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike, har i flere år jobbet med å påvise Higgs-bosonet, også kalt Guds partikkel, som antas å være universets minste byggeklosser.

Målet til Cern er å gjenskape visse prosesser i universet ved å sende protonpartikler mot hverandre gjennom en 27 kilometer lang tunnel i en ekstrem høy fart, og deretter la de kollidere.

Denne kollisjonen vil gjøre det mulig å forske på de små prosessene som fant sted i øyeblikket etter Big Bang.

Det viktigste eksperimentet er å påvise teorien til Peter Higgs. Han mente at Higgs-bosonet (boson = partikkel red.anm.) sørget for å konsentrere masse ved hjelp av et kraftfelt og dermed fungere som et bindeledd, som sørger for at all masse bindes og ikke flyr rundt i alle retninger.

Tirsdag har forskerne ved Cern kunngjort at de kan ha sett spor av Higgs-bosonet i to ulike eksperimenter utført med partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC), melder BBC.

Men partikkelakseleratoren har imidlertid ikke klart å samle inn nok data til å kunne påvise Higgs-bosonets eksistens.

Forskere sier dette likevel er et eksepsjonelt gjennombrudd i letingen på universets små byggeklosser.

- Innen ett år så vil vi trolig vite om Higgs-partikkelen eksisterer, men det blir trolig ingen julegave i år, sier professor Stefan Soldner-Rembold ved University of Manchester, melder BBC.

- Det har vært en betydelig framgang i søket etter Higgs-bosonet, men endelige konklusjoner om hvorvidt denne partikkelen eksisterer eller ikke, vil ikke Cern trekke ennå, sier Norges representant i Cerns styrende organ, Bjørn Jacobsen i Forskingsrådet til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere