RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Margrethe Håland Solheim/Ringerikes Blad, Gorm Kallestad/Scanpix,

- Heldigvis bare menn med på elgjakta

Sist oppdatert:
- Elgjakten er jo en tradisjon; vi bor på hytta og banner og promper og står i, sier jegerveteran.

På de seks elglagene som står klare til å jakte elg i Hole i Buskerud 5. oktober, er alle menn.

- Ja, heldigvis, sier jegerveteran Jan Fredrik Hornemann til Ringerikes Blad.

Tradisjon
- Elgjakten har alltid vært en mannsdominert sport. Det er klart det er ikke noe problem for en kvinne å gjøre en vel så god jobb som det vi gjør, men elgjakten er jo en tradisjon: Vi bor på hytta og banner og promper og står i, sier Hornemann videre og forteller at det heller ikke er noen kvinner i Hole som spør om å få delta på elgjakten.

- Det er klart at det finnes i kvinner i Hole som har lyst til å være med og jakte, men de melder seg ikke på. Hvis det var grunneiere som var kvinner, så er det klart at de hadde tatt imot dem med åpne armer, sier Hornemann.

«Vi bor på hytta og banner og promper og står i»

- Er elgjakten en av de siste mannsbastionene som er igjen?

Slakt og blod
- Ja, det tror jeg. Se på skyting med tyngre våpen som vi gjør: Det er veldig få kvinner som møter opp på skytebanen med elgbørse. Da vil du som kvinne kanskje finne på andre ting enn å skyte med noe som rykker i skulderen og smeller. Og det med slakting og blod er kanskje heller ikke så greit for kvinnfolk som for mannfolk. Og så er det litt fysisk slit innimellom på elgjakten hvor du må bære elgkjøtt og hjelpe til med hengeren. En elgskrott ut av skogen veier fort en 200 kilo, sier Hornemann, som har jaktet elg i over 40 år.

«Det med slakting og blod er kanskje heller ikke så greit for kvinnfolk»

- Elgjakt er veldig spennende og veldig mye. Det beste jeg synes er når jeg ikke kan skyte: Når bikkja har fått los og det er en feil type elg i forhold til kvoten som dukker opp og du blir stående og se på det flotte dyret i skogen. Det er en nytelse.

Helgefri i Hole
I motsetning til i Ringerike og Jevnaker, kan elgen i Hole ta seg fri fra kuler og krutt i helgene. For verken lørdager eller søndager er det lov til å skyte elg i Hole. Grunnen er at turistene, hyttefolket og turgåerne skal kunne nyte marka i fred og ro og samtidig være i sikkerhet.

- Elgen smiler til oss og sier «ok, da ses vi på mandag!», ler Hornemann.

Jegerne i Hole forventer å skyte litt over 50 elg, men hvis kulene står dem bi, har de lov til å felle 60.

I Jevnaker er det til sammen 10 lag som skal ut på elgjakt fra og med 25. september og ut oktober. Seks av lagene er på østsiden av Randsfjorden og fire av lagene er på vestsiden. Østsiden har 45 jegere og vestsiden har 12 jegere som skal i aksjon. Ifølge Jan Jansen på landbrukskontoret i Gran er 98 prosent av jegerne i Jevnaker menn.

I Ringerike er kvoten på hele 600 elg og det er rundt 600 jegere som skal forsøke å felle disse.

Les flere saker på Ringblad.no her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere