RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Heldigvis levde de ikke sine åtte siste minutter i dødsangst

LE VERNET: Den lilel landsbyen ved de frasnke alpene er et av stedene pårørende har samlet seg etter fly-tragedien.
LE VERNET: Den lilel landsbyen ved de frasnke alpene er et av stedene pårørende har samlet seg etter fly-tragedien. Foto: Claude Paris (Scanpix)
Sist oppdatert:
De pårørende etter Germanwings-tragedien i sjokk etter vissheten om at flyet ble styrtet med vilje.

De pårørende etter fly-tragedien i Frankrike finner trøst i at deres kjære ikke var klar over hva som skjedde, før helt mot slutten.

På flyets taleregistrator kan man høre hvordan kapteinen i flere minutter forsøkte å få kontakt med andre-flyveren Andreas Lubitz, og også forsøkte ta seg gjennom den stengte døren til cockpit. Lubitzs selv ytret ikke et ord i de åtte minuttene det tok fra flyet endret kurs og vendte nedover mot bakken, til det traff fjellene i de franske alpene.

LES: – Styrtet med vilje

Først helt mot slutten kan man høre skrik.

- Man kan høre skrik, men i det minste levde de ikke i åtte minutter i dødsangst, sier Sandrine Driessens til nypost.com, niesen til Christian Driessens (59), som døde i styrten.

Som mange av de pårørende, reiste hun til Frankrike da det ble kjent at Germanwings-flyet hadde styrtet. Flere av dem deltok i en minnesmarkering i Marseilles.

Da de pårørende der ble fortalt at det ikke var snakk om feil på flyet, men en bevisst handling fra Lubitz side, reagerte flere med vantro tårer, sier en som var tilstede.

- Om det er terrorisme eller selvmord, så synes jeg piloter bør følges opp bedre. Hvis han hadde ønsket å styrte i en by, tenk hvor mange flere døde det hadde vært? sier Driessens.

HEDRES: Landsbyinnbyggere og Røde Kors-arbeidere viser de døde den siste ære i Le Vernet.

Tatt hånd om

Familiene til de kabinansatte som omkom ble senere fraktet til Seyne-les-Alpes, en liten landsby i nærheten. Landsbyen innbyggere tilbydde dem husrom, slik at det skulle bli plass til alle.

Fakta: Flystyrten i alpene

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Airbus A320-flyet fra Germanwings som styrtet i de franske Alpene, var 24 år gammelt og hadde fullført 46.700 flygninger.

* Flyet ble godkjent etter teknisk kontroll samme dag som det styrtet med 150 personer om bord.

*6.48: Flyet letter fra Düsseldorf med kurs mot Barcelona. Det blir ikke meldt om noen problemer.

*10.01: Flyet letter fra Barcelona 26 minutter senere enn planlagt når det returnerer til Düsseldorf.

*10.45: Flyet når normal marsjhøyde, ifølge Germanwings. Værforholdene er gode.

* 10.46: Flyet faller over 30.000 fot på 8 minutter.

*10.56: Flyet forsvinner fra radaren i 6.000 fots høyde. Det styrter rundt 100 kilometer nordvest for den franske byen Nice.

*11.30: Düsseldorf flyplass mottar melding rundt denne tiden at flyet har forsvunnet fra radaren.

*11.55: Flyet skulle ha landet i Düsseldorf.

(Kilde: NTB)

- Vi pleier å ønske gjester velkommen i disse fjellandsbyene, men i dag er fjellene det siste stedet 150 døde, og det er helt fryktelig, sier ordfører, Francis Hermitte.

Over 200 pårørende til passasjerer ble fraktet til Le Vernet. Der samlet de seg i et stillhet på et jorde, vendt mot fjellet der flyet styrtet.

- Familiene trenger tid for å samle seg her ved fjellet, sa Serge Gouteyron i innenriksdepartementet.

- De trenger ro og å få være alene.

I Tyskland sitter et lite lokalsamfunn tilbake i sjokk og vantro etter det som har skjedd. 16 elever og to lærer omkom, i det de var på vei hjem fra en språkskole i Barcelona.

-Det gjør oss rasende. Det gjør oss triste. Det har gjort oss fortvilet, sier Ulrich Wessel, ved Joseph-Koenig-Gymnasium skole i Haltern.

SORG: Kaptenien blir hedret som en helt etter at han forsøkte ta seg inn i cocpiten etter å ha blitt låst ute av Lubitz. Familiemedlemmer er i Le Vernet, der flere av de pårørende er samlet i sorgen.

I sjokk

Foreldrene til andreflyveren, som skal ha styrtet Germanwings-flyet inn i fjellene i de franske alpene, gjorde som så mange andre pårørende - kom til Marseille for en minneseremoni og for å sørge over tapet av sønnen.

Men bare minutter før foreldrene og de andre pårørende ble informert om hva som hadde skjedd, ble de to tatt til sides og fortalt hva etterforskningen hadde kommet frem til: At Andreas Lubitz etter all sannsynlighet hadde styrt flyet inn i fjellet med vilje.

- De ble tatt til side for å hindre at det skulle bli en for smertefull opplevelse for alle involverte, skriver Times of London. Foreldrene skal siden ha blitt spurt om forhold ved sønnen som kan kaste lyst over tragedien.

BEHANDLING: Andrea Lubitz gikk til behandling, men ikke for depresjon, opplyser sykehuset.

Flere spor

Etterforskningen følger flere spor, et av dem hvorvidt Lubitz hadde psykiske lildelser. Han skal ha vært sykemeldt den dagen han styrtet flyet.

LES også: Etterforskningen av Germanwings-tragedien følger flere spor

Det skal være funnet «legemidler til behandling av psykisk sykdom», hjemme hos Lubitz. Han skal også ha hatt problemer med synet, noe som kan ha gjort han flyve-udyktig.

De som etterforsker omstendighetene rundt det styrtede Germanwings-flyet, har funnet dokumenter i leiligheten til andreflygeren som tyder på at han skjulte en sykdom for arbeidsgiveren. Av hensyn til taushetsplikten vil ikke tysk påtalemyndighet si hva slags sykdom det er snakk om.

Sykehuset som behandlet Lubitz har bekreftet at andre-flyveren mottok behandling der, men sier det ikke var for depresjon.

LES mer: Sykehus: Lubitz ble ikke behandlet for depresjon
OG: Eks-kjæreste forteller at Lubitz hadde store problemer

En eks-kjæreste, en flyvertinne på 26 år, har også fortalt at Lubitz var en myk og vennlig mann, men med åpenbare psykiske problemer.

Germanwingsflyet var på vei fra Barcelona til Düsseldorf da det krasjet i fjellene tirsdag. I tillegg til Lubitz, døde fem kabinansatte inkludert kapteinen og 144 passasjerer.

Personer fra 16 nasjoner var med flyet, de fleste var tyske og spanske.

LES: Gir de etterlatte 430.000 kroner

DüSSELDORF: Sørgende har lagt ned blomster og siste hilsen i byen der flyet skulle ankommet tirsdag. 150 mennesker mistet livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere