*Nettavisen* Nyheter.

- Hele Bangkok kan bli oversvømt

Foto: Sakchai Lalit (Ap)

Myndighetene frykter en vannstand på halvannen meter.

27.10.11 15:31

Ni millioner innbygger venter nå i spenning på om flomvannet vil oversvømme Bangkok i løpet av de fem neste dagene.

Nettavisens journalist i Bangkok, Stig Martin Solberg, sier det er en panikkpreget stemning i Thailands hovedstad.

-Alle venter på flommen
- Status er at hele Bangkok venter på den store flommen, og om myndighetene klarer å dirigere den bort fra byen. Foreløpig har den bare rammet enkelte deler i nord og vest i byen, sier Stig Martin Solberg, som er bosatt i Bangkok, til Nettavisen.

- Både statsministeren og borgermesteren sier at verst tenkelige scenario er at hele byen blir oversvømt med en vannstand på mellom 20 centimeter og halvannen meter, sier han.

Flomvannet fra nordområdene i Thailand skyldes kraftig regnfall i sommer. Flommen har allerede krevd over 360 menneskeliv, og omtales som den verste på flere tiår.

Får fem fridager
Myndigheten i Thailand har gitt innbyggerne i Bangkok og 20 andre provinser fem fridager for å håndtere krisen. Hensikten med fridagene er at innbyggerne skal kunne evakuere ved behov, samt bruke tid på å sikre sine hjem mot flomvannet.

Noen butikkeiere dekker til inngangene sine med sandsekker, mens andre har murt opp egne vegger som skal ta imot for flomvannet.

Selv om bykjernen ennå ikke er hardt rammet, er det beordret evakuering i flere bydeler nord i Bangkok.

- Dette er første gang jeg bruker begrepet evakuering, første gang jeg virkelig ber dere om å dra, sier Bangkoks guvernør Sukhumbhand Paribatra, melder BBC.

Store køer ut av byen
Nettavisens journalist i Bangkok sier det er store køer ut av byen, og at det begynner å samle seg store folkemengder ved Bangkoks bussterminaler, flyplasser og togstasjoner, mens Bangkok-børsen vurderer å flytte hele virksomheten til Pattaya.

- Men det er i hovedsak øvre middelklasse og eliten reiser, mens de fattige ikke har råd til å reise ut, sier Solberg.

I tillegg til flomvannet ligger byelven Chao Phraya og truer.

- Myndighetene anslår at elven vil nå sitt høyeste punkt lørdag klokken 13 norsk tid. Det kan jo skape enorme problemer. Men elven er jo én ting. Det andre er jo flomvannet og hvor det vil havne, sier Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag