RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Facebook)

- Har unngått masse bråk og tull

Sist oppdatert:
Derfor troner Jens Stoltenberg på toppen.

Arbeiderpartiet skyter fart. På Nationen og Klassekampens siste meningsmåling og partiet nå det klart største i Norge

Ap-leder Jens Stoltenberg kan glede seg over en oppslutning på 34,4 prosent, mens statsminister Erna Solberg (H) må se seg slått av sin forgjenger, med en oppslutning på 28,8 prosent.

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø, mener Ap har gjort det helt rett etter valgnederlaget.

- De har jo unngått masse bråk og tull. Det kunne tenkes at de etter et valgnederlag kunne få mye turbulens, men det har de helt unngått og de har stått samlet, sier Buck til Nettavisen.

- Har lagt ballen helt død
Buck sier det er vanlig når en statsminister har sittet lenge, og så går av etter et valgnederlag, at det blir stilt spørsmål ved om vedkommende også burde gå av som partileder.

- Men den ballen har Arbeiderpartiet klart å legge helt død, sier han og legger til:

- Ap er det klareste og største opposisjonspartiet som folk samler seg om.

For mens Arbeiderpartiet skyter fart, sliter de to andre rødgrønne partiene. SV havner under sperregrensen i målingen, med en oppslutning på 3,1 prosent. Senterpartiet får 4 prosent.

- Det som er mest interessant i målingen er at det er kun Ap av opposisjonspartiene som går fram. De to andre rødgrønne partiene blir bare svekket, sier Buck.

- Som forventet for SV
Han mener det er som forventet at SV sliter.

- Det var forventet før de gikk inn i regjering. All erfaring tilsier at det er juniorpartneren som taper ved å gå inn i regjering, sier han.

- Hvorfor klarer ikke SV å øke oppslutningen nå?

- Det er ingen av SVs kjernesaker som er høyt oppe på dagsorden. Da tenker jeg på saker som miljøsaken, der de ikke har noe monopol lenger. Folk kan gå til Miljøpartiet de grønne eller Venstre. Det må skje en ulykke et sted, for eksempel en utblåsning, for at de skal få vind i seilene, sier Buck til Nettavisen.

Heller ikke SVs hjertebarn skole og barnehage, er saker de nå scorer høyt på, ifølge valgforskeren.

- Når de ikke har sakene, har man heller ikke tillit til folkene som leder, legger han til.

- Ap kan miste forspranget
Men selv om Ap nå er landets klart største parti, mener Buck at det fort kan snu.

- Jeg tenker at det ikke er noe mystisk på noen som helst måte. På denne målingen er Ap signifikant større, men det som er lurt er å se mange målinger i sammenheng. Da får du stabiliteten over tid. Hvis vi tenker på valg, så er det et forsprang som fort kan forsvinne, mener han.

- Så det er ikke en regjeringsslitasje vi allerede nå ser?

- Nei, da må vi i tilfelle se en trend over tid. Det er helt vanlig at et regjeringsparti taper ett til to prosentpoeng per år, men det er ikke nødvendigvis Høyre som får den smellen. Det er vel mer sannsynlig at Frp får den, sier Buck.

I målingen, som er utført av Norfakta, kommer det også fram at det er Sps velgere som er minst lojale.

- Det er ganske oppsiktsvekkende. Sp ligger lavest i lojalitet. Veldig mange av dem som stemte på de siste, er veldig usikre. Det betyr på en annen side at de er ganske lett å få tilbake bare de får skikk på lederkabalen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere