RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Privat)

- Hele flyplassen ble stengt, flyet dro uten passasjerer

Sist oppdatert:
Nordmenn i Thailand evakueres opp i fjellene etter at jordskjelvet rammet på vestkysten av Nord-Sumatra onsdag formiddag.

BANGKOK/OSLO (Nettavisen/NTB): - Vi ble evakuert fra Phuket international airport og ble fraktet to kilometer bort fra flyplassen og opp i fjellene, til en liten lokal landsby, sier Nicholas Struan Robertson (36) til Nettavisen.

SISTE: Tsunamivarselet for Det indiske hav ble opphevet ved 14.40-tiden.

Han er på ferie i Thailand med sin familie og var på flyplassen for å komme seg hjem, da de ble evakuert.

Han og kona Siri Langangen (37) og deres tre barn på syv, fem og ett år er nå usikre på hvordan de skal komme seg hjem.

- Siste nytt er at flyplassen er stengt til kl 8.00 i morgen, og at alle flyene tok av rett etter ett uten passasjerer. Vi får mer info klokken 19 lokal tid, ifølge security, sier Robertson til Nettavisen.

Det ble sendt ut tsunamivarsel i hele området som følge av skjelvet som rammet utenfor Aceh-provinsen. Jordskjelvet inntraff klokken 10.38 onsdag formiddag norsk tid, og ble målt til 8,7 i styrke. Det ble utstedt tsunamivarsel for blant annet Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand og Maldivene.

To timer senere rammet et nytt etterskjelv som er målt til styrke 8,2, noe som førte til at tsunamivarselet ble utvidet.

Stor panikk
Jordskjelvet skapte stor panikk i flere land som tok forholdsregler og iverksatte evakuering i kystområder.

Folk i Banda Aceh flyktet opp i høyden i biler, på motorsykler og til fots som følge av tsunamivarselet.

- Alt rundt oss blir stengt
Norske Dag Henrik Bratlie befinner seg på den thailandske ferieøya Phuket. Også han merket tsunamifrykten.

- Det var en helt vanlig dag, og så kommer det noen folk bort og sier at det er sendt ut en tsunamivarsel. Alt rundt oss blir stengt og alle oppfordres til å møte i hotellobbyen eller komme seg opp i høyden, sier Dag Henrik Bratlie til Nettavisen.

- Det er ikke veldig dramatisk nå, men alle står og ser ut mot sjøen.

Han forteller at alle fiskebåtene har flyktet til sjøs.

- Jeg antar at grunnen til det er at det er tryggere på sjøen enn på land. Vanligvis kan jeg se opp mot 20 båter på sjøen. Nå ser jeg opp mot 100 båter, sier Bratlie.

- Ingen nordmenn rammet så langt
Norske myndigheter har ikke fått noen meldinger om at nordmenn skal være direkte berørt av jordskjelvet.

- Vi arbeider for å skaffe en oversikt over situasjonen i området. Vi har kontakt med vår ambassade i Jarkarta og med våre ambassader i andre land i regionen. Vi har så langt ikke mottatt meldinger om at nordmenn skal være rammet av følgende av jordskjelvet, men arbeider fortløpende med det videre, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

- Det er relativ stor pågang på telefon av henvendelser til Utenriksdepartementet, både fra media og personer som har pårørende i området. Vårt råd til nordmenn er at de skal følge de rådene og anvisningene som til enhver tid blir gitt av lokale myndigheter, sier Elsebutangen.

Reiseselskapet Ving har høy beredskap etter tsunamivarselet for hele Indiahavet. Hos Star Tour er sesongen allerede avsluttet.

- Vi følger situasjonen i Thailand nøye, sier salg- og driftsdirektør i Ving, Marie-Anne Zachrisson til NTB.

Ving har 270 reisende til Phuket i Thailand som alle har tatt seg opp i høyden etter at det onsdag ettermiddag sendt ut et tsunamivarsel for hele Indiahavet etter et kraftig jordskjelv utenfor Indonesia.

Zachrisson forteller at de har sendt SMS til alle sine reisende om å komme seg i sikkerhet.

- Vi har også fått beskjed om at alarmsystemet ser ut til å fungere, sier hun og legger til at selskapets turister som nå befinner seg i Thailand er siste gruppe før sesongen avsluttes.

Hos Star Tour er sesongen til Thailand allerede over.

Styrke på 8,7
Det ble først meldt at jordskjelvet hadde en styrke på 8,9. Nå har US Geological Survey nedjustert skjelvets styrke til 8,7. Skjelvet skal ha rammet 32 kilometer under overflaten. Skjelvets episenter er 495 kilometer sørvest for Banda Aceh på Sumatra.

Det kraftige etterskjelvet inntraff 16 kilometer under havoverflaten, om lag 615 kilometer fra Banda Aceh i Indonesia. Etterskjelvet skal ha vart i fire minutter.

Minner om 2004
I Thailand preges alle nyhetene av jordskjelvet. I korte trekk er meldingene her følgende:

* Thailand har sendt ut evakueringsvarsel til innbyggere i samtlige seks sørlige provinser. På TV går det advarsel ut til folket i disse provinsene om å komme seg opp i høyden
* Alle 39 tsunami-varselstasjonene har sendt varselsignal
* Vannstanden i Khao Lak har sunket kraftig, på samme måte som før tsunamien i 2004
* Bølgen ventes til Khao Lak og Pang Nga området innen kort tid

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere