RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«- Hei Norge!, nå er vi her»

To av de fire gepardene som nå skal venne seg til sitt nye hjem. Så snart uteanlegget i Dyreparken i Kristiansand står helt klart blir det hele 13 mål å utforske.
To av de fire gepardene som nå skal venne seg til sitt nye hjem. Så snart uteanlegget i Dyreparken i Kristiansand står helt klart blir det hele 13 mål å utforske. Foto: Ole Martin Buene/dyreparken
Sist oppdatert:
Fire geparder har ankommet dyreparken i Kristiansand.

Det er tre gepard-brødre på halvannet år og en eldre hann på ni år, som nå må vende seg til et liv i Norge.

Gepardene ankom onsdag kveld, opplyser Kristiansand Dyrepark til NTB.

– Geparden er en truet art. Den er spesiell og veldig annerledes enn de andre kattene vi har. Jeg tror dette blir veldig stort for gjestene våre, å få lære mer om dyrene og møte dem på kloss hold, sier parkens dyrefaglig leder og veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Bevaringsprogrammet gepardene er med i, har som mål å bevare det genetiske mangfoldet til gepardene. Hvis det blir nødvendig, kan gepardene settes tilbake i naturen.

Kom fra Sverige
De fire gepardene kom fra Borås Djurpark i Sverige.

Det er tre brødre på halvannet år som skal gå sammen, i tillegg til en eldre hann på ni år som skal holde til i samme område, men i et eget hus, opplyser Kristiansand Dyrepark.

Dyrepasser i Afrika, Olav Åsland er veldig begeistret for ankomsten.

- Dette har vært en utrolig gøy dag. Jeg har gledet meg i lange tider. Både jeg og de andre i teamet. Så nå, endelig så kom de og det gikk kjempegreit altså. Det som skjer fremover nå, det er det at vi ønsker å gi dem en myk start på tilværelsen her i Dyreparken. Da er det viktig å stelle greit med dem, gi dem den tiden de trenger til å bli kjent med det nye. Alt er jo nytt for dem og da må de få tiden på seg, sier Åsland.

Gepard Kristiansand Dyrepark

112 km/t
Olav er en av flere dyrepassere som skal jobbe med de fire kattedyrene som også er kjent som verdens raskeste pattedyr, men en hastighet på opp mot 112 kilometer i timen.

- Jeg kjenner jeg får litt frysninger på ryggen når de blir sluppet ut av kassen her. Jeg kan ikke noe for det, det er bare sånn. Og jeg tror det er en sunn og god følelse som er helsebringende, smiler Åsland.

Rolf-Arne Ølberg som er dyrefaglig leder og veterinær i Dyreparken omtaler ankomsten av gepardene som en merkedag for Dyreparken.

- Det er en stor dag i dag når vi har fått gepardene. Det har sett veldig fint ut så langt, sier Ølberg og legger til: - Det er en stor dag når vi får geparder til Parken. Det er et nytt kattedyr og vi har jo løver, tigere og gaupe fra før, men geparden er veldig annerledes. Det er en stor historie å fortelle om gepard og deres situasjon i naturen. De er en truet art og geparden i seg selv er enormt spesiell og veldig annerledes enn alle de andre kattene vi har. Jeg tror dette blir veldig stort for gjestene våre å få lære mer om gepardene og møte dem på kloss hold.

Kan sees fra 29. mai
Gepardene er utrydningstruet og de fire gepardene som nå har kommer til dyreparken er med i et internasjonalt bevaringsprogram. Programmet jobber for å bevare det genetiske mangfoldet hos en populasjon geparder som er mulig å sette tilbake i naturen, hvis det blir nødvendig. - Nå prøver man å beskytte geparden som art i Afrika, men skulle antallet bli for lavt eller man ser om man trenger nye gener har man mulighet til å hente geparder fra dette programmet. Det er en veldig viktig del av det å ta vare på gepard som art for fremtiden og der vil dyreparker spille en større og større rolle for flere arter for å ikke bare ta vare på disse viktige genene, men også med tanke på forskning og læring om artene, forteller Ølberg.

De fire gepardene skal nå venne seg til sitt nye hjem og så fort uteanlegget står helt klart blir det hele 13 mål å utforske. 29. mai åpnes anlegget for Parkens gjester og tiden frem mot dette skal brukes av både geparder og dyrepassere til å bli kjent.

- Det her er utrolig moro og alt har gått over all forventing, konkluderer Olav Åsland. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere