RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
HØY VANNFØRING: For tre dager siden sto gangveier langs Akerselva under vann.
HØY VANNFØRING: For tre dager siden sto gangveier langs Akerselva under vann. Foto: Henrik Arneberg (MEDIEHUSET NETTAVISEN)

- Har tappet 30.000 liter per sekund

Sist oppdatert:
- Noen gangveier langs Akerselva kan komme til å stå under vann, sier hydrolog Thomas Skaugen.

Aller verst blir det likevel nedbøren i Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Østfold. Her vil nedbøren vedvare før den trekker seg lenger nordover mot søndag kveld.

- Det er foreløpig ikke kommet så mye nedbør i Oslo og det er spredt struktur på den nedbøren som kommer og dermed kommer den som byger, forklarer vakthavende hydrolog Thomas Skaugen ved Norge vassdrags- og energidirektorat til Nettavisen.

30.000 liter
Vannføringen i Akerselva har vært veldig høy siden 1. september og dermed har Oslo vann- og avløpsetat tappet ned elva slik at skadene skal begrenses.

- Det er på det meste tappet 30.000 liter per sekund. Dette er en kontrollert tapping for å unngå alvorlige skader langs elva.

Sjekk været der du bor her!

For en uke siden lå Akerselva ekstra høyt, men hydrologen tror ikke det blir store skader denne gangen.

- Noen gangveier kan stå under vann, men det blir ikke stor skade, påpeker han.

NVE skriver på sine hjemmesider at mye vann i bakken kombinert med intens nedbør gir økt risiko for jordskred. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger og langs elver og bekker med stor vannføring.

50-60 millimeter
Ifølge meteorologen kommer det store nedbørsmengder enkelte steder.

- Nedbøren beveger seg fra Sørlandet og nordover mot Østlandet. Kommer en god del her fra søndag kveld og utover natta. Fra klokken 20 i kveld til klokken 20 i morgen kveld forventer vi en 30 til 50 millimeter i områdene vest for Oslo. Det vil regne godt i Oslo også. Her vil det komme 30-35 millimeter i samme tidsrom. Det er mye vann, men ingen rekordnedbør. Det kommer en god del nedbør, sier vakthavende meteorolog Camilla Albertsen ved Storm Geo til Nettavisen.

Vestlandet vil få nedbøren utover uka, mens Østlandet ligger i le. Torsdag blir den våteste dagen med 50 til 60 millimeter i løpet av dagen.

Østlandet får finere vær utover uken, men meteorologen kan ikke utelukke regn helt.

Høytrykket som ligger over Nordland vil trekke nordover i løpet av de nærmeste dagene og lengst i nord vil det være opphold med pent vær. I Nordland vil det komme mer regn etter hvert som nedbørsområdet kommer nordover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere