RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har visst om overgrepene i flere måneder

Foto: http://www.katolsk.no
Sist oppdatert:
Men talsperson for Den katolske kirken holdt tett om misbruk i kirken da han fikk direkte spørsmål fra Nettavisen om dette for tre uker siden.

Onsdag ble det kjent at den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt.

Dette førte til at biskopen måtte fratre sin stilling i juli 2009.

Den katolske kirken i Norge kjenner til tre andre overgrepssaker som skal ha skjedd i den norske menigheten. Likevel har dette blitt holdt skjult for offentligheten.

Pressekontakt ved informasjonstjenesten i Oslo katolske bispedømme, pater Pål Bratbak, har i flere medier uttalt seg på vegne av ledelsen av bispedømmet i Norge etter at overgrepssaken ble kjent onsdag.

- Jeg fikk vite om dette for noen måneder siden, sier Bratbak til Nettavisen.

- Var ikke kjent med overgrepene
De siste månedene har en rekke overgrepssaker blitt avdekket i Den katolske kirken i flere europeiske land.

Torsdag for tre uker siden sa Bratbak til Nettavisen at han ikke var kjent med at det noensinne var fremmet lignende anklager i Den katolske kirken i Norge.

- Jeg uttalte meg på vegne av vårt bispedømme (Oslo katolske bispedømme). Trondheim er et annet bispedømme og her har respekten for offerets vilje gått foran, sier Bratbak.

- Men spørsmålet var om det var rettet lignende anklager i Den katolske kirken i Norge, og Trondheim er vel en del av Den katolske kirken i Norge?

- Ja, men her måtte offerets ønske gå foran. Jeg har uttalt meg på vegne av Oslo bispedømme, sier Bratbak.

Tre andre overgrep
Ifølge NRK skal de tre øvrige overgrepene ha skjedd i Oslo. Den øverste lederen for den katolske kirken i Norge, Bernt Eidsvig, opplyser at to av sakene er foreldet ettersom de skjedde i begynnelsen av 50-tallet.

Overgriperne var to forskjellige prester. Det var ikke noen sammenheng mellom sakene, og forholdene var strafferettslig foreldet da vi fikk vite om dem, opplyser Eidsvig.

Den tredje saken er derimot bedre dokumentert.

- Vi fikk greie på det da offeret kontaktet oss for omtrent ti år siden og ba om råd. Saken var imidlertid foreldet da offeret kom til oss. Overgriperen var en utenlandsk prest, en asiat det ikke lenger er mulig å få tak i. Han skal ha reist fra land til land, sier biskopen til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere