- Hardtrening kan påvirke brystmelken

Foto: Jupiterimages (Getty Images/Brand X)

Det er flere faktorer som kan påvirke produksjonen av morsmelk.

05.09.12 15:21

(SIDE2:) - Du forbrenner mer når du trener hardt, og da skal man være ekstremt påpasselig med å spise og drikke riktig, sier Kari Dybvadskog Wettermark ved Familieklinikken.

Hun er akupunktør ved klinikken, og jobber hovedsakelig med ammeproblemer, som at mor ikke får i gang melk, eller har for lite melk.

Wettermark bekrefter at hard trening, og stress, kan være årsaker som påvirker melkeproduksjonen. Enten ved at den går ned, eller forsvinner.

- Trener du hardt bør du spise hver andre til tredje time, og få i deg proteinrik mat.

Trekker seg på grunn av datteren
Onsdag ble det kjent at kunstner Marianne Aulie (40) trekker seg fra TV 2-serien «Skal vi danse.»

Hun ønsker ikke å stille i danseprogrammet, på grunn av sin fem måneder gamle datter Malove Bluebell. Aulie har begynt dansetreningen, før showets premiere 8. september, men ønsker likevel ikke å delta. Årsaken er at hun er redd for å miste brystmelken.

Aulie og Aune Sand (46) ble foreldre til den lille jenta i mars.

Wettermark ønsker ikke å si noe om kunstnerens avgjørelse om å trekke seg på grunn av frykten for å miste brystmelk.

- Det får være opp til hver enkelt. Men hvis man ikke føler seg komfortabel med noe, så skal man heller ikke gjøre det, da det kan føles som en psykisk belastning.

Dette spiller inn
Wettermark opplyser på generelt grunnlag at det er flere faktorer som kan påvirke mors melkeproduksjon.

- Det kan være stress, dårlige matvaner – som at man spiser for lite og for sjeldent, for lite væskeinntakt, dårlig søvn, eller for mye trening. Ellers spiller psykiske belastninger inn, som at man ikke har det bra.

Hun mener at det under hele ammeperioden er viktig å unngå psykiske belastninger, men at det er aller viktigst til å begynne med, slik at man kommer ordentlig i gang med melken.

Har man derimot problemer med melkeproduksjonen, mener Wettermark at akupunktur er blant tiltakene som kan hjelpe fordi det stimulerer, og gir økt melkeproduksjon.

Wettermark sier at det er viktig at mor ammer barnet.

- Barnet får blant annet i seg antistoffer som er viktige. Men de lærde strides om hvor lenge barnet bør ammes, i hvert fall bør man gjøre det i de seks første månedene. Men jeg mener det ikke skal gå på bekostning av en selv. Men amming er viktig.

Foto: Montasje: Paul Weaver/Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.