RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hellas er i «Den store depresjonen»

Bill Clinton (t.h.) kom på besøk for å snakke business med den greske statsministeren, men han fikk dystre spådommer.
Bill Clinton (t.h.) kom på besøk for å snakke business med den greske statsministeren, men han fikk dystre spådommer. Foto: ANGELOS TZORTZINIS/NTB scanpix
Sist oppdatert:
Gresk statsminister fortviler over økonomien.

Søndag hadde den greske statsministeren et møte med tidligere president i USA, Bill Clinton.

- Du hadde Den store depresjonen i USA. Det er akkurat det vi gjennomgår i Hellas akkurat nå. Det er vår versjon av depresjonen, sa statsminister Antonis Samaras til Clinton ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Uttalelsen kommer to dager før Hellas' långivere, IMF, EU og Den europeiske sentralbanken (ECB), den såkalte «troikaen», legger fram en vurdering om Hellas gjennomfører de økonomiske reformene de har lovet.

Les også: Sjeføkonom i IMF sier opp

Hellas vil ha mer tid
Reformene går ut på å redusere budsjettunderskuddet til under tre prosent av BNP innen utgangen av 2014, fra 9,3 prosent ved utgangen av 2011, som innebærer kutt på rundt 11,7 milliarder Euro.

Dessuten er Hellas nødt til å tilbakebetale 3,1 milliarder i obligasjonslån i august.

I 2012 er det ventet at statsgjelden i Hellas vil nå 198% av BNP fra 165 prosent av BNP ved utgangen av 2011, på 356 milliarder Euro.

Hellas håper på å få utbetalt 12,5 milliarder euro i august og september, samtidig som de ønsker ytterligere to år til å gjennomføre reformene.

IMF kan trekke seg ut
Men ifølge den tyske storavisen Der Spiegel har IMF satt seg leie på å prøve å hjelpe Hellas. De antar at en utsettelse vil i verste fall vil koste «troikaen» rundt 50 milliarder Euro.

Dersom IMF trekker seg ut, vil sannsynligvis andre land gjøre det også, som Tyskland, Nederland og Finland, siden de ikke vil bidra uten IMF sin involvering, skriver Athen

Gresk økonomi er i år ventet å krympe for femte år på rad, og mer enn hver femte greker, over en million mennesker, er arbeidsledige, ifølge NTB.

- For mye fokus på budsjettkutt
Bill Clinton, som dro til landet for å promotere et program som skal gi rundt 100 millioner euro i lån til greske bedrifter, kritiserte långiverne for å fokusere for mye på budsjettkutt og forlange sikkerhet for lånene her og nå.

- Folk trenger noe å se fram til når de står opp om morgenen. Unge grekere trenger å tro på noe, slik at de kan skape seg selv en fremtid i landet. Det er mer sannsynlig at Aten betaler tilbake gjelden etter at de har kommet seg på beina, sa Clinton ifølge Reuters.

På vei ut av Eurosonen
Tyskland er Hellas sin største kreditor. Rikskansler Angela Merkel sier at hun vil avvente rapporten fra «troikaen», før hun bestemmer seg for Tysklands videre bidrag til Hellas.

I juni regnet finansgruppen Citigroup med at det er 50-75 prosents sjanse for at Hellas ikke kommer til å følge reformene og vil forlate Eurosonen og reintrodusere drakmer som valuta.

Dette vil gjøre at utenlandsgjelden dras opp til 400 prosent av BNP, og dermed blir umulig å håndtere for Hellas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere