- Hei, jeg er doktor Batman

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Rundt 50 personer gjør ekstreme navnebytter hvert år.

19.02.12 21:11

- Jeg skulle bli barnelege og hadde lyst til å skrive resepter der jeg underskrev med navnet Batman, forteller Anders Batman Mjelle til Nettavisen.

Han har så langt bare fått positive reaksjoner fra både pasienter og andre etter navnebyttet i 2005.

- Som regel syns de det er morsomt, og det har ikke vært noen hindring på noe vis, sier han.

Noen av de mest spesielle navnebyttene i Norge gjennom årene må være Vegeleser(VG-leser), Tog, Aleksander Fillibom-bom-bom Gamme og Erik Bånnski Eliassen.

- Nå skal mange skille seg ut, det er en ny tidsånd, sier Gulbrand Alhaug, navneforsker og professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Har du en spesiell navneendringshistorie? Tips oss her.

Kolaautomat
- Det er også en som skiftet navn til Frode Kolaautomat Skarbøvik. Grunnen var at han passerte en Cola-automat daglig, forteller Alhaug.

Skal du bruke en merkevare som navn, må du stave navnet på en annen måte enn merkevaren for å unngå å kopiere kommersielle merker. Altså Kolaautomat med K, ikke med C, påpeker han.

USA og Sverige reagerer
Spesielt Espen Keikoburger Scheide har fått folk i USA til å reagere i vantro. Flere amerikanere har sett på det som støtende at den berømte spekkhoggeren Keiko er sammenlignet med en burger. Spesielt når navnebæreren jobbet i slakterdisk på tidspunktet.

- Det er det vi kaller tullenavn, og det er en diskusjon om navnebyttene har gått for langt, skyter Alhaug inn.

Alhaug forteller også om en 24 år gammel fengslet torpedo som ironisk nok fikk lov til å kalle seg Usjyldi.

- Navnenyhetene har spredt seg spesielt til Sverige, der ler de av det, forteller Alhaug.

En medisinstudent som ville bli barnelege tenkte det var fint å ta Batman som navn på grunn av barna.

Som oftest er det snakk om endring av mellomnavn når folk tyr til navnebytte.

Tok langt navn for å få avlangt bankkort
Men det fins eksempler på at også etternavn kan endres.

Trond Henrik fra Sogn og Fjordane tok over et småbruk der det ble dyrket epler. Slik fikk han ideen til å bytte etternavnet sitt til Eplet.

Navneendringsfarsotten begynte da radioverten Espen Thoresen, Norges svar på den amerikanske radiobøllen Howard Stern, nedgraderte Thoresen til mellomnavn i 2005 og slang på Hværsaagod-Takkskalduha som etternavn.

- Folk vil bruke navnet sitt som et varemerke. Det ser du på eksempler som Batman, som skal bli barnelege og Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha som brukte navnet til å brande seg selv, da han ofte sa «Vær så god» og «Takk skal du ha» i intervjuene sine på radio, sier Alhaug.

Drit og sex får avslag
Men ikke alle navn kommer gjennom Justisdepartementets vide nåløye.

- Da må det være helt vilt, for eksempel navn med seksuelle undertoner, eller om en mann for eksempel vil ha «Drit» som mellomnavn, sier Alhaug.

- Det gjelder da ofte sykdomsnavn, medisiner, svært negative ord, banneord og tabuord. For eksempel Morfina, Angina, Fasan, Fy Fasan eller Kukka, et noe brukt finsk jentenavn som betyr blomst, legger Ivar Utne, navneforsker ved Universitetet i Bergen, til.

Får man avslag, er det likevel mulig å klage på det.

Angrer seg
Men noen angrer seg etterpå.

Først kom mannen som kalte seg Gudergod. Etter at Liv Ingunn Hagenberg hørte dette, som også var kristelig engasjert, ble hun plutselig Liv Ingunn Halleluja Hagenberg. Begge angret seg i ettertid.

Navneloven sier at en ikke kan skifte navn oftere enn hvert tiende år, men man får lov å angre én gang for fornavn.

- Mellomnavn er det ikke begrensninger for. Det er fordi de blir regna som mindre viktige i forvaltninga, sier Utne.

Flest unge menn kaster seg på trenden.

- De gjør det jo for å få oppmerksomhet, i og med at det første de gjør er å løpe til pressen, sier Alhaug.

Alhaug forteller at myndighetene har blitt veldig slepphendte med hva de tillater. Derimot er det strengere med valg av navn på barn. Mange tror at det ikke er lov til å døpe noen etter dyrenavn, noe Alhaug avkrefter.

Hvis foreldrene vil at sønnen skal hete «Kråke», spørs det om det ville gått gjennom.

- Man kan hete Ulv, Bjørn, Orm, Falk, Ravn, Hauk, Ørn og så videre. Fugler må ha en viss status for å bli brukt som navn, det bør være skikkelige rovfugler. Men hvis foreldrene vil at sønnen skal hete «Kråke», spørs det om det ville gått gjennom, sier han.

- Hva med dyrenavnet «Rotte»?

- Rotte ville nok blitt avvist som navn på et barn. Men man kan kanskje bytte til det etter fylte 18 år. Musa kan brukes, men det brukes mest av muslimer i Norge. Det er et guttenavn og er en muslimsk form for Moses.

I Norge er det i dag 107 personer som heter Musa.

- Det er jo uttalt med en O på arabisk, så kanskje det kunne vært en idé å forandre U-en til en O for at barn ikke skal bli mobba i barnehagen, undrer han.

Nedgang i navnet Anders
Etter 22. juli er det påvist at navnet Anders gikk kraftig tilbake.

- Før 22. juli var det 59 stykker som fikk navnet Anders i 2011. Etter den datoen er det kun ni gutter som fikk samme navn. Det er litt på linje med andre navn med negative assosiasjoner, som Adolf og Vidkun.

Han påpeker ellers at det er, etter hva han vet, relativt få som har valgt å bytte bort navnet Anders eller etternavnet Breivik i voksen alder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.