*Nettavisen* Nyheter.

- Hele familier ble massakrert

Foto: (Scanpix)

Den norske generalmajoren Robert Mood kaller drapene i byen en brutal tragedie.

Nettvideoer som skal være fra Houla, viser rekker av døde mennesker, blant dem flere barnelik med store skader. Gråt og klagerop lyder mens innbyggere viser fram sine døde.

Familier utslettet
- Se hva som skjer! roper fortvilte mennesker.

Hele familier skal ha blitt utslettet.

- Syriske sikkerhetsstyrker har massakrert mer enn 90 personer i byen Houla, sier eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Støre: - Forferdet
- Vi reagerer med forferdelse, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Det gjenstår ennå å få klargjort en del forhold, men alt tyder her på at det har vært artilleribeskytning mot sivile områder, og det er bare myndighetene som har den typen våpen, sier utenriksministeren til NTB.

Utenriksministeren roser observatørenes innsats på bakken i Syria, men understreker at dette ikke er nok.

- Norge slutter seg til dem som nå krever at FNs sikkerhetsråd må samles og diskutere situasjonen i Syria, sier han.

Truer fredsplanen
Dersom det ikke kommer en umiddelbar løsning på volden, sier opprørerne i Den frie syriske hær (FSA) at de ikke lenger føler seg forpliktet til fredsplanen for landet.

- Vi kunngjør at dersom ikke FNs sikkerhetsråd umiddelbart gjør noe for å beskytte sivile, så kommer Kofi Annans plan til å gå til helvete, heter det i en uttalelse.

- Noen av ofrene ble truffet av kraftige våpen, mens andre, hele familier, ble massakrert, sier SNCs talskvinne Basma Kodmani.

- Syrias nasjonale råd oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å innkalle til krisemøte for å vurdere situasjonen i Houla og avgjøre FNs ansvar i lys av slike massedrap, fordrivelser og tvangsflytting fra hele nabolag, sier hun.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius fordømmer angrepet i Houla og oppfordrer til en opptrapping av den internasjonale innsatsen. Han sier han vil kontakte arbeidsgruppen Venner av Syria av vestlige og arabiske stater for å få i stand et møte i Paris.

Krisemøte i den Arabiske liga
Utenriksminister i De forente arabiske emirater, Abdullah bin Zayed al-Nahayan oppfordret lørdag til et hastemøte i ligaen.

- Massakren viser at arabiske og internasjonale forsøk på å stanse volden mot sivile i Syria har mislyktes, sier han.

Det er Kuwait, ligaens nåværende leder, kaller inn til møtet.

- Kuwait skal kontakte medlemmene i Den arabiske liga og holde et krisemøte for ministerne for å se på situasjonen og gjennomføre tiltak for å få en slutt på den undertrykkende praksisen mot det syriske folk, står det i en uttalelse fra det kuwaitiske utenriksdepartementet.

Kuwait har også sluttet kontakt på regionalt og internasjonalt nivå for å oppfordre verdenssamfunnet til å ta ansvar og få en slutt på blodsutgytelsen.

Ifølge syriske aktivister begynte syriske sikkerhetsstyrker å skyte med granater mot Houla fredag kveld. FNs Syria-observatører telte 92 døde – over 30 av dem barn under ti år, ifølge den norske generalmajoren og observatørkorpsets leder Robert Mood.

Ifølge syriske aktivister har mer enn 12.600 mennesker mistet livet i konflikten i Syria, mens FN mener at rundt 10.000 er drept.

Den norske generalmajoren Robert Mood kaller drapene i byen en brutal tragedie.

- De som bruker vold for å fremme sin sak, vil skape mer ustabilitet, mer usikkerhet og kan føre landet inn i borgerkrig, advarer Mood.

Statlige medier mener på sin side at «væpnede terroristgjenger» står bak drapene.

- Omstendighetene som førte til disse tragiske drapene, er fortsatt uklare. Uansett hvem som startet, uansett hvem som svarte på, uansett hvem som utførte denne forkastelige voldshandlingen, bør holdes til ansvar, sier Mood.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.