*Nettavisen* Nyheter.

- Haster med ambisiøs klimaavtale

København (NTB-Ritzau): En global klimaavtale haster mer enn noensinne, sier Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. En rekke klimaforskere tegner et dyster bilde av klimaendringene.

De verst tenkelige scenariene som FNs klimapanel IPCC har skissert, er i ferd med å bli virkelige på grunn av de store utslippene av drivhusgasser, er budskapet fra over 1.000 klimaforskere som de siste dagene har vært samlet i København på klimakongress.

- Det er en vesentlig fare for at mye av utviklingen vil akselerere og føre til en økt fare for plutselige eller irreversible klimaforandringer, heter det i en felles uttalelse fra forskerne på kongressen.

Forskernes arbeid skal brukes under de politiske forhandlingene på FNs klimatoppmøte i København i desember. Da skal verdens klimaforhandlere og statsledere prøve å bli enige om en ny global klimaavtale.

Og en slik avtale haster, påpeker den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen. Verden må handle nå dersom vi skal unngå voldsomme og katastrofale følger av de menneskeskapte klimaendringene, sier han.

- Vi må og skal nå fram til en avtale her i København i desember. Vi må sette langsiktige mål, og de rike må hjelpe de fattige. Grønn vekst er fremtiden, og hvis vi feiler, så faller vi, sa Fogh på konferansen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.